8.12.10

Bonet


Известен и като Bunèt - традиционно сервиран през студените месеци десерт, произхожда от областта Пиемонт, намираща се в подножието на Алпите.Прилича на крем карамел с какао, но съдържа още някои неща, които го различават съвсем като вкус и начин на възприемане.Основно се прави с бисквитки амарето,има и рецепти със смлени лешници; добавят се ром,коняк или бадемов ликьор, а щом сме в Италия, накъде и без малко кафе ristretto :)


В първоначалния вариант не е съдържал какао.Бил е сервиран като десерт по време на аристократичните банкети още през 13-ти век.Шоколадовия си цвят добива по-късно, след откриването на Америка.


Има две теории за произхода на името.Според първата, произлиза от нагънатите медени форми, приличащи на шапката на готвачите, в които са го пекли.Ако пък сте в Пиемонт и попитате местните, много от тях ще ви кажат, че Боне е калпака на вечерята - сервира се последен, така както шапката е последното нещо, което си слагат гостите преди да си тръгнат.




Боне / Bonet

400 мл пълномаслено прясно мляко
150 г захар
3 яйца
50 г бишкоти савоярди (около 6 броя)
20 г неподсладено какао с 20% какаова маса*
½ чл инстантно кафе
1сл тъмен ром или коняк
40 г филирани бадеми
120 г захар за карамел (или повече,според вкуса)


*ако не е изписано съдържанието на какаова маса,вероятно е по-слабо и ще трябва да сложите повече

Загрейте млякото до завиране и го оставете да се охлади.Натрошете бишкотите и с помощта на блендер ги наситнете да трохи.Карамелизирайте захарта за карамел, като я напръскате с малко вода(до хубав тъмно кафяв карамел).Разпределете я в шест форми за крем карамел от 150мл.Разбийте яйцата с останалата захар.Добавете с пресяване какаото и кафето(за да няма бучки).Бъркайки с ръчна тел прибавете млякото на тънка струя,смлените бишкоти, след това и алкохола.Сместа трябва да бъде добре разбъркана,но без да се вкарва много въздух в нея.Изсипва се в подготвените форми, които се слагат в тава, пълна с топла вода (водата трябва да стига до половината на чашките или малко повече) ,пече се на водна баня в загрята на 180 градуса фурна за  около 40 минути, като водата не трябва да завира.Ако това започне да се случва, добавете малко студена вода.Когато са готови се охлаждат до стайна температура,след което се оставят в хладилник да престоят една нощ (вкуса им значително се подобрява до следващия ден).Половин час преди сервиране се изваждат от хладилника, обръщат се в чинии и обилно се поръсват със запечени на сух тиган филирани бадеми.

рецепта за декемврийския брой на сп.Кенгуру
история на десерта от  http://www.academiabarilla.com/

24 коментара:

  1. фантастична рецепта!! И много, много вкусно изглежда :), а съчетанието от вкусове и арамати звучи направо омагьосващо!! Ще се пробваааааа :))

    Благодаря, че е споделяш!!
    Мина

    ОтговорИзтриване
  2. Диди, запленена съм от снимките ти отново и отново:) този десерт изглежда разкошно!

    ОтговорИзтриване
  3. Аз май не разбрах кога и къде се слагат бишкотите...
    Чудесно изглежда иначе!

    ОтговорИзтриване
  4. Мина,Daeneris,благодаря ви!

    Весела,добре,че ми обърна внимание,мерси!Редактирах текста,след млякото се слагат.
    Ха,и на проверяващите по 100 пъти може да им се случи да изпуснат думички,значи ще трябва още по-внимателна да съм:)

    Поздрави на всички!

    ОтговорИзтриване
  5. Първо преглъщам ...
    и после казвам, че е прекрасно:)
    Шоколадови поздрави, Диди!

    ОтговорИзтриване
  6. Разбира се, че е красиво и не се съмнявам, че е и вкуно, но далеч нямаше да е същото без това мокро есенно клонче. :)

    Чудесен усет Диди!

    Беше истинско удоволствие. Благодаря ти! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Диди, това е страхотен десерт! Изглежда лесно и прекрасно! Първо се влюбих в съдържанието, а после и в чинията ти!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Диди, звучи неустоимо с този аромат на ром, кафе и шоколад!

    ОтговорИзтриване
  9. Изкусително!
    А снимките - прекрасни!
    Хубави предколедни дни!

    ОтговорИзтриване
  10. Диди, прекрасна рецепта! Аз обичам кремове, милото шоколад. Ето един десерт, на който всеки у дома ще се зарадва. Записвам си го за след празниците. Благодаря за рецептата и приятни предколедни приготовлениня!

    ОтговорИзтриване
  11. Драго,зарадва ме много с коментара за клончето!Съвсем импулсивна снимка,но и аз си я харесвам,най-вече като настроение!

    Мира,нали знаеш - който си има кулинарен блог,започва да се сдобива с доста чинии и чаши - по една/две бройки обикновено:)

    Лулу,Ивейн,Лети,много ви благодаря!

    Стани,дано ви допадне!:)

    ОтговорИзтриване
  12. Диди,
    Асоциациите ми са за изкушение, наслада, елегантност...
    Вълшебни снимки, избор и преставяне.
    Поздрав и предколедно вдъхновение, Диана

    ОтговорИзтриване
  13. Имам всички продукти и още днес ще изпробвам рецептата. Благодаря за вдъхновението, споделената вкусна рецепта и предадената красота, Диди!
    Сърдечни поздрави

    ОтговорИзтриване
  14. Grazie,Stefania!Buona giornata!

    Дианка,Ева,благодаря ви!Поздрави и за вас!

    ОтговорИзтриване
  15. Диди, направих пудинга по друга рецепта, но вдъхновението дойде от теб. Благодаря ти за интересната информация и красивите снимки! :)
    Поздрави с пожелания за хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  16. Здравейте,Диди!
    Почитател съм на блога,правих рецептата и много ни хареса!
    Благодаря,ще продължавам да го следя!
    Марина

    ОтговорИзтриване
  17. Здравейте,Диди!
    Почитател съм на блога,правих десерта и много се хареса!Благодаря,ще продължавам да го следя!
    Марина

    ОтговорИзтриване
  18. Ева, драго ми е, че съм те вдъхновила с тази рецепта! Съжалявам, че толкова късно виждам коментара.

    Марина, радвам се! Надявам се и занапред да Ви допадат неща, приготвени по рецепти от блога, ако решите да изпробвате нещо!

    ОтговорИзтриване
  19. Чудесен блог.Поздравявам Ви.Тази вечер случайно попаднах на него и съм възхитена.Снимките Ви са също толкова прекрасни-имате невероятен усет за красивото-и в поднасянето на ястията и в природата...БРАВО

    ОтговорИзтриване
  20. благодаря! много ме радва този коментар!

    ОтговорИзтриване