13.1.11

Сушени плодове с коняк в два десерта

За много години!
Късмет и безброй изненадващи положителни емоции да съпътстват 2011-а!


В основата на идеята за тази публикация стои желанието за употреба на сушените плодове, предлагащи се в изобилие по това време на годината. Приготвени по описания в рецептата начин или по негова импровизация, могат да се добавят към сладолед, заквасена или бита сметана, маскарпоне & CO..., комбинирани с мед, ядки, бишкоти...но това вие много добре го знаете :) По-интересен е втория десерт, гарниран с тях.Като човек, който харесва маслените теста, но едновременно с това се старае да се храни здравословно,търся и изпробвам по-леки варианти, за да комбинирам и редувам едните с другите. За черупката на тази тарта адаптирах тестото на известната нисоазка Tourte de blettes  във варианта му със зехтин.


В унисон със стремежа за по-малко калории, остатъка от тартата е съвсем семпъл - подсладено цедено кисело мляко. Може би е излишно да казвам, но се прие много добре от малки и големи, а аз останах с обещанието скоро да направя пак. Отделно реших, че съвсем спокойно може да гостува във Вкусния форум на Драго.


Относно печенето на основата без пълнеж, лесно ми се получават нещата - имам един пакет ориз, на който май само името му е ориз.Купен погрешка от половинката, не става за готвене, но съм му дала втори шанс в кухнята и успешно играе ролята на тежест при тартите, като след това си го прибирам до следващия път...


От сушените плодове можете да наблегнете на качествено обработени смокини и кайсии, тъмни и златни стафиди, горещо препоръчвам този микс от боровинки, череши и физалис. Масово предлаганите сушени череши и боровинки по-скоро бих пропуснала. Коняка внася вкус и усещане за топлина към плодовете, като подчертава зимния характер на десерта. Това може да се подсили и от добавянето на стик канела.


Все пак, ако решите да не използвате алкохол, заменето го с прясно изтискан лимонов сок и също ще получите чудесен резултат....




Тарта с кисело мляко, сушени плодове и мед
за форма с диаметър 24-25см

основа
210 г бяло брашно
1 яйце, голямо
40 г захар
1 ч.л. бакпулвер
1/3 ч.л. сол
40 мл зехтин
3 с.л. прясно мляко

пълнеж
900 - 1000 г цедено кисело мляко*
100 г пудра захар, или на вкус (може да подсладите млякото с мед, само след това малко променя цвета си)
1чл пудра захар с бурбонска ванилия
*след изцеждане за около 10-12 часа от 5 опаковки по 500 г кисело мляко 3,6 % се получават около 1000 г цедено мляко

плодова заливка
240 г сушени плодове - смокини, кайсии, тъмни стафиди, златни стафиди, микс от череши, боровинки и физалис
1 - 1 и 1/2 с.л. коняк (или 1сл прясно изтискан лимонов сок)
3 с.л. тръстикова захар
100 - 120 мл вода
опция
1 стик 4см канела, счупен на две ( придава съвсем лек аромат, за разлика от тази на прах )

за гарниране
течен мед
нарязани орехи и лешници

Намаслете и поръсете с брашно формата за печене. В купа пресейте брашното с бакпулвера и солта. Прибавете захарта, леко разбитото яйце, зехтина и 2 с.л. от млякото. Замесете продуктите дотолкова, че да ги оформите на топка, като при нужда добавите и останалото мляко.Завийте я с фолио за свежо съхранение и охладете за един час в хладилника. Върху набрашнен лист хартия за печене разточете тестото(леко лепкаво е) на тънка кора с диаметър около 32 см, като го покриете с лист фолио за свежо съхранение (хубаво би било някой да придържа хартията, за да не се пързаля, или ще тряба да я притискате в единия край). Отстранете фолиото и внимателно пренесете тестото в тавата.Лесно става, ако захлупите тавата върху тестото и обърнете заедно с него и хартията за печене. Изрежете излишната хартия, притиснете и оформете разточената кора хубаво към съда, без да я разтегляте, подравнете и ръба на канта. Напълнете тавата с това, което сте определили да играе ролята на тежест - ориз, леща, боб.Печете 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна, отстранете пълнежа и хартията и допечете още около 10 минути, докато порозовее дъното.
Извадете и оставете да се охлади. Ако имате форма с падащо дъно, лесно ще я отстраните.От керамичните форми е по-трудно, аз успявам да извадя черупката още топла, въпреки че предпочитам да си остане в съда и така да я сервирам.

Плодовата заливка може за се направи предварително ( даже е желателно, тъй-като ароматите се рагръщат и вкуса се подобрява след 2-3 дена). Съхранява се добре затворена на хладно място (не непременно в хладилник, но след 1-2 дена вече по-добре в хладилник).
Нарежете сушените кайсии на кубчета, смокините на тънки ленти, по-едрите останали сушени плодове - на две половинки.Сложете ги в касерола заедно с останалите продукти, като водата трябва почти да ги покрива.След като заври, оставете на слаб котлон да поври около 5 минути или 8-10 мин, ако плодовете са по-твърди ( тъй-като са нарязани, поемат течността почти изцяло ).Отстранете от котлона и извадете стика канела, ако сте използвали.

