26.4.12

WINEBOX PORTFOLIO TASTING



Политиката на компанията Winebox като вносител и представител на вина е създаването на портфолио, съдържащо имена  от най-важните световно развити винени региони и страни. Внимателно се извършва подбор на доказани изби и разпознаваеми брандове с отлично качество. В списъка  вече присъстват някои от най-добрите изби в Европа, Южна Америка, Нова Зеландия и Австралия.
На 19 април в Гранд хотел София се състоя дегустацията на вина от най-добрата селекция на Winebox. Компанията отвори за своите гости над 100 вина от 20 световни производители.


Представени бяха забележителни изби и имена като Тетанже от Шампан,  Луи Мишел ет Фис от  Шабли, Бушар Пер и Фис от Бургундия, Жорж Дюбоф  от Божоле,  Делас Фрер - Рона, Шато Минюти - Кот де Прованс, Жуве и Кампс от Каталуня. Също така аржентинския гигант във винопроизводството - Трапиче, на който Уайнбокс става представител преди четири години. Друга голяма изба от Южна Америка е Виня Еррасурис/ Чили. От тази година към винената кутия на фирмата е добавен и бранда Спай Вали Уайнс - световно известната новозеландска  винена компания от прочутия  регион Марлборо. От тази област е и Силени Истейтс. Присъстваха и няколко малки бутикови изби като Санта Барбара от Марке/ Италия, Елиас Мора и Емилио Моро от Испания.


Можете да си представите какво удоволствие е една такава дегустация. Като любител на червените вина, който напоследък преоткрива "другите цветове", направо се влюбих в едно от предложените Розе Крю клас  на Шато Минюти от Прованс. И най-вероятно то, заедно с десертното вино, за което ще разкажа след малко, ще са първите,  с които ще се сдобия. Тестването на вина беше съпроводено от Winebox School corner - програма съдържаща няколко интересни лекции за Непознати сортове, Божоле - много повече от Нуво, Прованс в розово, Как да отваряме шампанско и пенливо вино, Темпранийо, и накрая тази, на която присъствах - Десертното вино с подходящият десерт - изтънчен финал на вечерята, с водещ енолога Галина Нифору.

Избраното за целта вино беше Ben Rye 2009  на Donnafugata. И разбира се, откъде може да бъде едно хубаво десертно вино? .... пак от там -  38-ми,  Паралела на Бакхус или линията на слънчевата прегръдка, на и около която се намират земите, раждащи най- ароматното сладко грозде. За тази географска ширина стана дума в публикацията ми за Марсала. От Сицилия е  избата Donnafugata, чиято история започва преди 150 години именно  в Марсала. В близкото минало тя се установява и на остров Пантелерия, където започва производството на благородно сладки вина. Donnafugata се свързва с историята на Мария Каролина, съпруга на Фердинанд IV Бурбонски, който бяга от Неапол при пристигането на частите на Наполеон, търсейки убежище в Сицилия. Сицилианският автор Джузепе Томази ди Лампедуза в романа си Гепардът назовава имението на принц Салина "Donnafugata". Това е мястото, където е останала кралицата и в което сега се намират лозовите масиви на винарната. В избата се стремят да постигнат съвършенство с първокачествени вина и отделят внимание на всеки детайл, като вярват, че великите вина отразяват земята, от която произлизат.

Тъй-като в блога основно става дума за храна, а и може би сте любопитни, гледайки тези вълшебни хапки, приготвени от първия ни Lord of the chefs Сидония Радева, няколко думи за тях. Фина основа от бишкоти, върху нея - чийз крем, приготвен със същото вино и с добавени смокини, а за завършек крем фреш, отново редуциран с  виното и невъобразимо тънки "листа" от ягоди.....Погледнато в цялост - пълна хармония от вкусове и аромати с глътка история. Нещо, което наистина може да бъде специално преживяване и прекрасен финал на една вечеря.
Смятам да спра дотук, защото изкушенията станаха твърде много..... :)
Имайте предвид, че някои вина са в селекция от мини бутилки. Можете да ги намерите в Casavino и в сайта на компанията..... И за малко да пропусна -  няколко интересни  категории на Winebox - Топ 10 бели за едно страхотно лято ~ Нашите романтични розета ~ Летните червени и незабравими любими червени ~ Селекция от мини бутилки .


7 коментара:

  1. Диди, чудесно представяне!
    Благодаря за удоволствието!
    Хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотен репортаж и снимки, Диди! Аз отново не успях да присъствам, винените събития все ги пропускам...поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря!
    Хубав петък и на теб, Дани!
    Мария,щеше да е хубаво да се видим...
    Поздрави и от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Диди, страхотно отразяване на събитието :). Благодаря ти за задочната дегустация :) Да си призная, и аз имам слабост към провансалските розета :).
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотен репортаж.Или презентация.:)Полезно събитие, на което ме направихте свидетел. Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  6. Мира, отново съвпадение във вкуса :)
    Благодаря, Мария!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотна публикация.Аз лично съм голяма почитателна на виното и с интерес следя нещата публикувани в секция Вино.

    Успешна седмица!

    Готвенето като страст и въображение...
    http://magecreations.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване