17.10.11

Салата с меден дресинг и сливи; Фетучини с круши, целина и пикантно сирене; Мъфини със сливи



Добре дошла в блога, Есен, най-накрая! ...и честит първи сняг :)

Наскоро, докато бързах, скрита  под чадъра за поредния ангажимент, се загледах в едно жълто листо, залепнало върху мокрия тротоар и през главата ми премина светкавична мисъл. Тя моментално подтисна куп други посестрими, натоварили ме с притеснението за закъснението, за  досадното лъкатушене между локвите-препятствия,  за това колко още задачи предстоят до края на деня, за ... за ......Съвсем изненадващо, в цялата ми напрегнатост ме фокусира единствено върху това колко красота се крие в смяната на сезоните. Как всяко нещо следва  безмълвно предначертания му ход. Листата се разпукват, раззеленяват се, пожълтяват... всяка твар се подчинява на законите на природата. Винаги всичко се случва по точно определен начин, в точно определено време...там някъде покрай нас... И няма никакво значение ние  докъде сме стигнали, какво сме успели да свършим и какво не сме...
Постоянно правим разни планове, поставяме си крайни срокове, някои неща смогваме да отметнем, други не. Но Времето не може да ни чака... никой  не го е надбягал, никой не го е надхитрил...нито пък забавил в мисията му да осигурява вечния кръговрат на нещата.Как успяваме понякога да се усещаме  най-важните в този свят, а друг път - нищожна частица от цялото....


Но все пак не смятам да ви занимавам  в цялата публикация с мислите, които хвърчат през ума ми, въпреки че блоговете нали са за това :) ... По-скоро да взема да разкажа каквото интересно имам да разказвам за сливите. Най-вече за тези сочните, с малиново червена вътрешност, които харесваме много  у нас. Поразтърсих се за информация и се оказа, че се нареждат сред плодовете с най-голямо съдържание на антиоксиданти. Високите нива на флавоноиди и способността за неутрализиране на свободните радикали спомагат, както е известно за забавяне на стареенето и отслбването на мозъчната дейност, също  подсилват имунната система и намаляват риска от лошите заболявания. Най-добре е плодовете да се консумират сурови. Тук присъстват в една салата, която беше високо оценена от децата. Излапаха всичко, приготвено за снимките и питаха за още.


Второто ми предложение е моя много любима  рецепта. Правя я отдавна, замразявала съм  специално нарязани стръкове целина, за да имам подръка. Приготвяла съм я както се случи - със и без пиноли, понякога без круши ... перфектна е обаче с пълния комплект съставки. Семпла, но безотказно вкусна.


Ако обичате по-пикантен сос, използвайте синьо сирене. За по-мек и фин вкус - горгонзола. Крушите - Уилямс...


Типична есенно-зимна рецепта, елегантна, бърза за приготвяне - винаги може да спаси положението в непредвидена ситуация.


За мъфините  всичко е ясно - забъркваме набързо, печем, скоро след това  няма и следа от тях.


Тази операция с тези кейкчета  я повторихме и потретихме, докато дойде ред да запиша рецептата в блога...Най-вероятно ще продължаваме в същия дух :)





САЛАТА СЪС СЛИВИ И МЕДЕН ДРЕСИНГ
4 порции

180 г микс зелени листа за салата
6 бр сливи от типа Блек даймънд

2 тънки стръка зелен лук
100 г краве сирене

дресинг
1 с.л. мед
2 ½ сл прясно изстискан лимонов сок
2 с.л. зехтин екстра върджин
1 с.л. ситно нарязан червен лук
морска сол

черен пипер
Продуктите за дресинга се смесват и се оставя да се охлади. Сливите се нарязват на резени и се поставят в купа върху накъсаните зелени листа заедно с нарязания на колелца лук. Всичко се залива с дресинга и се разбърква леко. Поръсва се с нарязаното на дребни кубчета сирене и се поднася веднага.

рецепта за сп.Кенгуру, септември 2011

ФЕТУЧИНИ С ЦЕЛИНА, КРУША И СИНЬО СИРЕНЕ
4 порции

380 г крехки стебла от целина (селъри)
400 г фетучини или талятели
200 г синьо сирене или горгонзола
200 мл млечна сметана ~ 20%
1 круша Уилямс

4с.л. пиниеви ядки
2 с.л. краве масло
морска сол
черен пипер

Стъблата целина се почистват и нарязват на тънки резени. Задушават се 5 минути в маслото, докато омекнат леко. Добавя се сметаната и натрошеното сирене, след като част от него е отделена за гарниране. Кипва се и се оставя на слаб котлон  докато се разтопи сиренето. Подправя се със сол ако е необходимо. Междувременно пастата се сварява, отцежда и добавя към соса. От крушата се отрязват тънки резени и пастата се ганира с тях и отделеното сирене. Поръсва се с пиниеви ядки, предварително запечени на сух тиган и черен пипер.