Киселото мляко подсладете на вкус, добавете и ванилията. Напълнете с него охладената основа, завийте с фолио за свежо съхранение и оставете в хладилник.Може да се консумира след около час. В началото изпеченото тесто е твърдо и хрупкаво. След престой от 8-10 часа основата омеква изцяло и заедно със стегналото мляко се реже на съвсем гладък ряз.При сервиране гарнирайте с плодовете, глазирайте с мед на вкус и поръсете с ядките.


десерт в чаша - рецепта за сп.Кенгуру- януари 2011

20 коментара:

  1. За много години!
    Късмет и безброй изненадващи положителни емоции да съпътстват 2011-а и на теб ту всичко е страхотно и прекрасно, изискано и добре подбрано. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. За много години, Диди! Все така вкусни, цветни, ароматни и красиви да са дните занапред през новата година!
    Десертите са невероятни, харесах си най-много този в чашата, а снимките - апетитни. :)
    Сърдечни поздрави

    ОтговорИзтриване
  3. За много години, Диди! Здрава и щастлива да е за теб и твоето семейство! Много ми хареса рецептата ти за тарта със зехтин, цедено мляко и сушени плодове. Ще я изпробвам с удоволствие. Поздрави и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Веселина,много мило,благодаря!

    Ева,радвам се,че си харесала десерта в чаша, искаше ми се да изглежда апетитен...какъвто си е всъщност:)

    Мира,надявам се да ви допадне тартата!:)

    Благодаря ви за пожеланията и спокойни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. За много години, Диди!
    От сърце пожелавам една изключително емоционална година за
    цялото семейство!
    Радвам се на предложената прекрасна рецепта за Вкусния форум на Драго!
    Не си представям вкуса на тестото без масло
    и ще трябва да опитам!
    Иначе обичам много сладкиши с изцедено мляко!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. За много години и от мен!
    Ползотворна, щастлива и незабравима година!
    Десертите са прерасни, а снимките - умопомрачителни! Моите адмирации!

    ОтговорИзтриване
  7. Е,Дани,не е като класическото Pâte brisée например :-)...м ммм, но смятам,че е сполучливо.В този случай доминиращи са останалите вкусове.
    По Коледа, толкова масло употребих,че ме хванаха малко угризения.По принцип много обичам хубавото истинско масло!

    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Мариета,радвам се да те видя тук!
    Познаваме се от Готварския форум в бг-мама:)(didibu)
    До нови срещи!

    ОтговорИзтриване
  9. Диди, за много години! Чудесна година ти пожелавам, изпълнена с много хубави емоции!
    Тарта с блет (манголд) съзнателно не бих хапнала ;), но твоят вариант с кисело мляко е просто приказен! :))) Вече си представям една как ми отлежава в хладилника ;).
    Страхотни снимки (това май ти го казвам всеки път :), но от това не става по-малко вярно :))!
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Мария,благодаря!

    Мира,аз само взех "назаем" основата на тартата:)
    Манголд не съм опитвала, а ми е любопитно как е вкуса.Съдейки по твоето изказване,явно не ти допада.Благодаря ти за комплиментите!

    ОтговорИзтриване
  11. Диди, страхотни десерти си ни предложила. Особено ми хареса тартата. Прекрасна и много идейна. Сигурна съм, че е много вкусна, лека и ефирна!
    Поздрави и приятен уикенд

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря,Ани!
    На нас ни беше вкусно:)
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  13. Ау, Диди, два неустоими десерта си ни предложила. Прекрасно съчетание на плодове и подправки. Изглеждат невероятно. И нека годината за теб бъде изпълнена с нови емоции, празници и прекрасни предизвикателства. Прегръдки.

    ОтговорИзтриване
  14. Диди, чудесна публикация! А рецептата ми звучи многообещаващо! Аз съм влюбена във всички вариации на тарти:)

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря за пожеланията,Дани!
    Радвам се,че ви допада предложението ми!:)

    Спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря Диди!
    За това, че не ни забрави. За чудесната рецепта и за вкусното ти присъствието в нашето форумче с което го обагати толкова много.

    До скоро!
    :)

    ОтговорИзтриване
  17. О боже... прочетох се. Пет грешки в три реда. Моля ви, не ми се смейте много... :(

    ОтговорИзтриване
  18. Диди, направих тарта като използвах твоята основа (с малки модификации). Стана чудесна! Вече се изкушавам да зарежа пат бризе с масло и да мина на вариант със зехтин :)
    А манголдът на мен ми прилича на спанак на вкус, затова и подхождам с резерви към тартата от Ница - някак не ми се "връзва" спанак със сладко...

    ОтговорИзтриване
  19. Хей,Мира,коментарите-отзиви,че някоя рецепта се е харесала най-много ме радват!:)Аз съм фен на масленото тесто, но това също има своите предимства и не е за изпускане.
    Хубаво,че ми пишеш за вкуса на манголда,тъкмо да знам с какво да го заменям.И аз предполагах,че е близо до спанак.

    ОтговорИзтриване