9.2.12

Крем супа от червена леща и булгур + Баница с булгур и спанак



За  началото на тази седмица бях планирала две публикации с рецепти за супи, но тя не започна никак добре и си отиде  желанието ми за писане. След няколкото по-меки и леко изкарани сезона изглежда отвикнахме и позабравихме колко люта и сурова може да бъде понякога зимата... и  колко важна е добрата организация и подготовка, за да  се контролира поне това, което ни е по възможностите. Тъй-като естеството на днешните рецепти ме връща назад в миналото, замислих се как  хората са приемали тогава студените зими с близо метър сняг в двора и страховити виелици. Дали са ругаели времето или са били по-смирени в това, което им е отредила природата, а може би по-малко и от двете ....


Едно е ясно, независимо дали годината се е случила добра или не толкова, събраната реколта е била грижливо подреждана в зимници, долапи ... въобще всяко нещо е било обработено и съхранено, както си му е реда в очакване на студеното време ...  На огнището или печката често е къкрел бобец,  а  опърлените сухи люти  чушлета са му придавали неповторим аромат.


Чорбата от червена леща и булгур е традиционна за съседните ориенталски държави. Тук присъства в един по-фин вариант като крем супа. Булгура се съчетава  много добре с лещата  и придава нужната плътност на супата. А опушения червен пипер е част от ароматното олио, с което я гарнираме, или пък него си го поръсваме допълнително....
Втората ми рецепта е от българската национална кухня. В оригинал баницата е постна, с предварително запечени на сач кори, пълнежа е само с булгур и спанак ( или лапад). Пече се на плочата на печката, като се обръща по средата на печенето. Хареса ми  този вариант - със и без добавка на сирене. Направих я и вита, със  заливка, също беше вкусна. Плънката търпи всякакви вариации на продуктите и количеството им съобразно собствения вкус.


На финала искам да анонсирам стартирането на най-новото кулинарно училище, което  е факт от 6 февруари. Програмата му предвижда както цялостен курс от 12 посещения, така и единични сесии с определена тематика. Гид в необятното пътешествие из тайните на кулинарията е професионалния готвач Виктор Арнаудов. Електроуреди, съдове, подправки - всичко е подредено и в бойна готовност за подвизи всякакви...




Крем супа от червена леща и булгур

100 г червена леща
70 г булгур
1 глава лук, нарязан на ситно
3 скилидки чесън
1 сл доматено пюре
1 1 /2 чл червен пипер
сол и черен пипер
суха мащерка
2 сл зехтин

Лука се запържва, добавят се нарязаният чесън и стритата мащерка, след това червения пипер и доматеното пюре. Разбърква се 2-3 пъти и се долива 900-1000 мл горещ зеленчуков бульон (или вода). Добавя се булгура, оставя се да заври и след 5 минути се слага лещата, сол и черен пипер. Ястието къкри 15-ина минути, след което се пасира (РЕД. - отделете част от бульона, за да регулирате гъстотата постепенно. Ако се получи твърде гъста, добавете малко вода и сол и кипнете, само колкото да клокне). 

Супата се поднася гореща, гарнирана с гъсто кисело мляко и ароматно олио.

Ароматно олио - загряват се 5-6 сл зехтин с 40 г масло, прибавят се 2 чл сух джоджен и 1 чл червен пипер на прах(сладък или лют, опушен или не), разбърква се докато се разтопи маслото и се дръпва от котлона.



Баница с булгур и спанак

200 г кори дърпани  на сач
80-100 г булгур
250-300 г спанак
100-150 г сирене
100-150 мл олио
масло за намазване на тавата
1 скилидка чесън
сол и черен пипер
сух джоджен

Булгура се измива добре, сварява се за 20 минути и се отцежда. Измития и нарязан спанак се задушава с чесъна в част от олиото, докато омекне, добавя се булгура и 1-2 сл вода, подправя се със сол, пипер и джоджен и се отстранява от котлона.
Корите може предварително да се разрежат на две, в зависимост от големината на съда, в който ще се налагат. Покриват се с влажна кърпа. В намазана с масло тава се редуват кори, поръсени с олио и част от плънката ( корите леко се надиплят, ако са по-големи). завършва се с кора, поръсва се с олио и се слага да се пече в загрята на 180 градуса фурна. След като се зачерви добре, с помощта на друга тава или метален поднос се обръща, за да се запече и от другата страна ( ако е нужно, се поръсва с малко мазнина или се намазва с масло). Поднася се топла, с кисело мляко или айрян.

