15.11.12

Кейк с грозде



Този кейк е една  интересна интерпретация на тосканската скиачата с грозде. Преминал веднъж през американска територия, където маята е заменена с набухвател, а половината зехтин - с масло, придоби още някои промени по мой вкус.



Така идеята за сладък хляб с грозде и зехтин премина в рецепта за  един бързо приготвящ се кейк с по-плътна текстура и приятен вкус на масло и орехи. Може да се използва прясно мляко, за да се смекчи структурата на тестото или  бяло вино за още по-неустоим аромат.


Правих го няколко пъти в края на септември и октомври, но за жалост има нерадостната съдба да се появи в блога чак към края на ноември. Какво да се прави, за мен лежерното или дори по-стегнатото бързо седене пред компютъра за подобен тип удоволствия си остава непостижим блян.

Да не говорим за още по-приятното релаксиращо вечерно разхождане из виртуалното пространство, което по идея върви с удобно излягане и чаша вино за компания. В тази ситуация  моментално преминавам  в положение заспал и много чаши остават недопити, което е недопустима загуба.


Това е засега положението при мен.
До скоро! ...  надявам се :)



Кейк с грозде

2 яйца
120 г захар
60 г масло, разтопено
60 мл зехтин
90 мл  бяло вино, стайна температура (или  прясно мляко, пълномаслено)
ванилия
230 г брашно
3/4 ч.л. бакпулвер
щипка сол
60 г смлени орехи
300 г микс сладки и ароматни гроздови зърна, разполовени и без семки

Брашното се пресява заедно с бакпулвера и солта. Яйцата и захарта се разбиват на пухкав крем. Постепенно се добавят маслото, зехтина, виното, брашното и ванилията. Прибавят се орехите и 2/3 от гроздовите зърна, оваляни в малко брашно, като се разбърква внимателно с дървена лъжица. Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена форма с диаметър 22-24 см. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна. След 15-18 минути - когато кейка образува коричка и леко порозовее, отгоре се разпределят останалите зърна грозде. Пече се общо около 40 минути или до суха пробна клечка. Когато е охладен, се поръсва с пудра захар и се сервира със заквасена сметана или гъсто кисело мляко.

адаптирана от Patricia Wells



16 коментара:

  1. Чуден ,чуден кейк и снимките прелестни!
    Хубав ден Диди!

    ОтговорИзтриване
  2. Уникални кадри! Страхотен пост, вкусен кейк! Много, много ми харесва всичко!

    ОтговорИзтриване
  3. Снимката с бялата каничка с есенните листа и търкулналите се орехи е просто..........изключителна хармония на цветовете! Забележителна! Усмивки.

    ОтговорИзтриване
  4. Е,добре,че поне за сладичко и снимки имаш време,Диди,безкрайно красиви кадри,много отморяващи,зареждащи,вкусни!Допада ми идеята за вино в печиво,ще опитам,благодаря!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  5. Тук, в "слънчева" Англия, продават грозде почти целогодишно. Не е сладко и ароматно, /всъщност никога не съм опитвала, но не изглежда като това от снимките :-)/но ми е интересно да опитам кейк с бяло вино, след като веднъж успешно направих кейк с червено такова.
    Харесва ми това настроение от снимките - къснолятно/ранноесенно, промъкнало се закъсняло в средата на ноември, сякаш да напомни за красотата на все по-оскъдната дневна светлина...

    ОтговорИзтриване
  6. Диди, прекрасни снимки и още по-прекрасен гроздов кейк!

    ОтговорИзтриване
  7. Диди, всичко е страхотно, и кейкът, и снимките, и топлото есенно настроение :) Не съм особен любител на гроздето, но твоят кейк ме изкушава най-безобразно :))).
    Все се каня да те питам - с какъв обектив ги снимаш тези красоти (специално за храната). То е ясно, че 90% е от задапаратното устройскво, ама аз да си питам ;).
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Леле колко е красив! И комбинацията от придукти е замайваща, със сигурност ще го пробвам!

    ОтговорИзтриване
  9. Стефка, радвам се, че оценяваш точно тази снимка като комбинация:)

    Роси, когато го правих с вино се получи страхотен аромат, сигурно съм уцелила и самото вино. Аз и за снимки нямам време за съжаление, тези повечето са от края на лятото.

    Дени, още не съм пробвала с червено, срам :)

    Мира, през повечето време снимам с 24-70ммf/2.8L на Канон, но аз пък не съм доволна от задапаратното устройство и това как използва този обектив. Може да бъде в пъти по-добре, но нямам никакво време за упражнения.

    Ани, Катя, благодаря ви на вас и всички останали за отзивите!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасни снимки и много вкусен кейк!
    Кейка ще направя безпроблемно, обаче за снимките само ще си помечтая!

    ОтговорИзтриване
  11. Диди, благодаря за обясненията :) Задапаратното ти устройство е супер! ;)

    ОтговорИзтриване
  12. Диди, колко уютни цветове пак си събрала и съчетала! Прекрасен изглежда кейка, есенен, дъхав и благоуханен. Абе прекаресен.
    Дано намираш повече време за публикации :) и по-често.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  13. Дани,Мира, благодаря ви! :)

    Дани, радвам се, че ти допада! И на мен ми се иска по-редовно да правя публикации, липсва ми удовлетворението, което носят.

    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  14. Фантастичен есенен кейк, Диди!
    Този изтънчен вкус няма как да не бъде оценен!

    ОтговорИзтриване
  15. специални поздрави, Марта!:)
    10x

    ОтговорИзтриване