4.5.12

Голяма италианска кулинарна награда пристигна в България


Миналия месец в Перуджа се проведе XX- то юбилейно състезание на стария престижен конкурс за най- добър зехтин на Италия "Ercole Olivario". В рамките на конкурса е учредена и специална награда, която се връчва на италиански готвач, който твори извън Италия и популяризира италианските кулинария и зехтини отвъд границите й.
С помощта на Италианската търговска камара са направени номинации на най-добрите италиански готвачи в 58 държави. От България, измежду петте ресторанта удостоени с марката “Ospitalita Italiana” Италианската търговска камара избира Маурицио Феррери от La piccola casa да бъде номиниран за участие в “Ercole Olivario”.


За участие в състезанието са били изпратени авторски рецепти на готвачите, включващи зехтин като основна съставка, както и обширни въпросници, свързани с теоритичните им познания. Финалът на конкурса е проведен в Перуджа, област Умбрия, в началото на април, като на финалната права са останали само шест участника – Джанлука Сарти от ресторант ROMA в Бевърли Хилс, Рикардо Джакомини от ресторант Тентациони в Лондон, Алберто Стернад от Стокхолм, Джовани Карпини от Люксембург, Маурицио Боки от Ла Локанда в Ланкашир и Маурицио Феррери от La piccola casa, България.
Шестимата финалисти са преминали през два тура, единият от които сляпа дегустация. Двадесетчленната комисия с участници от всички области на Италия избира Маурицио Феррери от La piccola casa, България за победител в конкурса и най-добър италиански готвач, творящ извън пределите на Италия. Голямата награда Lekytos е връчена в Театро комунале ди Сполето. Традиционно форумът се провежда под патронажа на президента на Италия Джорджо Наполитано, а награждаването е излъчено по националната телевизия RAI 1.


Рецептите, с които Маурицио Феррери впечатлява журито и публиката са:
- Кростини с крем ганаш със зехтин
- Парфе от зехтин, сервирано с младо телешко и рагу от артишок
- Сладолед от зехтин


Маурицио Феррери /Maurizio Ferreri/ е съсобственик и главен идеолог на ресторантите La piccola casa  (http://www.lapiccolacasa.bg/ и La bottega. Вносител е на вина и хранителни продукти от  Италия. Член е на Федерацията на италианските готвачи, на Италианското сомелиерско дружество и на Международния институт за дегустация и анализ на напитки.
Вероятно си спомняте дегустацията на зехтин от миналата есен, в която  Маурицио Ферери  ни въведе в някои от тайните на зехтина.


"Ospitalita Italiana"  е марка за италианско гостоприемство и качество на италианската храна по цял свят. Издава се от Италианската търговска камара. Със сертификата се удостояват ресторанти, които поддържат изключително качество на храната, главният готвач е италианец и са преминали успешно през всички етапи на конкурса.

8 коментара:

  1. Интересно, много интересно. Особено за любител на италианската кухня като мен.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти,Диди,прочетох с интерес!
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Диди, интересни рецепти е предложил
    Маурицио Феррери!
    Ще е хубаво, ако могат да се прочета някъде!
    Поздрави и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  4. Дани, рецептите наистина будят любопитство.ще проуча как стои въпроса с току-що наградени.

    ОтговорИзтриване
  5. Браво,браво - La piccola casa ни е един от любимите ресторанти и сме редовни посетители, така че знам много добре за какво иде реч.
    Мария

    ОтговорИзтриване
  6. и ние така :) току виж сме се засекли!

    ОтговорИзтриване
  7. Диди,
    страхотно ме впечатли една от рецептите - Парфе от зехтин, сервирано с младо телешко и рагу от артишок.
    Интересно ми е какво е това парфе от зехтин?! Изглежда много впечатляващо като наименование

    ОтговорИзтриване
  8. Дани,ще опитам да направя нещо по въпроса.

    ОтговорИзтриване