29.8.10

Моите сушени домати


Аз пак да си дойда на думата за доматите :), след като писах в предпоследната публикация за тях и няколкото корена домашни правоъгълни мини-доматки.Противно на опасенията ми, успяхме да съберем наведнъж достатъчно количество узрели и подходящи за сушене.


Подбрах най-дребните и ги сложих цели на слънце.Останалите заминаха в максималното количество тави, които успях да побера във фурната.



Относно сушенето - смятам, че нямаше да се справя с "нощния" вариант, при който доматите се оставят на най-ниска температура и на сутринта са готови.Моите занимания се разпростряха в рамките на около шест часа и половина през деня.От време на време трябваше да наминавам край печката и да открехвам за кратко вратата на фурната, за да излезе влагата, да наблюдавам доматите, като през втората половина от периода по-близките до нагревателите бяха готови за изваждане, за разлика от останалите, да сортирам готовите от полуготовите.


Общо взето приятна, в никакъв случай досадна дейност, като се вземе предвид и аромата, който се носеше.


Аромата!... някои от тях поръсих с пресен розмарин и босилек, други със сух риган и мащерка, имаше чесън, имаше зехтин тук-там...


Въобще, чудя се, може ли част от лятото да се затвори в буркан.....




 За сушенето на доматите на фурна трудно може да се даде точна рецепта.Има много относителни фактори - сорт, размер, количество, печка, степен на сушене.Като цяло се смята, че са добре изсушени, когато са набръчкани по ръба, в центъра имат останала някаква влага, но при натискане не излиза течност.Ето защо към края, освен че размествах тавите, според това в коя какво е положението, извадих готовите, а тези, в които видно имаше сок натиснах с върха на ножа и върнах за окончателно доизсушаване.

Като основна температура избрах 100 градуса на вентилатор, но на два пъти увеличавах за кратко до 150 градуса.Хубаво е също през около 45 максимум до 60 минути да се открехва вратата на фурната за няколко минути - достатъчно е при горния ръб да се пъхне едно моливче, което да я стопира.
Суровите домати подправих със сол и захар, малка част от тях поръсих със зехтин, чесъна присъстваше на някои места като необелени, намачкани скилидки.Не пропускайте да застелете тавите с хартия за печене.
След нареждането на изсушените домати в стерилизирани плътно затварящи се буркани (сложих допълнително сухи подправки и малко печен чесън) и заливането със зехтин до плътно покриване, пресирайте ги с лъжичка отгоре, за да излезе въздуха.
От килограм и половина домати, сушени във фурната резултата е бурканчета с обща вместимост 680 мл.Не знам доколко е рентабилно и по какви критерии може да се прецени.Имахме чудесна реколта от градината, последвалите събития бяха единственото логично продължение.



Редакция и допълнение във връзка с коментарите
Варианти за съхранение и ориентировъчни срокове:

Ако към доматите сложите суров чесън и свежи подправки преди да залеете със зехтин, трайността е най-малка - между една и две седмици, съхранявани в хладилник.

При подправяне със сухи треви,хубаво пресиране на доматите,за да излезе въздуха и покриване с около един пръст над тях със зехтин - между един и два месеца.Трябва да се държат на хладно и тъмно място или в хладилник.След отваряне за консумация - по-добре в хладилник.Ако използвате и част от зехтина, доливайте нов.

За по-дълъг период на съхранение - стерилизиране на вече пълните и плътно затворени буркани.
Добре изсушените домати могат да бъдат замразявани за период от около една година(съответно без зехтин).

При съхраняване в хладилник зехтина променя консистенцията си, но това не се отразява на вкусовите му качества.След като се извади и престои за кратко на стайна температура отново възвръща първоначалния си вид.
Бурканите, в които ще съхранявате доматите и зехтина, освен безупречно чисти, трябва да са подсушени идеално.


Още едно уточнение - най-подходящия сорт за сушене от популярните на нашия пазар е "Рома".За по-едрите домати от него, с голяма семенна част е удачно тя да се отстранява преди сушенето.

36 коментара:

  1. Диди , прекрасни са !
    Направо усетих аромата им . :))
    Поздрави ! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Обожавам сушени домати, Диди!
    Миналата година суших - станаха много хубави. Тази пак ще направя :)
    Благодаря ти!

    Поздрави с пожелание за хубава и усмихната седмица :–)

    ОтговорИзтриване
  3. Диди, както винаги си се справила чудесно :)
    Снимките ти отново ме плениха :)
    Така добре си обяснила, че ще направя на всяка цена /е, не от градината, но лятното слънце в доматите си струва да го позатворя за зимата /
    Прегръдки и усмихнати летни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Много обичам сушени домати. Никога не съм правила в домашни условия, но твоето описание ми подейства много вдъхновяващи и мисля да се пробвам.

