8.9.10

Къснолетни предложения с цукини и скариди


Цукини [или дзукинe с италианско произношение,но повече ми допада немското] като че ли все по-често се намират в търговската мрежа, виждам ги и отглеждани в домашните градини.Тенденция, която ме радва, защото харесвам по-плътната им консистенция, комбинирана с фин и леко сладникав вкус, сравнени с масово разпространените у нас бели тиквички.Тъкмо още един повод за разнообразяване на дългия списък рецепти с тях.


Скариди и цукини е обичайна комбинация от италианската кухня - приятни и здравословни ястия, често с краткотрайна термична обработка.Първото ми предложение е Лингуини с песто от цукини и пармезан, гарнирани със запечени скариди.Лесно и бързо за приготвяне, каквито са повечето пасти.Честно казано, не очаквах кой знае какъв радушен прием вкъщи ... "зелении", както би казала, например мъжката половина от човечеството.Затова с изненада се зарадвах на коментара след първите хапки "М-ммм, много добре!":)


Подходящо за похапване на открито и идеално за постепенно сбогуване с лятото, което повече от всеки друг път ми се иска да продължи още.Няколкото ягодки, които се червенееха в градината, се явиха този път като негови изпращачи, а не предвестници.


Вече е съвсем към края си и знам, че ще ми липсва.От друга страна погледнато - предстои ни нов красив, пъстър и вкусен сезон, в който полека, без да се усетим, вече ще сме започнали да кроим планове за най-обичания и чакан празник....


Но, да се върнем все пак в края на лятото, а не на годината :) с второто ми предложение - Крем супа с тиквички.Скаридите успешно допълват и обогатяват зеленчуковия вкус, като придават и лека елегантна нотка на ястието.






Лингуини с песто от цукини, гарнирани със скариди / Linguine al pesto di zucchine con code di gambero
2 порции

200 г лингуини (или спагети 6,7 или 10-ти номер)
2-3 тъмнозелени тиквички - цукини , 700-800грама (не препоръчвам замяна с бели)
60-80 гр прясно настърган пармезан
6 бр средно големи бланширани и охладени скариди
1-2 клонки пресен босилек
1-2 скилидки чесън
зехтин екстра върджин
сол, черен или бял пипер

Разполовете тиквичките, без да ги белите, като отстраните меката сърцевина със семките.Отделете малко от частта с кората и оформете на жулиени.Останалото нарежете на кубчета около 2см и бланширайте за 2 минути във вряща, посолена вода.Извадете ги, отцедете много добре и пасирайте, като добавите чесъна,сол,пипер, 7-8 листа босилек и толкова зехтин, че да придобие кремообразна консистенция (или на вкус).Накрая сложете и настъргания пармезан.Жулиените също бланширайте за 1-2 минути.Обелете скаридите, като оставите само опашките, запечете ги от двете страни в тиган със сгорещен зехтин, общо за една минута.Сварете пастата ал денте - според указаното на опаковката време.Отцедете я добре, добавете пестото, оформете гнездо от жулиените (подправете ги със сол и пипер) и в него поставете по три скариди.Сервирайте веднага, топла.


Крем супа с цукини и скариди

800-900г тъмнозелени тиквички (би могло да се заменят с бели)
2 средно големи глави кромид лук
3 средно големи сварени картофа*
3 сл зехтин
1 скилидка чесън
600 мл зеленчуков бульон**
100-150 г бланширани и охладени скариди
сол и бял пипер
босилек

Нарежете лука и го задушете в зехтина, под капак за 2-3 минути.Добавете тиквичките, обелени, с отстранена семенна част и нарязани на кубчета 1-1.5см, както и малко вода.Оставете да се задушават 5-6 минути, като подправите със сол.Прибавете горещия бульон и оставете да ври 10-ина минути, докато омекнат.Към края прибавете нарязания чесън.Пасирайте готовите тиквички заедно със обелените и нарязани картофи, като част от бульона оставите първоначално настрана и после добавяте до желаната гъстота.Прецедете през цедка и подправете със сол и пипер.Обелете скаридите изцяло, запечете ги в тиган със сгорещен зехтин за минута.Супата поднесете топла, гарнирана със скариди и лист пресен босилек.

* предварително можете да сварите по-голямо количество картофи (цели,необелени, със зрънца кимион във водата) и с остатъка да приготвите салата или друго

** ако нямате зеленчуков бульон, вместо сух на кубче, по-добре сложете гореща вода към супата и допълнително цяла клонка листа целина, зрънца черен пипер и други подходящи овкусители, които преди пасирането да извадите.


идея рецепта паста - Brava casa/Italy

12 коментара:

  1. Мммм... вкусно!
    Прекрасни снимки, както винаги :)

    ОтговорИзтриване
  2. Записвам си рецептата, Диди, нали съм си любител на тиквичката (а може би бъдещ и на дзукините:). Завиждам ти за ягодката и наистина си права - предстоят ни хубави дни, нищо, че няма да са така слънчеви или безгрижни или отрупани с плодове и зеленчуци като летните. Ето пак стана минорно, но пък, да, идва Коледата. Поздрави и приятни есенни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Спечели вниманието ми с тези лингуини! Рецептата за супата също е многообещаваща и след това елегантно представяне със сигурност ще се възползвам от нея.

    ОтговорИзтриване
  4. Естествен финес, Диди :)
    Прекрасни предложения!
    А есенното слънце е прекрасно и галещо!
    Дано да му се радваме по-дълго:)

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесни предложения Диди !
    Страхотни снимки, както винаги !
    Още утре ще пробвам крем супата :-)
    Сърдечни поздрави .

    ОтговорИзтриване
  6. Хохо, Диди, това лято се отядохме на дзукини - кръгли, продълговати, всякакви! От градината на вилата имаме безумно количество, което приготвях как ли не. Признавам, че за варианта със скариди не се бях сетила,а много го харесвам, ще го приложа на последните бройки:-) Супа правих по подобна на твоята рецепта, но нещо с еполучи блудкава, може би с малко пармиджано?
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Еос,благодаря!:-)

    Лулу,Сабина,ще радвам,ако ви допаднат тиквичките!

    Мира,надявам се,че ще одобриш рецептата,като любител на тиквички.А ягодките хапнахме и забравихме,други не се появиха.

    Дани,и аз харесвам есенното галещо слънце:)Хубавите ти отзиви винаги ме радват!

    Мария,завиждам ти!:)Аз успях да се порадвам само на тези,които съм снимала - също домашни.
    За да не е блудкава супата увеличих количеството картофи,но все пак основната работа оставих да свършат скаридите и я запазих в по-италианския и вид.За пармиджано-то си права - на мен никога не ми е излишно.Интересно,че и пастата дзукине-гамбери също я оставят с по-лек вкус,дори без пармезан,може би защото обикновено и двете ги сервират като предястия.

    Спокойни почивни дни на всички!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесни предложения и какви прекрасни апетитни снимки!
    хубави почивни дни и повече цветно настроение въпреки дъждовните прогнози! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Диди,
    елегантност, стил и финес -
    идея, снимки и представяне.
    Удоволствие за очите, предполагам и небцето,
    благодаря ти!
    Поздрав и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Lety,благодаря за хубавия отзив и пожелание!Почивните дни бяха чудесни,независимо от времето:)

    Дианка,радвам се,че вече си сред нас:)
    Наистина,комбинацията е много добра.

    ОтговорИзтриване
  11. Диди, опитах рецептата с лингуини. Изключително свежо и вкусно ястие! Понеже нямах босилек, приготвих пестото с рукола и като любител на морската храна добавих малко повече скариди :-)! Сега видях, че в поста има и рецепта за крем супа. Скоро ще тествам и нея, съвсем сигурна съм, че ще ми хареса!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  12. о, да, така описано също звучи много вкусно!
    Крем супа само от тиквички наистина е с малко по-равен вкус, скаридите доста променят нещата.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване