19.6.10

Унгарска лешникова торта / Hungarian Hazelnut Torte


Дойде им реда и на малките човеци вкъщи да прекрачат прага между бебешката и детската възраст - три години.А на мен - реда за правене на торти :) Напоследък предпочитанията ми основно са за шоколад, сметана, крем сирена...Затова този път за господина се спрях на торта с по-плътен маслен крем и блатове с много малко брашно.
По отношение на украсата, независимо че се възхищавам на моделираните с фондан, съвършени торти, все още не се чувствам запалена да пробвам да направя нещо в тази насока.Харесвам повече стария стил торти - по-"омазани" и непригладени.Все пак, тъй-като госпожицата щеше да получи пеперуди за нейната торта, редно беше и тук да имаме някаква животинка.Случайно, но навреме видях шоколадово-марципановите мишоци в Dessserts Magazine.Тортата вече беше избрана като лешникова и те паснаха идеално, а това съвпадение все повече ме навежда на мисълта, че случайни неща май няма.


За да ги направя се наложи да нагазя в дълбоки и съвсем непознати за мен води, но се оказа, че не е страшно и трудно, даже е забавно.Доволна съм, че опитах, предвид ефекта, който постигнаха.


Честит рожден ден Ники!




Унгарска лешникова торта / Hungarian Hazelnut Torte
за форма с диаметър 22 см

основа
100 г лешници - запечени и обелени
100 г бяло брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
6 яйца, разделени белтъци от жълтъци
145 г захар
1 чл ванилия екстракт или ванилена захар с бурбонска ванилия на прах
3 с.л. разтопено масло
маслен крем
4 сл царевично нишесте
160 мл пълномаслено прясно мляко
1 ч.л. ванилия екстракт
225 г краве масло нарязано на 16 парчета, със стайна температура
2 жълтъка от големи яйца
220 г лешници , запечени и обелени
250 г пудра захар
300 г кайсиев конфитюр

***Специално за тази торта, имайки предвид и наличието на конфитюр, не намирам за нужно сиропирането на блатовете. След престой от ден-два, те поемат част от влагата на крема и сладкото. Все пак, ако обичате по-кремообразни и влажни торти, можете леко да ги сиропирате.


Лешниците се разстилат на единичен слой върху хартия за печене и се слагат в загрята на 180 градуса фурна.Запичат се за 10-ина минути (максимум 15 , но ги следете), докато се напука обвивката.Изваждат се и се изсипват върху чиста памучна кърпа, тя се прегъва и започват да се овалват, за да се обелят.

За блата - смесете лешниците, брашното, бакпулвера и солта и ги смелете в блендер докато станат на брашно.Втория вариант, който аз използвах и смятам даже за по-удачен е смилане на ядките в ръчна машинка и смесване след това с другите сухи продукти.С миксер в голяма купа разбийте жълтъците, половината от захарта и ванилията.Процедирайте около 5 минути - накрая сместа трябва да пада на плътна лента от бъркалката.Разбийте белтъците на сняг, след което постепенно прибавете към тях останалата захар.Прибавете белтъчната смес към жълтъците на четири приема, като разбърквате с дървена лъжица всеки път, докато се усвои добре.Пресейте половината от брашнената смес върху горната белтъчно-жълтъчна смес и разбъркайте внимателно с дървена лъжица, пресейте и останалото брашно, накрая изсипете по-едрите парченца лешници, непреминали през ситото.Не пропускайте пресяването и разбърквайте леко, за да не спаднат белтъците.Към получената пухкава смес наръсете маслото и разбъркайте за кратко - да се разпредели равномерно.Изсипете сместа в намаслена и набрашнена форма и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 35 минути или докато пробна клечка излиза суха от центъра на тавата.Като е готов блата, оставете на изключена фурна и отворена врата 4-5 минути и извадете върху решетка, охладете 10-ина минути и отстранете от формата.Охладете окончателно.

За масления крем - в част от млякото размийте нишестето и го сложете заедно с останалото мляко в тенджера с дебело дъно.Разбийте с тел жълтъците, прибавете ги към млякото, започнете да загрявате като бъркате постоянно докато заври.Оставете още три минути на среден огън, като продължите да бъркате, сместа трябва да се сгъсти.Прехвърлете я в голяма купа, завийте със фолио за свежо съхранение и оставете 30 минути да се охлади.
Смелете 100 г от лешниците, заедно с пудрата захар в блендер за 30 секунди (или самостоятелно в ръчна машинка и после ги смесете със захарта).С миксер разбийте охладения вече крем с ванилията и маслото, което прибавяте парче по парче.Накрая се добавя лешниковата смес на четири приема.Получения крем се слага завит със свежо фолио в хладилник да стегне за 30-ина минути, като се разбърква от време на време.
От останалите лешници отделете няколко цели за украса.Останалите нарежете на дребно или по -едро, според предпочитанията.Ако има големи парченца плод в конфитюра, пасирайте го.

Сглобяване - разрежете блата на две.Сложете долното парче с отрязаната страна нагоре, намажете я с 2/3 от конфитюра и разпределете част от крема.Намажете другия блат с останалия конфитюр върху отрязаната повърхност и го сложете с тази повърхност върху крема.Разпределете останалия маслен крем върху и отстрани на тортата.Облепете канта с нарязаните лешници.Стандартната украса е със шприцоване на 12 розички от крем, върху тях - тънко отрязано парченце сушена кайсия и цял лешник.

За бонбоните-мишки е удачно използване на готов марципан.Глазурата е от темпериран полусладък шоколад.Ушите са от филирани бадеми, опашките и очите - от темпериран натурален шоколад.Рецепта - Dessserts Magazine

Рецепта торта - Еpicurious, с промени

18 коментара:

  1. Диди, страхотна е тортата, а мишките са невероятно сладки! Поздравления, чудесно си се справила с осъществяването на идеята!
    И Честит рожден ден на Ники! Да е жив и здрав, безгрижно дество му пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  2. Диди,
    да ти е жив и здрав "малкия, голям мъж" :))
    Тортата, както винаги е страхотна,
    а тези мишоци са прекрасни!
    За снимките да не говорим - много добре аранжирани!
    Сърдечни поздрави и полъх от морския бриз!

    ОтговорИзтриване
  3. Диди, още са пред очите ми Захера и Червеното кадифе в "непригладения" си вид. Точно тук се заплених по този "стар" стил, който толкова добре умееш да представиш и чрез снимки.
    И сега, отново вярна на себе си, ни показваш една изключителна торта с толкова очарователни мишлета. Влюбих се и в опашчиците им, наредени в перфектна композиция. Но да не омаловажавам повода - желая много здраве и щастливо детство на порасналите ти дечица! Очаквам с нетърпение пеперудите!

    ОтговорИзтриване
  4. Диди, много хубава е тази торта в старт стил, както и сладките мишки с опашките им, лешниците под носа и цялата им аранжировка. Свежи снимки. Честит рожден ден на твоето дете! Поздрави и приятни почивни дни :)

    ОтговорИзтриване
  5. Диди, да ви е живо и здраво порасналото момче!
    Безгрижно и изпълнено с много игри и смях детство му желая!

    А тортата е чудесна! В мишките се влюбих :)

    Поздрави и усмхнат неделен ден :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасен малък чаровник си имаш, Диди! Да ти е жив и здрав, да расте безгрижно и заедно със сестричката си да имат най-красивото детство!

    Тортата е чудесна - и на визия, и на вкус! Аз между другото преди време се бях запалила по украсите с фондан и моделиращи маси, но напоследък все повече ми допадат изчистените визии - с бордове, гарнирани с небрежно счукани ядки, шоколад, рошави от глазурата, или просто ей така леко загладени. Някак си old-fashion и супер апетитни изглеждат :-))

    С нетърпение чакам и тортата на малката госпожица!

    ОтговорИзтриване
  7. Диди, да ти е жив и здрав рожденникът! Да расте здрав и щастлив и много радост да ви носи! Благородно му завиждам за тортата :). Мишките са великолепни, а парчето ми иде да го хапна от екрана!
    Да ти призная, и аз предпочитам тортите без фондан и моделираща маса, като домашните торти от детството.
    С нетърпение очаквам пеперудите за госпожицата :)
    Приятна неделя и сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Честит Рожден ден на вече порасналото ти момче Диди! Да расте здрав и голям!

    Тортата е невероятно апетитна, а мишките си ги направила много добре. Имаш ръка за моделиране, така че смело нагазвай в дълбоки води. Както сама казваш, не е толкова страшно и ти се отдава.
    Поздрави и прекрасна неделя :)

    ОтговорИзтриване
  9. Честит празник, Диди!
    На теб и малкото чаровно, вече порастнало момче.
    Здраве, много радост и щастие за двама ви.
    Тортата е прекрасна -
    така, както ти умееш да я направиш с много любов, стилно и прецизно изпъление.
    Сърдечен поздрав, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Привет,Диди:)

    Присъединявам се към останалите с възхищението си към тортата.Разкошна е!Идеята с мишленца(които са много сладки) и лешници е оригинална,закачлива и изключително подходяща за прекрасния повод.

    Здраве за малкия Ники.Поздрави и успешна седмица :-)

    ОтговорИзтриване
  11. Да ти е жив и здрав, малкия бонбон! Да расте щастлив и усмихнат, за ваша радост!
    А тортата- както винаги, невероятна!

    ОтговорИзтриване
  12. Да ти е жив и здрав малкия мъж!

    ОтговорИзтриване
  13. Пепи,Дани,Ивейн,благодаря ви за топлите - както винаги коментари и пожелания!

    Станимира,Тони,Мира, посещенията ви много ме радват!Мерси за хубавите думи!

    Ирина, благодарности и на теб!Думата"рошави",която си употребила,винаги ми идва и на мен първа на ума за старите торти:)

    Дани,Миленка,Катрин, много се радвам, че сте ми на гости и благодаря за пожеланията!

    Дианка,Мария,положителните ви оценки са много ценни!Мерси за поздравленията!

    Сърдечни поздрави за всички от мен!:)

    ОтговорИзтриване
  14. Диди тортата е страхотна!
    Толкова е оригинална и закачлива така с тези мишлета!
    Мнооого ми хареса, приеми моите най-искрени поздрави!

    :)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  15. Обикновено следя много изкъсо блога ти, но тази прекрасна торта, някак си съм я изпуснала!
    Да ти е жив и здрав малкият човек! Макар и със закъснение му желая много усмихнато и щастливо детсво!
    Тортата изглежда много вкусна, а изпълнението е просто перфектно!

    ОтговорИзтриване
  16. Честит Рожден Ден на Ники и Гери! Да са живи и здрави! Прекрасни са малките ти слънчица!
    Тортите са неотразими, мишките и пеперудите - прекрасни! Харесвам рецептите ти, винаги пълни с много вкус и финес!

    ОтговорИзтриване
  17. Мария,Лулу,Даниела,много ме трогнахте!
    Благодаря ви за похвалите и хубавите пожелания!
    :)

    ОтговорИзтриване
  18. Здравей, Диди! Тортата е прекрасна, но линкът с рецептата за мишките не се отваря. Дава грешка 404. Не, че е фатално, но реших, че е редно да го споделя. Поздрави! Блогът е невероятен!

    ОтговорИзтриване