рецепта за Be fit /2

МЪФИНИ СЪС СЛИВИ
за 9-12 броя

300 г брашно
2 ч.л. бакпулвер
щипка сол
ванилия или канела
1 яйце
100 г кафява нерафинирана захар
80 мл олио
250 мл гъст айрян
220 г сливи от типа Блек Даймънд

Сливите се нарязват на тънки резени. Брашното се пресява заедно с бакпулвера, солта, ванилията или канелата. Яйцето се разбива със захарта, олиото и айряна (с миксер или телена бъркалка). На два  приема се добавя брашнената смес, като се разбърква на ниска скорост или с дървена лъжица. Накрая се прибавят сливите(отцедени от отделилия се сок), разбърква се леко и внимателно. Сместа се разпределя във форми за мъфини до 1 сантиметър от горния им ръб ( не препъръчвам използване на хартиени капсули за подложка, най-добър вариант в случая са силиконовите форми). Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 25-30 минути. След като са готови, се охлаждат 3-5 минути и се сервират топли с парче масло.

рецепта за Be fit /2, адаптирана от Lisa09/10

16 коментара:

  1. Диди,много ми хареса цялата публикация и най-много въведението и мислите,които споделяш!Хубаво е да те опознае човек и в друга,освен кулинарна светлина.
    А менюто е перфектно по всички точки!
    Снимките-също,и както винаги!
    Много уютно е тук,признавам!

    Сърдечен поздрав от мен!
    Роси

    ОтговорИзтриване
  2. Диди, публикацията е направо прелест!
    Първите две предложения са ми на сърце, защото предпочитам соленичко, пред сладко, но останалите вкъщи и мъфинките ще оценят подобаващо :)
    Комбинацията круша, синьо сирене, целина и на мен ми е любима, но си признавам, че салатата със сливите я виждам за първи път и никога не ми е хрумвало подобно нещо, смятам обаче, че ще е невероятно вкусно.
    Поздрав и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Впечатляващо есенно меню и всичко ми допада страшно, за мислите ... на мен лично много ми харесва да прочета няколко реда за размислите на другите, особено с такава позитивна нотка :) Снимките са страхотни!!!
    Поздрави и хубава нова седмица :)

    ОтговорИзтриване
  4. Диди, нали знаеш че всичко твое ми харесва!
    А рецептите са с мои любими, сладко-солени продукти, плодове .....
    Чудесно е всичко!!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ти, Роси! Тези места са точно затова - за нещата, които харесваме, за да си подредим емоциите и настроенията...постепенно ще се опознаем, няма как :)

    Лети, да ти кажа и аз съм по соленото :), а като че ли повече сладки работи публикувам.

    Ева, мерси! На мен също ми допада излъчването на блога ти, а все не успявам да го напиша и там...ето за това говорех в увода:)

    Дани, познавам твоите предпочитания:)почти няма комбинация при теб, която да не ми е харесала.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Диди,радвам се да прочета "мислите в главата ти":),защото те са подобни на моите:)))
    Предложенията ти са много интересни и вкусни,а снимките,както винаги на много високо ниво!
    Удоволствие бе за мен да прочета поста ти!
    Много красиво написано!
    Пожелания за хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Интересно, даже много! На всеки зад екрана е интересно да разбере нещо за другия, вълнуващо е!
    Превъзходни рецепти, а за снимките...Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Диди, много ми хареса увода... а рецептите още повече :). За мъфините не знам, но салатата и пастата отиват директно за изпробване :). Много красиви есенно-сливови снимки! :)
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Диди,
    толкова изкусителни рецепти предлагаш, точно по мой вкус. Пастата ми хареса невероятно много, салатата също.
    Ще я направя съвсем скоро.
    Успешна нова седмица за теб.

    ОтговорИзтриване
  10. Диди, менюто, което представяш е много елегантно и поднесено със стил. И винаги съм се радвала, когато тези красиви рецепти са поднесени и с доза лично отношение, някоя друга прелитаща мисъл и много позитивизъм.

    ОтговорИзтриване
  11. Аз замлъкнах!Само гледам и преглъщам.А за чиниите много лошо завиждам!Ох ...

    ОтговорИзтриване
  12. Ех, че красиво...!!!
    Мислите са си мисли, още по-добре споделени. Аз не успявам да избягам от тичането между плановете, но се опитвам тичайки да гледам наоколо:-)
    Рецептите са чудесни, снимките още повече;-)

    ОтговорИзтриване
  13. Кате, успокоително е да разбера, че и на някой друг му се въртят подобни мисли в главата :)

    Павлина, Мира, Дани, благодаря ви и ще се радвам ако нещо пробвано ви е харесало!

    Руми и на мен винаги ми е било интересно на останалите кои рецепти са им по-любими.

    Йоли, много си я харесвам тази посуда и даже не е нова. Всичко е поне от година и половина, но не съм ги снимала, за разлика от лилавата чиния, която дори и на мен ми омръзна, не знам за останалите :)

    Мерси, Мъхче!

    ОтговорИзтриване
  14. Диди, това си е същинско меню скъпа. Просто онемях. Толкова вкусно и красиво. Снимките са много хубави и цветни! Искам салатата и фетучините :))

    ОтговорИзтриване
  15. Диди,
    Удивително е, с колко красота може да те вдъхнови едно паднало листо и още колко красота можеш да откриеш и създадеш.
    Прекрасни рецепти, снимки и презентация, благодаря за тази разкошна есенна феерия.
    Поздрави и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  16. Хубав избор, Ани! :)) ... и благодаря!
    Дианка, много се радвам на присъствието ти!

    ОтговорИзтриване