2.11.10

Печена тиква със сметаново-пармезанова заливка


Като стане дума за тиква, неизбежно ме спохожда спомена за емблематичния разказ на Елин Пелин и кахърния му герой.За разлика от него обаче, веднага си казвам, че много харесвам тиква и любимият ми начин за приготвяне е най-обикновенния - печена, нарязана на онези едри четвъртити парчета и без никакви добавки (... е, може малко подслаждане, зависи от тиквата).
Като човек, чието детство е преминало в един друг строй с оскъден достъп до информация, дълго време знаех няколкото основни начина за приготвяне на тиква - десертните.Впоследствие се появиха рецептите за тиквени супи, също и вкусните печива с пюрирана тиква в тестото и още много ....Тази есен имах желание да я опитам по друг, по-различен начин от приготвяните досега.Исках и да ми е гарантирано вкусно, така че се доверих на майсторите-професионалисти.


Въобще не се съмнявах колко ще ми допадне рецептата на Джейми Оливър, сполучливо вкусово съчетана.Със щедра доза сметана и вино, с чудесния аромат на мащерка, добре подкрепена от кориандъра и приятния нюанс мускатово орехче...Не пропускайте лютия пипер - без неговото Осезаемо присъствие няма да е същото!
Ясно стана вече, хареса ми и бих повторила!:)


Финално, да се похваля :), а тези от вас, които снимат храна и се вълнуват от стайлинга, вероятно ще разберат тръпката.След като видя готварско-фотографското ми хоби, моята леля изнамери от архива си и ми подари едни съвсем нови, но близо 30-годишни салфетки.Реших да ги включа в снимките и с малко съжаление отрязах автентичния ретро картонен соц-етикет, който с ОТК-а печата си и всичко останало навява толкова спомени за онези други времена и онзи друг строй.....
Прегръдки, лельо!:)





Печена тиква със сметаново пармезанова заливка
за керамична тава с размер 35 х 25см

900г -1 кг почистена и обелена тиква ( за предпочитане тип цигулка )
300 мл течна сметана
130 мл шардоне
80г пармезан, прясно настърган
1 ч.л. кориандър - семена
1 ч.л. едро счукан лют пипер, евентуално семенцата отстранени ; или на вкус
6-7 клонки прясна мащерка
1/2 ч.л. ситно настъргано мускатово орехче
морска сол и черен пипер
зехтин екстра върджин

В голяма купа нарежете тиквата на парчета с дебелина около 2 см.Посолете, подправете със счуканите семена кориандър, лютия пипер, накъсаните листенца мащерка, черен пипер и добра доза зехтин - около 2-3 сл.Разпределете парчетата в тавата така,че да са по-близо едно до друго и да няма много празнини.Завийте плътно с фолио и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса, около 40 минути или докато тиквата започне да омеква.Махнете фолиото и оставете да се пече така още 5-10 минути,през което време пригответе заливката от половината настърган пармезан, сметаната, виното, мускатовото орехче, сол и черен пипер.Залейте ястието, поръсете с останалата половина от пармезана и допечете за 10-15 минути или до леко златист и апетитен вид.

адаптирана рецепта от "COOK whit JAMIE", Jamie Oliver

23 коментара:

  1. Не знам за вкусната тиква какво друго да кажа освен- супер предложение, просто ужасно много харесах чашата в пурпурни оттенъци :In love:
    Поздрави, Диди!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна е,нали!И аз много си я харесвам :-)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Диди, толкова ми допадна предложението ти, че веднага отивам до пазара за тиква, а след това и до магазина за пармезан.
    А тези салфетки и на мен ми навяват спомени за друго време. И аз имам такива, но под формата на кърпи :)

    Сърдечни поздрави с пожелание за хубав и усмихнат ден!
    :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много вкусно изглежда, а снимките ти са прекрасни ! :)))))

    ОтговорИзтриване
  5. И аз нещо съм се захласнала по тиквата тази есен... непременно ще пробвам това вкусово вълшебство! :))
    Поздрави,Краси

    ОтговорИзтриване
  6. Ей,Тони,радвам се,че рецептата те е грабнала!:))

    Ginger,хубави думи ми отправяш!При теб е уютно,красиво и вкусно!:)

    Краси,вкусни са си тиквените неща :),надявам се да ти хареса тази рецепта,ако я пробваш!

