29.1.11

Полента-крем с гъби / Creamy polenta with mushrooms



В разгара на зимата едни от най-примамливите ястия са тези, които спадат в категорията comfort food. За нея няма еднозначно определение. Обикновено това са семпли, домашно приготвени ястия, създаващи физиологичен и душевен комфорт. Ястия, белязани с носталгична нотка, такива които помним от детството си и които ни карат да се чувстваме добре, когато ги похапваме. Не е задължително да са непременно здравословни. В тази група спадат и някои високовъглехидратни и силно подсладени храни, които обаче имат способността мигновено да преборят стреса и да възвърнат доброто настроение.


Италианската полента,  близка до нашия качамак е едно от ястията, което безспорно спада към гореописаните. Бърза и лесна за приготвяне, носеща полезните съставки на царевицата и с толкова различни варианти за приготвяне и комбиниране. Този, който сега предлагам може да се сервира като леко ястие или като част от многостепенно зимно меню. Ако харесвате продуктите поотделно, вероятно ще ви допаднат и в тази комбинация. Дори спокойно могат да се пропуснат и прясното мляко, и сметаната. Така доминиращ ще си остане вкуса на самата полента.


По отношение на царевичния грис , единствено можем да се надяваме, че е от добра царевица. Все пак хубавата вест, особено за по-недоверчивите е,  че на нашия пазар се предлага и био полента. Едно от важните неща е да бъде приготвена по-бавно, на слаб огън, за да може да се разгърне аромата на царевицата. И още нещо за подсещане - веднъж отворен, пакета с грис е най-добре да се съхранява в хладилника и по възможност да се употреби до няколко дена.


Creamy polenta with mushrooms - recipe



Сметанова полента с гъби
4 порции

200 г царевичен грис, фино или средно смлян
400 мл прясно мляко, пълномаслено* ( или 200 мл мляко и 200 мл течна млечна сметана)
1/2 чл морска сол
1 чл дребно нарязани пресен розмарин и магданоз
черен пипер
20 г пармезан
10 г краве масло

500 г гъби
1 шалот или 4 стръка пресен лук
2 сл зехтин
2 сл краве масло
2 сл сухо бяло вино
морска сол и черен пипер

за гарниране
синьо сирене и дребно нарязан магданоз

* или заменете с вода

Загрейте млякото и сметаната. В съд с дебело дъно и 600 мл вряща вода в него сипете солта и царевичния грис на етапи, като бъркате постоянно.Намалете котлона на средна към слаба степен и оставете докато се сгъсти и образува мехурчета, като разбърквате, за да не загори. Започнете да добавяте от млечната смес на части, като всеки път разбърквате добре до пълно усвояване и кремообразна консистенция. Накрая добавете черен пипер, пресните подправки и още сол, ако е необходимо.Готовата полента поддържайте топла. Преди сервиране, ако се е сгъстила, може да добавите още малко гореща вода или мляко до желаната гъстота.
Нарежете лука на дребно и го задушете в зехтина и маслото, добавете нарязаните на тънки ленти гъби и виното.Посолете и подправете с черен пипер.Оставете на среден огън докато гъбите омекнат и течността се изпари, около 20-25 минути.
Прибавете дребно настъргания пармезан и маслото към топлата полента. Разпределете я в чинии, заедно с гъбите. Гарнирайте с натрошено синьо сирене и магданоз. Сервирайте веднага.

адаптирана рецепта от Country living

18 коментара:

  1. Много хубави снимки, Диди! Външният вид на това ястие ме подсети за едни гъби задушени по подобен начин (но без виното:), които поднасяха върху картофено пюре в Индия. Иначе, твоето предложение ми изглежда интересно и определено затоплящо за зимата. Поздрави и уютни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Диди, както винаги при теб е отново много уютно :)
    Примаваш ме с полентата и трябва да потърся по-качествен грис, защото имам малко неприятен вкусов спомен от един опит!
    Хубав уикенд и да ти е топло на душата!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Диди, чудесно зимно предложение на фона на горящия огън! Не обичам много полента, но има ли сирене - не отказвам. С гъби не съм пробвала, но след твоята препоръка - няма да отлагам.
    Хубава и усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Мира,идеята за подобни гъби, поднесени с картофено пюре звучи доста добре:)

    Дани,благодаря! Хубава неделя и на теб!
    Жалко, че те навестяват неприятни вкусови спомени, дано не се повтарят.

