22.6.13

Колко бърза може да бъде една бърза торта?

Въпреки, че представата ни за бавно и бързо е повече субективна, отколкото обективна, все пак  често  има редица неоспорими белези, по които можем да съдим за едното или другото.

Поводът за направата на тази торта бяха "първите стъпки" на едно малко човече в дома на мама и татко - много близки и скъпи за мен хора. Чудесен! За пръв път станах леля :) Мммм, онзи аромат на бебе! Едно от най-хубавите неща....

На сладката ми племенница, на Марина и Бобо пожелавам всичкото щастие на света! Много да се обичат и винаги да са заедно!
Въпреки че сглобяването на тортата беше по-скоро резултат от стечение на обстоятелства, иска ми се да вярвам, че неслучайно има скрит смисъл в нея. Пожелавам на Криси много красота в живота! Да постига всичко с лекота и финес, да притежава и цени истински  стойностните неща!



Освен по този повод, правих тортата още цели четири пъти за други семейни празненства, като веднъж  гостите бяха дошли вече. Явно така се получава, бързите и лесни торти имат щастието да бъдат приготвяни по-често от другите. Факт.
Но, да видим колко е бърза всъщност и бърза ли е въобще.....

Децата много обичат да ми помагат,  както в разбъркването, така и в облизването на бъркалката и купата [най-вече]. Както са тръгнали нещата, скоро ще ги оставям да вършат сами почти цялата работа  ......




Семпла е, наистина. Но вкусна. Улесняваща и неангажираща. В състояние винаги да спаси положението, ако не сме подготвени с друго.
Ягоди, сметана, шоколад... И ванилия за разкош. Едва ли някой би възразил ......





.



Торта с шоколад, ягоди и сметана

170 г брашно
2 с.л. неподсладено какао
140 -150 г ситна кафява захар
70 мл олио
1 ч.ч. (от 240/250 ml) кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
35-50 г черен аерошоколад
400-600 г заквасена сметана и пудра захар за подслаждане
400-500 г ягоди
 пудра захар с бурбонска ванилия за поръсване

Брашното се пресява заедно с какаото. Захарта и олиото се разбъркват. Добавя се содата към киселото мляко,  прибават се към захарта и се разбъркват бързо. Добавят се брашното с какаото. Всичко се разбърква за кратко, докато се хомогенизира до гладка смес. Прибавя се шоколада, нарязан на парчета с големина 10-12 мм. Тестото се изсипва в облицована с хартия за печене форма с диаметър 26 см. Пече се в загрята на 180 градуса фурнар около 25-30 минути или докато пробна клечка излиза суха от сместа. Изпеченият блат се освобождава от формата и се оставя да се охлади 15-20 минути. Междувременно сметаната се подслажда на вкус. Ягодите се измиват и нарязват на половини, четвъртини или резени. Блатът се надупчва с вилица на няколко места. Отгоре се разпределя сметаната, нареждат се ягодите и се поръсва с пудра захар с бурбонска ванилия. Може да се сервира веднага. 

П.П. Ако се използва форма с диаметър 23-25 см, блатът може да се разреже на два слоя и да се добави слой сметана между тях.

verdict


27 коментара:

  1. Тази торта е повече от бърза, тя е просто страхотна и веднага я добавям в списъка на чакащите! Даже вече реших по какъв повод ще я приготвя, само да мине всичко успешно... Сърдечно благодаря за идеята, чудесна е!
    Хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. надявам се да я харесате

      Изтриване
    2. Как можах да забравя... Честито бебче - да е здраво, много обичано и с най-прекрасното детство!
      Хубав ден, Диди! :)

      Изтриване
  2. Наистина бърза, как си и засякла време :)
    Да ви е жива и здрава малката сладурана! Много радост да ви носи, Диди!
    Тия бързите торти, сладкиши и десерти са и най-сладки неща за хапване, защото се знае, с какво голямо желание и любов са направени.
    Поздрави и хубави събота и неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря за пожеланията, Пепчо!
      Поздрави и от мен!
      :)

