17.2.13

Кекс със сочен какаов пълнеж - идея # 7



Вчерашният ми ден беше един от тези, в които се налага да натиснеш Пауза и да преосмислиш някои неща. Започна добре. Обичайната семейна обстановка. Направих си и списък с продукти, за да приготвя две рецепти (ще бъде вкусно! :) по обещание в блога, което дадох още преди Коледа. Към обяд обаче установих, че за друг ангажимент, чието изпълнение съм провлачила повече, отколкото въобще съм си давала сметка, на всичкото отгоре цели две седмици съм пропуснала да отговоря на момичето кога най-накрая ще съм готова ....


Честно казано, доста се потресох от себе си. Винаги съм била човек, който си държи на думата и спазва всичко обещано. Факта, че времето  профучава шеметно и седмиците изглеждат като дни нито е нещо ново, нито  оправдание. Това, че не си правя списък със задачите  е  проблем. Какво  може да помогне списъка? Запълва се толкова бързо, че в един момент се превръща в огромна маса от думи, за която също трябва да отделиш време, да прецениш и маркираш най-неотложното в нов списък. Пробвала съм, но накрая се задръствам с листчета, списъци и тефтери и започвам да ги губя някъде сред всичките други важни неща...
Забелязали ли сте, че постоянно нещо търсим... търсим еди-какво си загубено, търсим 3G, търсим  wireless, или зарядни - все някое зарядно липсва!.... толкова много зарядни имаме и така сме си усложнили живота, че накрая със сигурност загубваме нашето...

Доста се шокирах от себе си и спешно си осигурих релакс раходка, което означаваше да командировам децата при баба и дядо за следобеда. Заедно с тях нямаше как да се получи желания ефект. Тогава  постоянно съм в  ролята  на помирител или звероукротител, или чакам на досадни опашки за пуканки, след като съм се уморила да им обяснявам за палмовото масло, а и щом е по изключение.... Успях да  походя в тишина, да пощракам някои птици и клонки, вкъщи пих кафе, преглеждах снимки и  писах в блога, отново сред оглушителна тишина. Успях да си възвърна баланса, но не и да си простя...



Сигурно се чудите  какво общо има кекса с цялата  история. Нищо общо. Иска ми се заедно с  моите словоизлияния да има все пак някаква полза от публикацията, а и обичам да се придържам към тематиката на блога. Правих го през лятото, хубаво е да се добави тук. Вчера даже идеята за печене на нещо вкусно за оправяне на настроението не ми изглеждаше привлекателна. Следобедното кафе мина с бисквити от магазина.



Рецептата е от соц. времето. Спомням си я като дете - майка ми донесе няколко парчета от почерпка на нейна колежка. Интересните идеи дори  са две и по принцип са  известни. От една страна, тази за пълненето с какаов сироп след изпичане. Ако се направи добре и с търпение, се получава изключително вкусна и сочна  вътрешност. От друга -  операцията става страшно лесно с пипетите от детски Панадол. Няма нищо диетично и здравословно в кекса. Това е хард рецепта с много масло, захар, бяло брашно... всичко е оставено на волята на ядящия и способността му да се ограничи до малко парченце, което никак, ама никак не е лесно...






 Кейк със сочен какаов пълнеж

5 яйца 
270 г захар 
100 мл олио 
120 мл хладка вода 
330 г бяло брашно 
1 и 1/2 ч.л. бакпулвер 
ванилия 2бр.
щипка сол 
пудра захар за поръсване 
20-30 г ядки по избор, най-удобно - орехи

какаов сироп
200 мл вода 
160 г захар 
2 сл неподсладено какао 
125 г масло 

Яйцата и захарта се разбиват докато сместа побелее. На тънка струя при непрекъснато бъркане се добавят олиото и водата. Прибавя се пресятото с бакпулвера, солта и ванилията брашно. Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена правоъгълна кексова форма. Пече се в загрята на 180 градуса фурна - около 50 минути или докато пробна клечка излиза суха. Охлажда се върху решетка до стайна температура. Захарта се разбърква с какаото, прибавя се водата и се оставят на загрят котлон докато кипнат. Добавя се маслото, нарязано на кубчета и се оставя на слаб огън да се разтопи, като се разбърква от време на време. Прехвърля в кана след като се охлади леко. Кейка се надупчва отгоре с дебел молив, без да се стига до дъното и поетапно се пълни с какаовия сироп ( по-лесен вариант за пълнене е с използване на пипета от детски Панадол). Може да се остави една част от сиропа и с нея допълнително да се полеят нарязаните парчета. В дупките се нареждат ядките, предварително леко запечени на сух тиган и се поръсва с пудра захар.