    Благодаря ви момичета!Спокойна и приятна вечер ви пожелавам!
    :-)

    ОтговорИзтриване
  7. Диди, ще се възползвам веднага! От обяд ме чака една огромна купа нарязана и обелена тиква, която се чудя какво да правя. Вече я ядахме на супа, ядахме я със синьо сирене, ядах и на чеснова паста, сега ще направя твоето предложение и мисля тика да не виждам в следващия месец:)
    За придобивката - честито! Определено звучи като много ценна находка:)

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотно се е получило Дид! А леля със сигурност се радва,че си показала е найните ретро-соц салфетки:)))
    Стасита

    ОтговорИзтриване
  9. Диди, да си призная честно, първо ме грабна страхотния цвят на салфетките ти:)
    Не е трябвало да изхвърляш етикета, той си е ретро:)
    А и сега не мога да намеря, толкова истински плат!
    Иначе тиквата ще се опита!
    Поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  10. А аз винаги първо "плакна" очи по чудесните фотографии, по перфектната прецентация и едва после прочитам рецептата. И да, оценявам стайлинга и салфетките, защото вече цял шкаф съм отделила за кърпички, чинийки и какво ли не, а не ги използвам по предназначение. Море необятно се оказва кулинарията и благодаря, че ми предоставяш възможност да плувам (част от твоите рецепти изпробвам - едва ли и тази ще направи изключение).Поздрави и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Стаси,прегръдки за "куриера" на салфетките!:)

    lulu,похапнали сте сериозно тиква ..а аз сега започвам май:)Придобивката по-скоро е любопитна,но и ценна може да се каже,все пак си е автентична.

    Дани,етикета си го запазих:)Цвета наистина е много приятен,има и две със син кант.Дано ти хареса тиквата!

    Ивейн,по-добре не може и да се опише кулинарията!
    ...а аз моите заделени за целта шкафове вече ги запълних с текстил и всякакви други джаджи:)

    Благодаря ви за отзивите!

    ОтговорИзтриване
  12. Диди, страхотно предложение! Тъкмо имам една тиква-цигулка и пармезан :). Салфетките и мен ме върнаха назад във времето (и аз май имам подобни при майка). Снимките ти, както винаги, са прекрасни!
    Сърдечни поздрави и хубави дни!

    ОтговорИзтриване
  13. Прекрасна рецепта и великолепни снимки!
    Тиквички с пармезан вече правих, сега ще опитам и с тиква :)
    И аз като Ивето, много си паднах по чашата.
    Сърдечен поздрав и хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  14. Аз си паднах по всичко :) Ще я пробвам и по този начин. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Мира,Lety,Катя,много се радвам,че всеки от вас си е паднал по нещо...или всичко!!:))
    Поздрави и добър апетит!

    ОтговорИзтриване
  16. Диди,при мен те очаква изненада! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Диди,
    Чудесно есенно предложение - цветове, вкусове и аромати. Прекрасни снимки и презентация. Много ми допада!
    Поздрав за теб и усмихната вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  18. Краси,наистина изненада!
    Диди,благодаря!:)

    ОтговорИзтриване
  19. Диди,
    много интересно предложение с теква. Да си призная честно и аз я свързвам основно в състава с десерти и още до супата не съм стигала, но пък сега му е времето. И аз съм на тиквена вълна. Имам няколко домашни тикви, които се търгалят в гаража и отлежават :)
    Кърпите са страхотни, поздравления за леля ти, че ги е скътала толкова години.
    Снимките ти са прекрасни!
    Сърдечни поздрави за теб Диди :)

    ОтговорИзтриване
  20. Дани,много са вкусни солените ястия с тиква:)
    Благодаря за хубавите думи!

    ОтговорИзтриване
  21. това ме изненада честно казано..и много ме впечатли! поздравления!!!

    ОтговорИзтриване
  22. :):):) Куриера ги достави с най-голямо удоволствие,защото знаеше,че ще бъдат използвани по най-правилния и рационален начин :))) Целувки
    Стаси

    ОтговорИзтриване
  23. Ани,комбинацията е малко изненадваща,но и много вкусна!...според мен:)

    Стаси,целувки и за теб!

    ОтговорИзтриване