      Изтриване
  3. Честита радост, Диди! Пожелавам здраве и светлина на това малко човече, а на теб много емоции и вълнения в ролята на леля! :) Тортата е великолепна, винаги съм била привърженик на бързите рецепти, за мен са и най-вкусните! Прекрасни снимки! Слънчеви усмивки и поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря ти, Дани! Ролята на леля много ми харесва ;)
      права си за лесните рецепти

      Изтриване
  4. Прелестни снимки, страхотна новина и изумителна със своята семплост торта! С други думи - невероятна наслада за съботното ми настроение :) Фаворит от снимките ми е шоколадовият прочит на Микеланджело - забележителна хрумка и прекрасно черно-бяло изпълнение! Мисля, че и той би се облизал :) Пожелавам вкусни и споделени усмивки! Невена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Микеланджело е една от личностите, на които най-много се възхищавам. Хрумване нямаше, просто товa беше единствения що-годе читав кадър, който успях да направя, докато децата слагат шоколада :) Радвам се, че е породил такава асоциация!
      Благодаря за комплиментите! Поздрави!

      Изтриване
  5. Прекрасни снимки и торта! Пожелавам на племеницата ти да расте щастливо и обичано дете, да се радва на живота с пълна сила!

    ОтговорИзтриване
  6. Невероятно ефетна торта!А и снимките си ги бива! Прекрасно представяне, достойно за една красима малка хубавица! А ягодките са в тон с червения конец на ръчичката вероятно.Поздравления,Диди!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Таня!
      Използвах сезонните плодове, които освен червени, са едни от най-вкусните ;)
      особено ако са току що набрани от градината, както тези на снимките...
      Поздрави и хубава неделя!

      Изтриване
  7. Диди, да е здрава малката хубавица и да ви донесе много радост! А бързата торта за посрещането е изящна и в унисон с красивия повод за направата! Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте, а как точно се разбива тази сметана? Веднъж разбивах с миксер заквасена сметана и стана течна?
    Може ли повече подробности каква да е сметаната? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Най-често използвам заквасена сметана на Данон, понякога и на Роса или май-беше Бор чвор. Не я разбивай с миксер. Разбъркай я с лъжица, докато се разпредели захарта, не много продължително (така се вкарва и малко въздух и става леко пухкава). Това е достатъчно.
      Когато я отвориш, ако видиш че е отделила повече течност, отцеди я.

      Изтриване
  9. Много Ви благодаря за отговора! Ще спазя тази инструкция! Поздравления за блога :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. за нищо :)
      разбира се, сметаната се слага в купа, заедно със захарта.

      Изтриване
  10. Да ти е жива и здрава племенницата и много, много здраве и късмет!
    А тортата при всички случаи ще я направя, защото комбинациятата е просто неустоима (-; Бързото правене е просто още един супер бонус към рецептата!
    Слънчев и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Да ти е жива и здрава племенницата :) Наистина няма по-прекрасно нещо от тези малки чудеса, които изведнъж преобръщат живота ни и носят онзи аромат на бебе :) Аз съм от хората правещи "бавни" торти и често това ми създава конфликт със самата мен, защото искам да стане "сега веднага", за да я изям :) Допада ми идеята за бърза торта :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. бЛАТЪТ Е вашия кейк, който много често го приготвям в къщи! Правила съм го и когато съм ходила на гости! Много сполучлива рецепта.Поздрави!!

    ОтговорИзтриване
  13. Обещах си, че ще я направя и успях да стигна до нея. Сърдечно благодаря за прекрасната идея и рецепта, Диди, зарадва всички опитали я - и мен, и мен. :)
    Ето го и моят резултат:
    http://mousseofcoloursanddreams.blogspot.co.uk/2013/08/blog-post.html

    Хубава вечер ти желая! :)

    ОтговорИзтриване