сниман за сп. Кенгуру №70/ септември 2012







24 коментара:

  1. Изглежда перфектно този сладкиш, явно на финала изгубеният баланс е открит неусетно!Май всички се чувстваме загубени в задачи, бързане и делници А красотата и спокойствието около нас връщат енергията! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда страшно вкусно този сладкиш! А относно ежедневието - всеки е така, важното е да не изгубим себе си сред суматохата.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. да, всички все бързаме. не съм чула някой да се похвали, че му стига времето

      Изтриване
  3. Всеки път като попадна на това приказно местенце усещам вдъхновение и позитивизъм от прекрасните снимки които правиш,Диди! Поздравления! А относно рецептите няма какво да коментирам, ти си еталон!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че се усеща позитивно излъчване! Щеше да е лошо, ако беше обратното!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  4. Диди,
    мисля, че повечето хора биха разбрали само с една дума "Съжалявам, направила съм пропуск". Все си мисля, че в днешното забързано ежедневие, всички сме подложени на този стрес и възможността да пропуснем нещо е много голяма. Дано отсрещната страна е влязла в положение.
    Рецептата - прекрасна и много вкусна, а снимките са ти очарователни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се, Дани!
      Радвам се, че ти допада рецептата и снимките! Вкусна и калорична:)

      Изтриване
  5. Диди, идеята е чудесна!
    У нас не обичаме много кексове,но този сиропиран ще ни допадне!
    А всички хубави рецепти имат изобилие на някой "нездравословен"
    продукт, но в това е техния чар :)
    За задачките какво да кажа, освен че и аз съм "изгубена" в бележките!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. "изгубена" в бележките - колко добре си го казала. Да, повечето вкусни все ще си имат по някой минус в параграф -нездравословно-
      Хубава седмица и на теб, Дани!

      Изтриване
  6. Страхотни снимки!Интересно представени графити!И много светлина в края на тунела!!!-това е толкова символично и силно обещаващо!Пролетта е съвсем наблизо и край на всички мрачни мисли!
    А един такъв съблазнителен кекс само ускорява нещата:))Хареса ми идеята ти да възкресиш този соц.кекс,макар за мен да звучи като съвсем нов.Оригинален и изкусителен!Снимките както винаги- зашеметяващи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. първо ме грабнаха цветовете и трябваше да се отдалеча, за да хвана всичко. Не се бях сетила за символиката, но много ми харесва!!
      Благодаря, Даринка!

      Изтриване
  7. Вярно , че е соц. десертът, вярно , че е хард, но пък с него съм подслаждала фамилията безброй пъти и винаги всички са доволни.
    Благодаря за удоволствието от хубавите снимки!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. как да не е доволен човек :), няма такъв случай
      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  8. Соц, хард, за хора с липса на воля, когато се касае за сиропирани сладкиши.....Това е моя десерт! Прекрасни кадри, много вдъхновяващо и отпускащо, а рецептата обезателно ще бъде изпробвана!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бубе! Където има сироп, нещата винаги са ОК.
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Снимката с чашата мляко и бисквитките е страхотна!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. радвам се!
      това ми е предпочитания комплект чашка–чинийка за кафе в момента :)

      Изтриване
  10. Аз че не ходя на работа и нямам деца, съм се затрупала с жълти бележки и списъци, а на теб си мисля, че един личен асистент добре ще ти се отрази :-)
    Страхотни графити! Харесва ми светлината в снимките, и клонките, и капките вода... и сочният кейк с много масло и олио...
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. личен асистен звучи страхотно! Жалко, че няма как да ме огрее.
      Поздрави, Дени! :)

      Изтриване
  11. Честит празник!
    Бъди  жена благословена,
    с любов и нежност надарена,
    с усмивка вечно озарена
    и с много радост наградена!

    http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/313377_437116969703118_313462671_n.jpg

    ОтговорИзтриване
  12. Диди, много ме заинтригува с този кекс, ще го опитам при първа възможност. Прекрасни снимки!

    ОтговорИзтриване