17.2.15

тарт с бадеми и карамелизирани ябълки



Запитвали ли сте се някога, по колко начина едно дете може да изрази щастието си? Безброй, със сигурност. След като от няколко дена съм зациклила и дума не излиза от мен, за да пусна тази публикация, изведнъж всичко се обърна, сиво-черно-бялото стана цветно и слънчево, а въздухът се изпълни с кислород ...
" - Мамо, сърцето ми танцува танци! Ще му увелича музиката ..." , последвано от бързо завъртане на пъпчето. Един звънлив глас, една комбинация от думи, която никога не си мислил, че ще чуеш и ето че размърдват и оживяват твоето сърце, свито в своите си лични и глобални тревоги. Толкова е хубаво, особено когато имам належаща нужда, децата ми да ме "хванат за ръка" и да ме изведат на светло ....


Случват се такива моменти, когато не ми се мисли и не ми се пише за храна. Решила бях, а и крайно време беше, да добавя рецептата за тази тарта, правена още през есента. Тогава, специално за нея, се сдобих с ренде-мандолина и веднага се запитах защо съм я отлагала досега. Удобна джаджа, особено моделът с два ножа ....


Усложненият вариант на този десерт вероятно би изглеждал така - форма с нисък къдрав борд, класически бадемов frangipane слой под ябълковите резени и евентуално карамелен сос за гарниране. Тук обаче действаме по бързата процедура. Правим основата с диаметър, какъвто ни е удобен, няколко щипки  смлени бадеми, а за разкош, накрая, когато всичко е готово,  поръсваме повторно ябълките със захар и запичаме до златиста карамелена коричка ...


Е, няма да крия, вкусът не е  като при многостепенната и по-бавна за правене нейна посестрима, но пък никак не е за изпускане. Особено, ако я гарнираме с нещо вкусно - сметана, сладолед ... И най-важното, и при двете - въпросът е с кого ще бъдат споделени ....



тарт с бадеми и ябълки

190 г брашно
125 г студено масло
2 с.л. олио
1 щипка сол
2 с.л. захар
2-3 с.л. ледена вода
3-4 ябълки сорт Гала
50 г едро смлени сурови обелени бадеми
бурбонска ванилова захар
60 г захар за поръсване
1 лимон
20 г масло
2 с.л. захар за финално карамелизиране

Към брашното се добавя солта, захарта и маслото, нарязано на кубчета. С пръсти или в блендер, всичко се размесва, докато стане на едри трохи. Прибавят се олиото и водата, като тестото бързо се събира на топка. Сплесква се на диск, слага се в стреч фолио и се охлажда, докато стегне. Разточва се на кора с дебелина 3-4 мм и с помощта на купа или тава се очертава и изрязва кръг с диаметър 24 см , който се премества в тава, застлана с хартия за печене. Набожда се на няколко места с вилица и се оставя в хладилника да стегне. Ябълките се обелват и почистват от сърцевината, като се оставят цели. Веднага се намазват с лимонов сок, за да не потъмнеят. С помощта на мандолина поетапно се нарязват на тънки кръгли резени, върху които също се изстисква лимонов сок. Бадемите се поръсват върху тестото, като се оставя 1 см свободен борд. Отгоре се разпределя 1 с.л. от захарта и няколко щипки бурбонска ванилова захар. Спираловидно се нареждат ябълковите резени. Намазват се с разтопеното масло и се поръсват с останалата захар. Тартата се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна около 40 минути, като се завърта няколко пъти за по-равномерно нагряване на горната повърхност. Когато е готова, се поръсва с 2 с.л. захар и се слага под включените на средна мощност горни реотани, за да се карамелизира захарта – около 1-2 минути, като при нужда тавата се завърта 1-2 пъти. Сервира се с подсладена бита или заквасена сметана.

От същото количество тесто могат да се изрежат 5-6 индивидуални малки порции.
Останалите изрезки изпечете като бисквити.
Ако оставите кората на ябълките за по-красив контур на резените, пропуснете финалното карамелизиране, защото кората по-бързо се запича и е възможно да загори.


адаптирана рецепта от Gourmet Traveller

18 коментара:

  1. И моето сърце затанцува, силно да нагушкаш тези малки съкровища, Диди! :)
    А десертът е толкова ефирен... Прекрасно!

    ОтговорИзтриване
  2. Много любим десерт - у нас най-често приготвен с бутер тесто, по още по-бърза технология.
    Като истинска балеринка си го сглобила, Диди. Пускай музиката да танцуваме всички заедно! :)
    Поздрави и много усмивки!


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. е, да, с бутер тесто сте направо експресни : )
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Изглежда чудесно. Така добре подреден и изваян, че да не можеш да се престрашиш да опиташ.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. наистина, да редиш резенчетата е голям кеф )
      Поздрави и от мен, Габи!

      Изтриване
  4. Посестримата и ще чака, но тази не;) Поздрав, Диди!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и посестримата как ми се хапва, ама да може някой да ми я направи, веднъж и аз да съм само дегустатор ....
      Поздрави, Мъхче : )

      Изтриване
  5. Това е изключителен десерт! Изключително фин десерт, Диди! Очите ми останаха. Категорично ще го направя! Страшно много ти благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Действително, Йоли, фин и много приятен, особено, ако се направи с многолистно тесто.
      Благодаря ти!

      Изтриване
  6. Еха! Колко е нежно и ефирно тук! Великолепни снимки и презентация! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Така си е - децата ни извеждат винаги на светло, каквито и проблеми да са ни налегнали...
    Чудесно е тартчето, а такъв уред имам, но сега разбирам, че се нарича мандолина:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Направо си е ренде, но аз в бързината го повиших в мандолина, защото дава сходен резултат : )
      Ще взема да си коригирам текста обаче...
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Диди, десертът ти е неустоим. А танцуването на майчиното сърце под ритъма на детското гласче, е песен. Прегръдки, приятелко и много хубави моменти заедно.

    ОтговорИзтриване
  9. " - Мамо, сърцето ми танцува танци! Ще му увелича музиката ..."
    След такива думи не ми остава нищо друго, освен да се усмихна. :-)
    Зареди ме за дни наред - с думи, рецепта и снимки! Поздрави, Диди! :-)

    ОтговорИзтриване
  10. и мен ме зареждат тези думички : )
    Благодаря, Дани, поздрави!

    ОтговорИзтриване