19.7.10

Пеперуди



BUTTERFLIES

I`ve watched you now
a full half hour
Self-poised upon that
yellow flower,
And, little butterfly!..
What joy awaits you,
when the breeze
Has found you out
among the trees,
And calls you forth
again!




В спокойния юлски следобед седя на терасата на старата къща, погълната от широтата на простора, открил се пред мен и хипнотизиращо-жълтите слънчогледи в далечината.Мислите ми се реят насам-натам, понесени на крилете на меланхолията.

Мисли за стопаните на старата къща, скъпи на сърцето ми хора, които отдавна ги няма.

.... за старата къща, зимуваща празна и тъжна, скована в самота, очаквайки търпеливо с идването на топлото време човешки смях да огласи пустотата и.

... за помнещия нетърпеливите ми детски крачета прашен път, по който сега тичат моите деца....





Мисълта за неумолимия кръговрат на живота изпълва стомаха ми с пърхащи пеперуди...После те политат към полето, трепкащо в мараня и жужащо с всевъзможните звуци на многобройните му обитатели.
В подобна гледка можеш да се потопиш целия...







Много добре знам какво ще направя в такъв топъл, летен следобед, едновременно тих и изпълнен с прекрасната мелодия на природата. Ще си избера дърво с голяма сянка на двора.Ще си направя кафе към десерта, който приготвих.Ще си взема нещо любимо, макар и за препрочитане - Стайнбек, Шоу, Селинджър, Ремарк или Капоти например, за да съберат и подредят мислите ми.


Ще уловя мига.
А вие?







Кростата с касис


250 г бяло брашно
55 г пудра захар
150 г студено масло
щипка сол
60 мл ледена вода
400-450 г сладко от касис или боровинки
1 яйце, леко разбито
1-2 с.л. захар
филирани бадеми за поръсване

пълнеж / Frangipane
75 г меко масло
75 г захар
50 г брашно
70 г фино смлени бадеми
2 обикновени бисквити = 15 г (бисквити амарето или смлени бадеми)
1 голямо яйце
1ч.л. ванилена пудра захар
1/4 ч.л. бадемова есенция (може да я пропуснете)

Пресейте брашното с пудрата захар и солта, прибавете нарязаното на кубчета студено масло и с помощта на един или два ножа раздробете маслото до едри трохи.Накрая може да размачкате за кратко и с върха на пръстите - това с цел да не се разтопи маслото от топлината на пръстите.Може да останат парченца масло с големината на леща или грах.Сипете водата и възможно най-бързо оформете сместа на тестена топка, без да е нужно да месите.Притиснете я да се получи диск, завийте с фолио за свежо съхранение и оставете да се охлади половин-един час в хладилника.
Всички съставки за пълнежа разбъркайте добре с миксер(маслото трябва да е добре омекнало).
На работен плот разточете охладеното тесто до кора с диаметър 35см върху кръг хартия за печене, изрязана по дъното на голяма тава.Пренесете кората заедно с хартията в тавата.Сложете пълнежа в центъра на тестото, като запълните площ с диаметър около 20см. Отстрани положете двусантиметров пръстен от сладкото, а останалата част от него разпределете отгоре.Загънете краищата на тестото като оформите борд, намажете го с разбито яйце и поръсете със захар.Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30-40 минути.По средата на печенето поръсете с филирани бадеми.Хубаво е също за част от периода на печене, след като се зачерви леко, да включите само долен нагревател, за да се изпече добре основата. След като е готова, оставете да се охлади поне 10-15 минути преди да я разрежете.



източтик рецепта , с промени



16 коментара:

  1. Красота без много блърване, което адски ми допада!
    Искам и аз с книжка сред полянката :(

    Прекрасни снимки!