    ОтговорИзтриване
  5. Ginger,здравей!Мерси!:-)

    Тони,и аз много обичам!Ще се радвам,ако споделиш опит:)

    Дани,имах някакви притеснения,но съм доволна,като за първи път.Благодаря ти за чудесните думи!Постарах се да съм по-подробна,дано да е полезно.

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасно! Обожаван сушени домати и мисля и аз да направятази година.Само един въпрос. Поляти със зехтин, само в хладилник ли може да се съхраняватили е възможно и в мазето? И каква трайност имат? Опс,станаха 2 въпроса:)

    ОтговорИзтриване
  7. brazilka,току-що писах,че и аз имах някакви колебания,но ме обнадежди това,че и сорта беше точно такъв - за сушене.Доколкото разбрах има и в магазините подобни доматки.Чела съм,че добре се получава и със сорта Рома,които се ползват за консерви.Даже като ги гледам в Гугъл,не знам дали и нашите не са такива,но са доста по-дребни.

    Поздрави!:)

    ОтговорИзтриване
  8. :):):) ...чудя се..и не мога да се начудя как може да си толкова изобретателна и иновативна:)Поздравления,всичко изглежда повече от добре. Стаси

    ОтговорИзтриване
  9. Диди, доматите са станали страхотни - живописни, цветни, слънчеви и примамливи! Обожавам ги във всякакви комбинации! Винаги ми е изглеждало трудно за домашни условия, но явно се получават повече от добре! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Диди, станали са много хубави!
    У нас сушените домати са на почит и уважение. От няколко години правя домашни и ми харесвам много полече от купените.

    ОтговорИзтриване
  11. Много красиви сушени домати! :)
    Аз, откакто гледах по Фиеста ТВ как се правят домашни сушени домати, искам да си направя и все се моткам. Наистина там ги правиха със Рома домати, като обаче 1во им махнаха вътрешността със семките. Най-голямата ми чуденка обаче е към какво всъщност вървят сушените домати? Че не съм голям кулинар .... :)

    ОтговорИзтриване
  12. Хриси,
    вървят към салатка - зелена, айсберг и прошуто и пармиджано...мммм, вкусотия. Поне аз за това бих ги ползвала, нека и Диди се включи.

    Диди, прекрасни са. Не ми е идвало на ум да си идкуша доматки, само ходя в Била и си купувам ама много рядко. Ето, че ми ди даде страхтна идея и непременно ще се възполдвам от нея. Супер сииии!

    ОтговорИзтриване
  13. Стаска,мерси,прегръдки!

    Мария,Лулу,благодаря!Радвам се,че ви харесват!Изобщо не знаех какво ще се получи.

    Христина,привет!Наистина,за по-големи домати е удачно и по-удобно да се махне семенната част,иначе трудно ще се изсушат.За дребните прецених,че не си струва,голяма играчка е.
    Сушените домати може да се ползват за добавка при готвене(при всички случаи,в които се слагат пресните);за овкусяване на паста,пици и салати;за сандвичи/брускети;пасирани - в разни сосове;имам рецепта за много вкусно песто,смятам да я напиша скоро и още много неща...сега виждам,че Дани е дала също добри предложения.
    Дани,и аз досега ползвах само купени.

    Лека вечер на всички:)

    ОтговорИзтриване
  14. Ех,Диди, наистина си затворила частичка лято в буркан - ароматна, вкусна и огнено червена частица лято! Завиждам ти за търпението и усърдието, аз съм мързелана и си купувам сушените домати, които обожаваме у дома...
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  15. Добре, нави ме / много лесно ти се отдава с тези снимки и обяснения :)/, ще си направя, вместо да купувам!Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  16. Чудни са доматките Диди .
    Удоволствие е човек да те посети :-)
    От няколко години си отглеждам в градината същият сорт доматки , но не съм се сещала да си направя сушени , а толкова обичам ...
    Съвсем скоро ще се възползвам от твоята рецепта :-)Благодаря ти !

    ОтговорИзтриване
  17. Мария,аз ще комбинирам -домашни,купени.Които и да са,важно е да ни се услаждат:)

    DSdiva,ей тези думи,твоите ме радват,да знаеш:))

    sabina,сега остава да му разучим и името на сорта.Иначе,знам,и други вкусни неща имате в градината :)

    Благодаря ви и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря ви! :) Бих се пробвала с тези домати. :)

    ОтговорИзтриване
  19. Доматките са просто чудесни!
    От градината на село пък някакви гиганти се извъдиха тази година (безумно вкусни!), а на мен ми се искаше да си направя такива сушени доматки като твоите.

