20.8.11

Шоколадови къпкейк с нутела и глазура от крем сирене



Здравейте, здравейте!
Изненадващо за мен, така както възнамерявах това лято да не спирам с блога дори през лятната почивка,  впоследствие се оказа, че се получи най-дългата пауза откакто пиша в него. И то при положение, че имам интересни рецепти за споделяне. Но каквито и планове да си прави човек, понякога се случва точно обратното...
След натоварен период на работа и няколко безсънни нощи се гмурнах направо във ваканцията, а докато тя течеше, там някъде в суматохата, тичайки между морето, малкия басейн с пързалката и големия с гъбата придобих режима (....и навиците) на децата, така че за компютъра време и сили не останаха .... За капак,  в цялата суматоха тогава и след връщането ни, отново най-неочаквано за мен, си загубих  вдъхновението да пиша ... В крайна сметка след няколко несполучливи опита за започване на публикация реших да оставя нещата на естествения им ход. Забелязала съм и даже вече съм убедена, че когато нещо трябва да се случи, то се случва.... независимо от нашата воля, намерения и желания. Когато се обръщам назад, спомняйки си различни случки и моменти, си давам сметка, че старите хора неслучайно са казвали Всяко зло за добро...


Така и при мен.  През този "сух" период усещам, че се промени разбирането и отношението ми към това, което правя за блога и то в положителна посока. Предполагам, че в скоро време ще си проличи. Междувременно смятам в бързо темпо да покажа по-интересните и вкусни неща, които правих тези месеци.

А иначе, колкото и да ме е срам, трябва да отбележа, че децата ми пораснаха с повече от два месеца докато публикувам рецептите на нещата, които правих за тях в началото на юни... Но смятам, че си заслужава, въпреки закъснението, защото са доста сполучливи.
Относно тези къпкейкчета, ще кажа , че са много лесни и бързи. До последния момент не бях решила какво ще правя, накрая вече беше късно да поръчвам торта и ето че първия рожденник получи дузина не толкова сърдити пилета, каквито са някои от последните му забавни приятелчета. Не успях да се постарая  да ги оформя добре като физиономии, защото времето ми беше напреднало и рискувах да разваля празника на децата. И въпреки че все пак ме затрудниха за сполучливото създаване на детайли, определено държах на желираните бонбони, чийто малинов вкус добре се вписа в комбинацията на  какаовия кейк с шоколадов Нутела пълнеж и глазура от крем сирене. Допълнителната декорация от ядки с шоколад ми се стори излишна и като визия, и като вкус.


... Всъщност не споменах, че рецептата е за one bowl cupcakes. Вместо обичайните две купи, използвани за първоначално смесване на сухи и мокри съставки, тук всичко се случва експресно, само в една купа...



Шоколадови къпкейк в една купа
за 9-12 броя

120 г брашно
140 г захар
1 с.л. какао
1 ч.л. пудра захар с бурбонска ванилия
3/4 ч.л. сода
1/2 ч.л. бакпулвер
щипка сол
1 яйце
170 мл айрян
1 1/2 с.л. олио

В голяма купа се пресяват какаото, брашното, содата, бакпулвера, солта и ванилията. Добавя се захарта, яйцето, айряна и олиото. Разбива се за три минути с ръчна тел или миксер на бавни обороти. Сместа се разпределя в предварително подготвените форми до 2/3 от обема и се пече в загрята на 180 градуса фурна около 20 минути или докато след натискане изпеченото тесто се връща обратно в първоначалната си форма.
Съхраняват се покрити до три дена. Могат да се замразяват, увити индивидуално във фолио за свежо съхранение и след това в алуминиево фолио. Размразяват се постепенно  в хладилника.
За по-силен шоколадов вкус сложете 2-3 сл какао и увеличете айряна до 180 мл.

Глазура от крем сирене

175 г крем сирене Филаделфия
45 г меко краве масло
40 г пудра захар
1 ч.л. пудра заахар с бурбонска ванилия

Всички съставки се разбиват внимателно до пухкав крем, като процеса не бива да се удължава, за да не се втечни сиренето.




идея за визия - marthastewart

9 коментара:

  1. Диди, липсваше ми твоето присъствие :)
    А децата са пораснали много и са големи сладури!
    Мъфините са чудесни
    и с нетърпение чакам реализацията а новите ти идеи!
    Сърдечни поздрави и усмихнати летни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Дани, благодаря ти!
    За идеите - не са грандиозни планове за някаква сериозна промяна в блога. По-скоро е във възприемането ми на нещата като цяло, в самия ми начин на мислене и подбор.Не знам доколко и как ще си проличи...

    ОтговорИзтриване
  3. Диди, радвам се че се завърна!
    Да са ти живи и здрави дечурлигата! Късно е да им честитим рождения ден, но никога не е късно да им се порадваме какви страхотни сладури са станали! Кексчетата са много идейни и звучат много, много вкусно!

    ОтговорИзтриване
  4. Руми, и аз се радвам, че съм на линия :)

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни симпатяги са мъфините.Много късмет пожелавам на децата!
    Очаквам с интерес новите ти предложения!

    ОтговорИзтриване
  6. Абсолютно права си за пускането на двете публикации едновременно, аз смутено се извинявам за пропуска. С най-сърдечни пожелания за здраве и късмет към порасналия малчуган! Както винаги всичко е много идейно!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотни мъфини! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Мариана, Ильо, мерси !:)
    Ив, нямаш причина за извинение, пропуска е мой, защото в началото не пуснах линк към тази публикация. Радвам се,че ти допадат нещата!:)

    ОтговорИзтриване
  9. Какче,много се радвам,че отново си се върнала в стихията на публикацийте в блога.От тортата опитах и наистина много ми хареса,но ми беше любопитно каква е била изненадата за Ники.И сега като видях мъфинките,установих,че и аз бих останала приятно изненадана от такъв шоколадов сюрприз.Много неподправено изящни са станали.А за Ники и Гери,какво да кажа - те са най-сладките сладкиши :))) Стаси

    ОтговорИзтриване