    С пожелание за разпиляни мисли, за да има какво да събираш :)))
    Хубава и усмихната вечер: Ина

    ОтговорИзтриване
  2. Диди,
    за пореден път ми доставяш удоволствие : с мислите си, със снимките и с рецептата, разбира се :)
    Благодаря и много хубави летни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Диди, винаги е удоволствие да те чета - прекрасни снимки, интересен разказ и чудесен, вкусен завършек :-)
    Поздрави и хубава вечер

    ОтговорИзтриване
  4. Диди, чудесен разказ! :) "Безпътният автобус" за мен към кафето и сладкиша, моля :). Тъкмо тези дни си мислех, че отдавна не съм препрочитала Стайнбек и Шоу. Прекрасни снимки! Не знам къде е старата ви къща, но изглежда райско място.
    Поздрави и приятна почивка!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасен пост!Емоционален разказ,завладяващо пасторално настроение,красиви снимки и предполагам много вкусен десерт:)
    Поздрави и много все така приятни моменти.

    ОтговорИзтриване
  6. Ина,мерси!Понякога разпилените мисли са нещо страшно хубаво...
    Пожелавам ти,ако ваканцията предстои,много чудесни моменти с книга,полянка или плаж:)

    Дани,Пепи,удоволствието е взаимно!Винаги :)

    Мира,каквото си пожелаеш ;-)
    Мястото наистина е страхотно,до огромно поле,има и гора.

    Милена,добре дошла!Благодаря за хубавите думи:)
    PaperMill е чудесно място,което сега откривам.Има толкова неща,които са по вкуса ми.

    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасен постинг, Диди, може би най-хубавият ти, много емоционален и близък до мен:-) Ще си го препрочитам със сигурност:-)

    ОтговорИзтриване
  8. Диди,
    хармония, красота и стил, твоят стил!
    И още много уловени мигове, много вдъховение и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Диди,
    има много красота в тези поляни, в боровинковия храст и в пеперудите. Общото между тях е, че са свободни и истински.
    Уловила си всичките тези детайли в разказа си, а десертът е невероятен.
    Благодаря ти за споделеното.

    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  10. О, Диди, каква красота... и стихотворение от чиния... красотата и знаците са на всякъде. Много ти благодаря за това!

    ОтговорИзтриване
  11. Мария,и аз много я харесвам тази публикация.Почти сама се нареди,някои неща са спонтанни и непланирани,имам случайни снимки,настроението ми от този период е каквото съм го описала.

    Дианка,винаги си толкова сърдечна и позитивна!

    Дани,"свободни" може би е ключовата дума за всичко,а ми се изплъзва през цялото време!

    Мира,много ме впечатлява усета ти и за най-малкия детайл

    Благодаря на всички и сърдечни поздрави!

    :-)

    ОтговорИзтриване
  12. Диди, как ми се иска и аз да имам такова местенце като твоето..
    За жалост, къщата на село няма нищо с онази от детските ми спомени. Осъзнавам, че не къщата, а хората, живяли в нея, я правеха това, което беше.

    Публикацията е страхотна, чета я вече няколко пъти и й се наслаждавам от сърце!

    ОтговорИзтриване
  13. Мила Диди, събуди толкова спомени ...
    На брега на морето, в протяжни разговори с истински приятели под вечерния морски бриз, лежерно настроение,четейки отвъд думите ти, ме просълзи и разчувства дълбоко. Оля

    ОтговорИзтриване
  14. Ирина,колко си права само - наистина всичко зависи от хората!

    Оля,надявам се положителната емоция да остане.Специални поздрави на всички ви!

    Благодаря момичета!Слънчеви,спокойни и по-прохладни дни ви пожелавам!:)

    ОтговорИзтриване
  15. Еее,с тези послания за любимата ни стара къща и със уловените моменти от неповторими пейзажи в полето...и в моя стомах започнаха да пърхат пеперуди,а пък в очите ми натежаха малко сълзи-за бързо отлетелите години,когато и аз съм играла там..когато съм плакала с ожулени колена..сега виж,други тичат там-твоите дечица,на братовчедите и някой ден може би и моите :):):)Поздравления,какичко за цялото ти вдъхновеие.Стаси

    ОтговорИзтриване
  16. Прегръдки и целувки,Стаси!

    ОтговорИзтриване