    Пепи, екстра си е така поднесено с гъбите :)

    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Много изкушаваща снимка! :) Обичам полента,но съм я правила само със сирене и бекон,а така поднесено с гъби и синьо сирене още повече ме изкушава!Благодаря за идеята!Много хубава рецепта!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасна рецепта!
    Комбинацията от продукти е страхотна.
    За снимките направо нямам думи!
    Поздрав и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. :)) Клончето пак се показа.
    Обичам качамак, но не съм правил никога, а не съм ял със сигурност поне 100 години, че даже и по-малко.;)
    Чудни снимки Диди!
    С какво апаратче работиш?

    ОтговорИзтриване
  8. Полента съм опитвала до сега само със сирене и червен пипер. Но тези снимки са толкова подканващи, че с удоволствие бих опитала и твоят вариант :-)

    Усмихната неделя :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Фантастична е! Яла съм два пъти, но с по- обикновена "плънка" Изглежда лесно и бързо - точно като за забързани делнични вечери, в които ти се иска малко да разпуснеш с нещо топло и вкусно:)

    ОтговорИзтриване
  10. Диди,Лети,благодаря ви!Радвам се,че харесвате снимките и рецептата!:)

    Драго,сега вече клончето е със сняг:) Предният път,когато го снимах в дъжда,много ми се искаше да се заснежи.
    Апарата е Canon EOS Rebel T1i
    Качамак и аз отдавна не бях си правила...

    Миленка,на мен ми хареса много в тази комбинация!

    Лулу,за вечеря с малко винце е екстра:)

    ОтговорИзтриване
  11. О да, любимата марка на която имам почти безгранично доверие. Е, моето е старичко и е поне 3 пъти по-евтино, но пък си го обичам и все още не мога да се реша да го подменя с нещо. :)

    ОтговорИзтриване
  12. Ооо, Диди,
    абе невероятна е тази полента. Честно да си призная не съм правила у дома, но като гледах снимките много ми се дояде. Има едни разновидности на полентата, които се желират, замразяват и затова ми се е струвало сложно за проиготвяне. В този случай не е така. Хубава и прекрасана седмица от мен :)

    ОтговорИзтриване
  13. Диди,
    топло, уютно и много вкусно е при теб.
    Обожавам комбинацията на гъби с полента, а синьото сирене е чудесен акцент.
    Прекрасна рецепта и снимки,
    поздрави, Диана

    ОтговорИзтриване
  14. Диди, фантастична полента! Комбинацията със синьо сирене сигурно е чудесна! Много вкусно предложение :)... отново :) Подсещаш ме, че отдавна не съм правила.

    ОтговорИзтриване
  15. Диди, едно толкова романтично, носталгично ми стана! :) Публикацията ти е прелестна! Поздрави от мен и лекичък ден! :)
    Маги

    ОтговорИзтриване
  16. Диди, много вкусно предложение и прекрасни снимки!! Нокога не съм приготвяла полента, но като гледам твоята :) скоро ще запрятам ръкави...

    Бих искала и да те поканя да си вземеш една блог награда: http://angellovescooking.blogspot.com/2011/02/i-blog-awards-sharing-part-i-pomegrante.html

    Прекрасна седмица,
    Мина

    ОтговорИзтриване
  17. Да,Драго,готина е марката!:)
    Дани, Дианка,Мира,Маги,благодаря ви!
    Мина,с удоволствие :)

    ОтговорИзтриване