2.6.10

Манхатън кейк и пътуване назад във времето

Приключи освежителната, кратка планинска ваканция в компанията на толкова истински хора, които поздравявям :)
Благодаря на всички за хубавите моменти!


Днес ще представя любима моя рецепта за кейк, намерена в стари изрезки от вестник.
На пръв поглед не е нищо особено.


Съвсем обикновен, без специални украси и съставки, с познатата златиста коричка.Може и да се напука отгоре при неправилно приготвяне и изпичане на сместа.
Но все пак, всичко зависи от гледната точка...


Той е висок и строен, неподправен и истински, със задължителния лек лимонов аромат и приготвен на момента сироп от пресни череши. Всъщност той е  Чийзкейк.


Моята рецепта е вариация, наречена Манхатън кейк.Започнах да се интересувам и намерих подобни рецепти в немската кухня - Topfentorte , и в италианската - Torta alla Ricotta con croccantino di Uvetta.Така, след като се върнахме в Европа, бихме могли да съсредоточим вниманието си и към региона, считан за родина на чийзкейковете - Гърция/Италия.


Един от най-старите текстове за направа на печива със сирене е на древногръцкия лекар Aegimius, живял преди Хипократ.В римските книги пък се съдържат рецепти за два вида - със и без основа от тесто, съответно - placenta и libum. Оттогава, независимо дали като дар за боговете или за консумация, основните продукти за вкусния сладкиш са неизменни - сирене/извара, мед/захар, яйца, малко брашно, евентуално стафиди.
Известно е също, че такива малки кейкове са били раздавани на атлетите по време на първите Олимпийски игри, започнали през 776 пр.Хр.
Днес разнообразието от рецепти е огромно, но някои остават завинаги в сърцето ни.





Манхатън кейк

за форма с диаметър 18см.

400 г хубава безсолна извара, не водниста или рикота
70 г топено сирене  ( 4 триъгълничета)
100 г заквасена сметана
190 - 210 г захар
3 яйца
2 с.л. бяло брашно
1 с.л. царевично нишесте
2 с.л. разтопено краве масло
ванилия
настъргана кора от един средно голям лимон или лайм
30-50 г стафиди, напръскани с малко ром или коняк


Разтопете сиренето, прибавете изварата, разбийте с миксер на бавни обороти, за да няма бучки.Постепенно прибавете захарта, яйцата едно по едно, докато всяко се усвои добре, след това охладеното масло, пресятото брашно и накрая сметаната с ванилията.На всеки етап не е нужно да разбивате много и продължително - само колкото да се разпределят равномерно продуктите и накрая да се получи пухкава смес.Добавете лимоновата кора и леко подсушените стафиди, като разбъркате внимателно с дървена лъжица.Изсипете в намаслена и набрашнена форма с отключващ се ринг и диаметър 18 см.Печете в загрята на 160 градуса фурна един час. Изключете и оставете на затворена врата още два часа. За цялото това време е хубаво вратата да се отваря не повече от 1-2 пъти. Извадете и оставете върху решетка да се охлади до стайна температура, след това отстранете формата и го сложете в хладилника. Когато вече е студен, завийте с фолио за свежо съхранение и върнете в хладилника. Най-вкусен е между втория и петия ден. Може да се консумира до две седмици, съхраняван на студено. Сервира се със сироп от череши. Ако има празничен повод, за който да се нареже кейка, украсете го отгоре с част от черешите, леко изцедени и поднесете сироп за допълнително заливане.

