2.4.13

Сметанова торта с мус от кайсии и сушени сливи



Идеята за подобна торта възникна още когато стана дума  за сушените кайсии с шоколад. Малко след това  купих част от продуктите.  Измина доста време докато я направя, после  да оформя публикацията. Ето я най-накрая  - нагласена, тествана, одобрена,  снимана.



Така и не се свикнах, когато адаптирам рецепти и правя промени в движение,  да подхождам предпазливо и да  пробвам предварително с малки количества. Имаше няколко критични момента, а тортата  е голяма и въобще не помислих, че ако съм взела грешни решения, може и да не получи желаната форма. На кого ли му се иска  количество  кремовете да се оттекат  свободно по плота около тортата след махането на ринга. Или, най-малкото цялата да се сплеска.  За късмет такова нещо не се случи. Използвах  ринг за сглобяване с височина 8см и като по поръчка се запълни целия точно до ръба, а след махането му, всичко беше повече от идеално....


Въпреки наличието на сметана, тортата е лека, както  казваме обичайно. Дължи се на плодовете и йогурта. Търпи използването на малко количество мед и захар, без да е блудкава. Така я направих аз. От немалкото хора, опитали я, само един (този, който си подслажда кафето, докато лъжичката остане права в чашата :) каза, че би могла да е още малко по-сладка... Но това е лесно за коригиране - всеки може да подслади двата муса и сиропа според собствения си вкус.



Със сушените и консервирани плодове в нея, тортата, определено има есенно-зимен характер. Независимо от закъснението, все още е актуална, макар и на ръба на топлия сезон. Този,  който вече всички чакат с голямо нетърпение. Ще се случи, това е повече от ясно,  заедно с всичката свежест, на която е способен.



Междувременно, какво пречи да кажем довиждане на студеното време по възможно най-лежерния начин, с парче вкусна зимна торта ? Аз съм винаги За, а и обичам лошото време... {толкова, колкото и хубавото} ....

Сметанова торта с мус от кайсии и сушени сливи
за форма с диаметър 26 см

блат:
3 яйца с разделени жълтъци от белтъци
125 г пудра захар
100 г брашно
50 г орехи, запечени и смлени
1 ч.л. бакпулвер
50 г разтопено масло

кайсиев мус със сушени сливи:
300 г кайсии от компот, отцедени
300 г сушени сини сливи, с частично запазена влажност 
1/2 ч.л. канела 
семената от една шушулка ванилия
сока от половин портокал ~ 30 - 50 ml
80 - 100 г  мед
5 г желатин, 1/2 пакетче
200 мл сметана, млечна  ~ 30-35 %

мус с йогурт и сметана:
500 г Активия с парченца праскови и маракуя
сок и настъргана кора от един портокал ( 60-80 мл)
15 г желатин, 1 1/2 пакетче
200 мл сметана,  млечна  ~ 30-35 %

сироп:
80-100 мл  захарен сироп или сок от компота, леко подсладен
сок и настъргана кора от 1 1/2 портокал 
2 сл портокалов ликьор или друга подходяща алкохолна напитка

декорация:
80-100 г мармалад от сини сливи (или конфитюр от сини боровинки)
резени портокал
едри стърготини  бял шоколад или сушени кайсии с бял шоколад и орехи

Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол. Добавя се захарта, като се разбива до твърд сняг. Прибавят се жълтъците, един по един. Брашното се пресява с бакпулвера и се разбърква заедно с орехите. Добавя се към белтъчно-жълтъчната маса. Накрая се прибавя и маслото. Сместа се изсипва във форма със свалящ се ринг и диаметър 26см, застлана с хартия за печене. Пече се в загрята на 180 градуса фурна. около20-25 минути или докато пробна клечка излиза суха. Охлажда се върху решетка исе разрязва на две по хоризонтала.

Кайсиите и сушените сливи се пасират заедно с подправките, сока и меда. Ако е необходимо, се подслажда  допълнително с мед или пудра захар на вкус, като се има предвид, че ще се добави и сметана.  Желатина се разтваря в малко вода, след което се втечнява (според указанията на опаковката). Към готовия за работа желатин се прибавят  2 с.л. от пюрето, разбърква се и получената смес се връща към пасираните плодове, като се разбърква добре. Сметаната (добре изстудена) се разбива до твърди върхове Прибавя се внимателно и на части към плодовата смес, като се разбърква  деликатно отдолу нагоре.

