11.2.13

Маслени {shortbread} бисквити с малини и бял шоколад

Като ще е гарга, да е рошава.... Розови сърца, розов стайлинг, още сърца ... а аз не си падам по тези неща. Предложения много - интересни, примамливи, свежи... всяка година струят от различни места. И на по-заклетите анти-празник блогъри в един момент им се приисква да направят нещо по темата и да захаросат страничката за няколко дена.



Заниманията  се оказаха  доста приятни и със сигурност няма да са първи и последни. Като се има предвид, че не харесвам фондан, а с цветен айсинг вече съм правила бисквити, не останаха много варианти за моите сърца. Това на първо четене. Но на второ се оказа, че има, а аз разполагам със замразени малини в камерата. И ето ги - не само естествено оцветени в розово, но и с приятна  малиново-кисела нотка във вкуса.



И са точно като всяка shortbread бисквита - крехки и топящи се в устата. Изпробвах няколко варианта и съотношения масло_захар_брашно. Установих, че с царевично нишесте не ми се получават добре или по-скоро  не се отразява добре на цвета. Важна се оказа и дебелината на бисквитите - в случая трябва да са по-тънки, за да се изпекат по-бързо и да не пожълтеят отгоре, което ще ни върне в изходна позиция...



Доволна съм в крайна сметка -  малко нестандартни, естествено оцветени и овкусени shortbread бисквити. Малини и бял шоколад - винаги перфектна комбинация. Съхранявани в кутия издържат много дълго и съм малко виновна, че ги показвам в последния момент ....


 Маслени бисквити с малини и бял шоколад

16-18 бр

180 г замразени малини
100 г меко масло, възможно най-качественото
60 г пудра захар
140 г бяло брашно, универсално
щипка фина сол
1 ванилия
110 г бял шоколад

Малините се слагат в касерола на силен огън,  докато се размразят и раздробят, като се разбъркват. Прецеждат се през фина цедка или тензух. Полученият гъст сок се връща на котлона и се редуцира до 30 мл гъст, наситено червен сос.
Брашното се пресява с ванилията и солта. Маслото се разбива с пудрата захар до кремообразна смес. Добавя се малиновия сос и се разбърква до хомогенизиране. На два етапа се прибавя  брашното, като вторият път се увеличава скоростта на миксера, за да може да се поеме добре сухата смес. С помощта на лъжица или шпатула тестото се прехвърля върху две отделни парчета стреч фолио. С набрашнени ръце се оформят две топки тесто и се сплескват на диск. Завиват се и се оставят в хладилника или камерата да стегнат. Върху набрашнен плот се разточват на кора с дебелина около 4мм (не повече от 5мм!). Добре е да се работи върху студен плот, в по-студено помещение и изрезките от тестото да се охладят, преди да се разточат наново. Със сърцевидни формички с набрашнен ръб се изрязват  фигури, като с четка с естествен косъм се изтупва излишното брашно от ръбовете и долната страна. Нареждат се в застлани с хартия за печене тави, на 1.5- 2 см разстояние една от друга. Тавите се слагат в камерата за 15 минути, за да се стегне тестото и да запази формата си при печене. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна 8-10 минути. Готови и изпечени са, когато все още са меки и  преди да порозовее горният ръб (в случая - преди да пожълтее). Ако фурната пече силно отгоре - последните 2-3 минути покрийте тавата с фолио [при мен добър резултат се получава при 8 мин. печене с открита тава и 2 мин. - покрита с фолио]
Извадените от фурната бисквити се оставят 2-3 минути в тавата, за да се охладят леко и да се стегнат, след което със шпатула се преместват върху решетка.
С бързо темпериране : Половината шоколад се разтопява на водна баня, купата се отстранява от котлона и в нея се начупва останалия шоколад. Разбърква се и се връща да се доразтопи. В шоколада се топват върховете или половинките на сърцата. Поставят се върху хартия за печене, докато стегне шоколада.

рецепта за сп.Кенгуру №75/фев.2013, с промени; снимки - конкретно за блога
референции:
идея малинов сос - a farmgirl`s dabbles
Royal shortbread
The history of shortbread cookies

26 коментара:

  1. И аз не си падам по този празник, не че имам нещо против, просто не съм израснала с него - най-вероятно това е причината. Но пък е толкова забавно да правиш сърчица, ухилваш се някак неусетно. Твоите примамливи, нежни, малинови, Купидонови изкушения, топнатки в шоколад свършиха перфектна работа - повдигнаха ми настроението и предизвикаха голяма,широка усмивка. Сърчицата на заден план също допринасят много за това. Усмивки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. наистина сърцато-розовата тема е много забавна :) дори и да не си падаш по празника

      Изтриване
  2. Много ми харесва идеята за оцветяване с малини. Непременно ще изпробвам някой ден. Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  3. Ароматно, вкусно, домашно, с обич... То само говори за себе си.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Самата идея да се захвана с направата на нещо толкова бонбонесто и симпатично ме очарова и усмихва. И аз съм от тези, които не си падат по отбелязването на 14-ти февруари поради ред причини, някои от които за мен са наистина съществени, но съм напълно с две ръце "За" подобни приятни занимания в кунхята и предизвикването на усмивки върху лицата на любимите хора.
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. поздрави, Дани!:)
      хубаво е да си доставяме повече положителни емоции

      Изтриване
  5. Чудна красота и невероятни снимки!
    Представям си с малините какъв аромат се носи от бисквитите!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. докато се пекат маслото е на първа линия, но като ги хапваш определено се усеща и вкус, и аромат

      Изтриване
  6. Красиво и вкусно е, Диди!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Както винаги изисканост!! А другите сърца откъде са??

    ОтговорИзтриване
  8. Диди,
    и без да наближава онзи празник, бих се завтекла да ги приготвям- много са ефектни, а с тези малини и бял шоколад, няма как да не е и вкусно. Харесва ми неправилната им форма на тези сърчица!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ама разбира се, по-всяко време са добре дошли, все едно как са изрязани. А тази форма с кривите сърца ми е една от най-интересните :)
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Диди, чудесна идея за оцветяването с малини! А пък с белия шоколад, ммммм :)
    Май бисквитките нямат нужда от повод за приготвянето им :)
    Страхотни снимки!
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. сполучлива се оказа идеята, особено когато човек е с по-ограничен набор варианти за декорация.
      Хубава и успешна седмица и на теб, Мира!

      Изтриване
  10. Ана, Ева, Лучия, багодаря и поздрави от мен!
    :)

    ОтговорИзтриване
  11. Чудни са сърчицата, толкова стилно поднесени, стават за всеки повод или просто за усмивка! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Чудесни сърчица и толкова чисти и свежи снимки:)Прекрасно!

    ОтговорИзтриване