    Дали ще стане с чери? :-)

    Снимките са радост за окото, Диди!

    ОтговорИзтриване
  20. Ей, Диди, много ме запали с тези доматки (как не след тези снимки) и тъй като майка ми отглежда такъв сорт, май ще се пробвам и аз да изсуша. Мисля, че всеки сорт с голям процент сухо вещество би бил подходящ за сушене.

    ОтговорИзтриване
  21. Диди, много хубави домати и изкушаващи снимки. Ароматът го усетих много осезателно, докато четох описанието.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  22. Диди, наистина си затворила лятото в буркан. И аз миналата година суших и ароматите са неустоими, наистина.
    Исках да те питам същите въпроси като darkslayer, че миналата година, тези, които затворих (по същия начин като теб) в буркан без стерилизиране се развалиха, а тези в хладилника се наложи да хапнем бързо-бързо. Не издържаха много.
    Снимките ти са наистина изкушаващи. След миналогодишния ми неуспех мислех да не правя такива домати, но сега пак съм се замислила. Може пък да им хвана цаката :). Поздрави и хубави дни!

    ОтговорИзтриване
  23. Много харесвам сушени домати, а твоите са изключително изкушаващи...
    Чудесни снимки и обяснение!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  24. изключителни изглеждат мммм :)

    и аз да питам, колко е издържливо това чудо..

    ОтговорИзтриване
  25. Аз наскоро суших, но част от тях се опекоха. Твоите "неточни" препоръки сега ми показват, че съм прекалила с температурата. Още тогава реших, че ще направя повторение и сега с твоя помощ ще се получи по-добре, надявам се.

    ОтговорИзтриване
  26. Диди, по принцип не харесвам сушени домати, но от твоите ми се прииска да хукна към магазина и да си напазарувам няколко килограма за сушене :)) Наистина си затворила лятото в буркан! Прекрасни снимки! :)
    Сърдечни поздрави и приятна седица!

    ОтговорИзтриване
  27. Благодаря на всички за страхотните отзиви!!:)
    Кали,fedora,Даниела,зарадвахте ме!

    Ирина,черитата са доста сочни.Според мен са подходящи за нещо като комбинирана обработка - печене плюс сушене до някаква степен и кратковременно съхраняване след това!

    Мира,Ptirinha,направих допълнение в края на публикацията относно съхранението.Написала съм това,което ми е известно.

    kathryn,успех този път!

    Мира,добре завърнала се!Никога не е късно човек да преоткрие някои неща,които е отбягвал:)

    ОтговорИзтриване
  28. Благодаря ти за отговара, Диди! Roma домати, дръжте се, here I come!

    ОтговорИзтриване
  29. И замириса на късно лято... :) Прекрасни са тези доматки, чудни. Обожавам сушени домати но винаги съм ги купувала. Сега ще пробвам да си направя. Благодаря за суперската рецепта

    ОтговорИзтриване
  30. Прекрасна рецепта!
    Но сякаш не си заслужава. Тази година доматите не паднаха под левче. Сега са над два :-) Едно малко бурканче "купешки" е около 2 лева.
    Вярно е, че от домашно приготвеното, няма нищо по-добро. В това не може да има спор.

    ОтговорИзтриване
  31. На момичето, което питаше как се употребява.
    Дори само върху филия хляб е прекрасно :-)

    ОтговорИзтриване
  32. Аз ги правя по лесен начин ,нарязвам доматите на кръгчета с дебелина 1см нареждам ги върху рамка с найлонова мрежа,,използвам една стара рамка от прозорец,, леко ги посолявам със едра сол ,слагам ги да се сушат в 4 следобед и надругия ден в 4следобед ги редя в буркан заливам ги със слънчогледово олио и в хладилника.Цвета

    ОтговорИзтриване
  33. А бе, хора, не знаете ли, че след всеки препинателен знак (точка, запетая и т.н.) се оставя шпация (празно място)?
    Или софтуера се е побъркал?

    ОтговорИзтриване
  34. Шпация оставям след тиретата,а след точките не,защото лично на мен не ми допада...но ако не се приема добре, може би ще го преосмисля...

    ОтговорИзтриване
  35. Приготвих сушени домати по твоята рецепта! Много пленително разказваш и снимаш!
    Ще се радвам ако надникнеш при мен!
    Поздрави Марияна!

    ОтговорИзтриване
  36. сигурна съм, че са станали много вкусни!:)

    ОтговорИзтриване