За голяма вита баница, удвоете продуктите. Навийте корите на руло, като предварително ги поръсите с олио и плънка ( корите, дърпани на сач дръжте под влажна кърпа, след като са извадени от пакета). Завивайте рулата от външния диаметър към центъра на тавата ( намазана с масло). Когато приключите, поръсете баницата с малко олио, запечете за 10-ина минути в загрята до 180 градуса фурна, извадете и залейте с предварително подготвена заливка от 120 мл прясно мляко, 40 г стопено масло, 1 сл брашно и щипка сол. Допечете баницата до златиста коричка.
В този вариант можете да пропуснете добавяне на сирене в плънката, а да поръсите 80-100г от него върху баницата преди да я залеете с млечно-яйчената смес. Всичко зависи от това дали харесвате и искате да усещате само плътния специфичен вкус на булгура и спанака или предпочитате да са обогатени с този на сиренето.




21 коментара:

  1. Диди, много апетитни предложения за зимните дни :)
    Обичам това съчетание на булгур със спанак и ще го опитам и в баница!
    Хареса ми и заливката!
    ЗА снимките ти си знаеш :)
    Винаги ми действат много добре!
    Топла прегръдка и надявам се вече малко по-топли и спокойни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Много уют има в тази публикация. Рецептите са интересни и изкушаващи, а снимките - прекрасни. Истинско удоволствие за сетивата! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Червената леща ми е любима...и на баница няма да откажа.
    Прекрасни снимки!
    Притна вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Fotografije su me potpuno opčinile, prelepe su. Recept kako za čorbu tako i za pitu zvuče jako zanimljivo i fino. Pozdrav!

    ОтговорИзтриване
  5. Това е една от любимите ми супи, страхотни снимки :)
    Ще опитам и баничката :)

    ОтговорИзтриване
  6. Такава супа не съм яла, но тези убийствени снимки просто ме нахраниха:)И баничката изглежда страшно примамливо!

    ОтговорИзтриване
  7. Диди,какво слънце грее от снимките ти,направо забравих за времето навън!
    Баницата естествено ми харесва,защото съм им много отявлен фен,а и крем-супата ми е съвсем по вкуса!И булгур обичам,така че предложенията ти ми се усладиха мислено,а още повече от тези прекрасни фотографии!
    Пак си изнамерила много яка тенджерка :)),а подноса с баницата е....чуден!
    Всеки детайл е съчетан перфектно!Много си добра!

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесни са и двете рецепти! Обичам булгур и имам с него една любима рецепта за нещо като яхния с червена леща, така че мога да си представя колко вкусна е супичката :-).
    Олющената купа и на мен много ми харесва... заедно с ретро карето в синьо :-)
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  9. Диди, звучи и изглежда прекрасно!
    Чудесни рецепти, съчетание на цветове и вкусове, и естествено - великолепна презентация!
    Наистина сгряващо, красиво и много апетитно!
    Сърдечни поздрави и хубав петък, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Права си. Зимата ни приканва да намалим темпото и да потърсим топлия уют.
    Mного ценя този автентичен шик. Тук направо струи от снимките ти.
    Тази седмица и ние правихме баница с булгур. Врабчето мноого кълва и смятам да го сложа и в супата от леща :)

    ОтговорИзтриване
  11. Дани, Гуинет,Дианка, Живка, Траяна, благодаря ви!
    Зори, не е трудно да му стане на човек любима супата, и аз високо я оцених :)
    jeni, харесвам автентичния шик!
    Дени, купата е част от колекция състарени прибори с доста добро качество на изработката, трябваше да си купя повече елементи...
    Роси, имаме големи южни прозорци и като грейне слънце в снега е по-светло и от лятото понякога:)
    maslinka,10x,pozdravi!:)

    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Боже,
    бях убедена че вече съм се възхищавала пред тези снимки и тази супа и съм споделила мнението си!А се оказа, че май само съм я съзерцавала в обедната почивкa!
    Ще опитам и с добавката на булгур!

    ОтговорИзтриване
  13. Изглежда чудесно, определено ще се пробва. До сега не бях чувала за крем супа от червена леща и булгур, но излгежда апетитна и подходяща за сезона. Благодаря за рецептата и за снимкковия материал. :)

    ОтговорИзтриване
  14. Мъхче, с булгур се получава доста добре.
    Диди, пробвай :)

    ОтговорИзтриване
  15. Прекрасни рецепти и страхотни снимки! Гледам, изпробвам и се наслаждавам! Наистина страхотни неща!
    Може ли да попитам откъде може човек да се сдобие с такива малки дървени лъжички (за подправки). Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  16. Много интересна рецепта, определено я добавям в листа си и ще се пробва. :)

    ОтговорИзтриване
  17. Супичката изглежда божествено :-)
    Имам много лаически въпрос: червената леща и белената едно и също ли са? И ако не - то поне заместими ли са?
    Благодря за вкусните рецепти и за отговора предварително:-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да. За тази, която е на нашия пазар се употребяват и двете наименования. Има я и на снимките.
      Надявам се да ви допадне, наскоро я правих, харесвам я много :)

      Изтриване