Сироп от череши
280 г обезкостени череши
2 с.л. прясно изцеден лимонов сок
220 г захар
1 с.л. царевично нишесте ( например Gustin на Dr.Oetker)
120 мл вода
Сложете в тенджерка всички съставки (нишестето размийте в част от водата).След като сместа заври, намалете котлона, оставете още 2-3 минути на тих огън.Отстранете образувалата се пяна и оставете да се охлади.Съхранява се в хладилник.
Възможно е при печенето да се получи неравна повърхност отгоре, но след двучасовия престой на топло ще се изравни.
За да получите гладък ряз, потапяйте ножа в топла вода и го забърсвайте - така при всяко разрязване.
Форми с падащ ринг и диаметър 18 см. се намират по-трудно.Удачна за този случай е формата сърце от тройния комплект на Факелман - тя е със среден диаметър 20см.
Ако искате да си похапнете от кейка извън сезона на пресните череши  и нямате замразени, гарнирайте го със счукана карамелизирана захар.
рецепта черешов сироп - smittenkitchen

26 коментара:

  1. Стилно, издържано и перфектно, както винаги! Шапка ти свалям!

    ОтговорИзтриване
  2. Диди, липсваше ми :)
    А снимките ти както винаги са перфектни
    и чийзкейка изглежда толкова ефирен, вълшебен!
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Диди, истинско удоволствие е да посещавам блога ти! Красота, стил, финес, индивидуалност.. всички най-положителни неща могат да бъдат казани за теб и пак ще са малко :-)

    Приеми моите най-искрени и приятелски симпатии!

    А между другото, посочила си в рецептата "хубава извара". Можеш ли да споменеш марка, тъй като за мен тези две понятия са взаимно изключващи се.. на базата на горчивия ми опит до сега.

    Поздрави и усмивки! :-)

    ОтговорИзтриване
  4. kathryn,голямо признание,благодаря!:)

    Дани,и на мен ми липсвахте всички виртуални приятели:)...имам да наваксвам за две седмици назад да чета публикациите ви:)Радвам се,че ти допада кейка!

    Ирина,мога само сърдечно да ти благодаря!:)Винаги си много искрена и спонтанна в коментарите и публикациите си, което е повече от прекрасно!
    Относно изварата - нямам определена марка,купувам си насипна.Гледам дали е стегната,леко зърниста, питам дали е безсолна и стрелям :)...досега нямам големи разочарования, но пък винаги може да се вземе рикота.Този кейк не е капризен и става добре с българска извара,досега не съм го правила с рикота(с Филаделфия естествено също е страхотен).Мисля,че последно купих извара "Давидово".

    ОтговорИзтриване
  5. Обичам Ню Йорк пай и това е, че аз съм от Ню Йорк нищо друго няма да направи! Това изглежда като една много интересна рецепта. Велик използването на сезонни череши!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотни снимки, обяснения и страхотен чийзкейк, Диди!
    Интересно ми беше да прочета "малката" ти разходка покрай историите му.
    Поздрави и слънчев ден :)

    ОтговорИзтриване
  7. Много красиви и апетитни снимки! Иде ми да захапя монитора! А рецептата отдавна и се каня, но все не събирам смелост.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  8. Диди, много апетитни снимки на череши, на леещ се сок, на подгизнали парчета кейк и бели покривчици... Не съм много по чийзкейковете, но много обичам череши във всякакъв вид, така че съм изкушена. Ще видя, може и да опитам:). Поздрави и приятни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Диди,
    Отново стилно и ефектно, прецизно и обмислено във всеки детайл представяне.
    Чудесна рецепта, невероятно изразителни и слънчеви снимки и ... още много суперлативи.
    Поздрав сърдечен и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Casey,като истински нюйоркчанин, най-добре познаваш вкуса на този чийзкейк :)Би могла да направиш твоя вариант в блога си и да ни почерпиш виртуално:),сигурна съм,че ще е чудесен!Благодаря за хубавия коментар!

    Пепи,Мира,Дианка,благодаря ви!Сърдечни поздрави и усмивки за вас!:)

    Мария,която и рецепта да си избрала,пробвай:),колкото е лесен,толкова е и вкусен!Надявам се да ти хареса!
    Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
  11. Диди,
    публикацията ти е страхотна, снимките, представянето и начина, по който си го пресъздала. Много е уютно в твоята кухня и с радост ти "идвам на гости".
    Ще го опитам този манхатън кейк, изглежда великолепно.
    Хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  12. Диди, неустоимо изглежда този кейк с извара! А снимките ти са върха!

    Хубава и усмихната вечер :-)

    ОтговорИзтриване
  13. Диди, попивам жадно всяка твоя фотография и изказана дума. Каквото и да кажа-или ще е недостатъчно или ще се повтори. Винаги ще имаш моето внимание, независимо, че понякога времето не достига за по-дълго поспиране за някоя и друга "приказка".
    Чийкейкът изглежда божествено.

    ОтговорИзтриване
  14. Диди, страхотен десерт и още по-страхотни снимки!
    Рецептата ти също ми се вида интересна, тази която аз имам за Нюйоркски чийзкейк е по-различна, но както казваш вариянти има много....
    Аз лично за пръв път срещам чийзкейк с топено сирене и точно за това рецептата ще бъде изпробвана задължително - любопитна съм за вкуса?!
    Също така и комбинацията с череши я намирам за страхотна!
    Великолепен пост - мойте поздравления!

    ОтговорИзтриване
  15. Дани,Тони,не крия,че много се радвам на вашето присъствие!Винаги сте добре дошли в "моята кухня":)Благодаря за хубавите думи!

    Ивейн,положителното ти отношение и присъствието са удоволствие за мен!Сърдечни поздрави!:)

    Мария,наистина Манхатън е вариация.Стандартния нюйоркски се прави с много крем сирене и сметана(заквасена или не.Но какъвто и да го направим,сиропа от пресни череши страхотно го допълва:)Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  16. Изключително свежи и изкушаващо предложение, Диди!

    Както винаги: огромно удоволствие и наслада за сетивата е гостуването в кухнята ти!

    Сърдечни поздрави и вкусен, ведър, прекрасен юни :-)))

    ОтговорИзтриване
  17. Диди, кейкът изглежда великолепно, а снимикте ти както винаги са прекрасни! :)
    Ще пробвам идеята за топеното сирене в някой от следващите ми чийзкейкове, сигурно ще е много сполучлива.
    Сърдечни поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  18. Диди, обожавам този десерт. Никога не съм го правила, но едно време майката на едно бившо гадже много често го приготвяше и аз омитах половината:) Със сигурност ще го направя тези дни по твоята рецепта:)

    ОтговорИзтриване
  19. Дими,винаги много се радвам,че си ми на гости!:)

    Мира,топеното сирене в този случай допълва изварата.Радвам се,че ти допада кейка и представянето,благодаря за хубавите думи!

    Лулу,от този кейк и аз обикновено похапвам голяма част за отрицателно време :)

    Поздрави и от мен!:)

    ОтговорИзтриване
  20. Признавам си, преглъщам в момента много учестено!

    Чудесно предложение, но си мисля, че по-добре беше да не влизам в блоговете и да мигам на парцали :)))

    ОтговорИзтриване
  21. Диди,
    опитах се да намеря твои e-mail, за да ти пиша, но не открих, затова ти пиша тук. Твоя рецепта е използвана тук http://woman.hotnews.bg/n/cherrykejk.5452.html, предполагам без твое разрешение.
    И моя беше там, та им писах и я махнаха. Има доста рецепти, използвани на блогъри.

    ОтговорИзтриване
  22. Дани,благодаря за информацията!Жалко,че се случват такива неща,и то в сериозни сайтове,като този например!Не съм давала разрешение,ще се заема с нещата!

    ОтговорИзтриване
  23. Би ли могло да се пропусне захарта и да се получи солен вариант????Яна

    ОтговорИзтриване
  24. интересно като идея. Би трябвало да се получи, но докато не пробва човек, не може да каже със сигурност. Рецептата не е много претенциозна, така че защо не, само трябва да се добави още нещо за аромат и вкус....

    ОтговорИзтриване
  25. Да, и аз така смятам!Благодаря за отговора!Яна

    ОтговорИзтриване