Йогурта се разбърква със сока и кората от портокал. Желатина се подготвя по указания на опаковката начин. Към него се прибавят 2 с.л. от млякото и получената смес се връща към останалото мляко, като се разбърква добре. Сметаната се разбива до твърди върхове и се прибавя на части към млечната смес, като се разбърква внимателно отдолу нагоре. ( Kрема може да се остави единствено със сладостта на млякото или допълнително с пудра захар да се подслади самото мляко или сметаната при разбиването )

Ако за сиропиране на блатовете се използва сок от компота, би могло да се подслади леко.
Препоръчвам орехите в блата действително да се запекат, преди смилането.

Сглобяване:
В поднос и ринг за сглобяване на торта с височина минимум 8 см се поставя първия блат и се сиропира добре и равномерно. (Ако ринга е с по-малка височина, може да се прикрепи към него допълнителен борд от по-твърдо фолио) Разпределя се кайсиевия мус. Слага се втория блат, сиропиран от двете страни. Изсипва се сметаново-млечния мус и се заглажда добре. Завива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да стегне около 5 часа или през нощта.
С нож с тъпо острие внимателно се отделя  горния ръб на тортата от ринга, след което той се отстранява. Отгоре се разпределя мармалада или конфитюра. Декорира се с шайби портокал и стърготини бял шоколад или кайсии с бял шоколад и орехи.
Добре е преди сервиране тортата да престоява 15-20 минути извън хладилника.

адаптирана рецепта от Lisa Kohen&Baken/2011

15 коментара:

  1. Диди,чудесно изпращане на зимата!
    След като се почерпи с тази прекрасна торта,
    ще трябва да си отиде!
    Макар че аз бих останала за още едно парченце...
    Мусът е вълшебен!
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ех, Дани, сега да имах някое друго парче в хладилника :)
      благодаря ти и поздрави!

      Изтриване
  2. Диди, страхотни снимки както винаги! За мен например няма значение сезонът за подобно изкушение като това- и в топло, и в студено време е добре дошло! Друг е въпросът, че не мисля, че ще успея да я направя така, както ти, но нищо не ми пречи да опитам... после ще споделя. Благодаря ти за тази публикация!
    Поздрави,
    Петя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Петя!
      Надявам се да ти хареса :)
      Всъщност не е трудна, след като веднъж е станала, няма причина да не се получи пак.

      Изтриване
  3. Великолепна торта!Много добро изпращане на зимата:-)

    ОтговорИзтриване
  4. Много красива, богата на вкусове и цвят!Чудесно предложение!Снимките са прелестни!

    ОтговорИзтриване
  5. Много красива и елегантна торта! А снимките са просто невероятно красиви!
    Сърдечни поздрави! :))

    ОтговорИзтриване
  6. Това е прекрасна идея за всекиго и за всяко време. Та кой би отказал при вида й? Аз направо онемях... Чудна домашна приказка, поздравления, Диди! =)

    ОтговорИзтриване
  7. И аз обичам лошото време, но когато мога да му насладя;) Затова предпочитам хубавото. А ако е съчетано с една торта, толкова красива и феерична като тази тук, нямам никакви претенции за принадлежността и към някой сезон. А и зимата никак не си тръгва, така че е съвсем навреме. Ще я опитам скоро, независимо, че ще е топло;) И може би ще добавя малко захар;)

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви, Соня, Гергана, Дани! Радвам се, че така ви допадат снимките и тортата :)
    Марта, права си, че когато можеш напълно да му се насладиш е супер. Надявам се да ти хареса тортичката ;)

    поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  9. Вълшебна торта и снимки,Диди!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  10. Разкошна торта, Диди! Вкусна, ароматна и много красива!
    Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. благодаря ви, Роси, Тилия! Поздрави за вас и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  12. Диди, с удоволствие бих изпратила зимата с тази торта... и бих я похапвала през всеки сезон :)
    Изглежда невероятно лека и ефирна!
    Прекрасни снимки, както винаги :)
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване