7.5.10

Агнешко за Гергьовден


Агнешкото, което приготвяме почти всяка година от известно време насам за именния ден на баща ми, а впоследствие и дъщеря ми.Не сме запазили оригиналния текст, по малко импровизираме, така че не знам доколко и как сме се отдалечили от оригинала.

Рецептата, която си харесахме преди около пет години (или повече) е на признатия майстор в кулинарията Андре Токев, президент на Българската Асоциация на Професионалните Готвачи.Според нея агнешкото бутче се обезкостява (за разлика от тазгодишното, изпечено цяло), нарязва се на порционни парчета, които се запържват леко, след което се запичат във фурната, като към края се добавят пресни моркови, чесън и лук.




Печено агнешко бутче
агнешко бутче 1.8 - 2.0 кг
2-3 връзки млади моркови, малки и средно гелеми
3 връзки пресен чесън
2-3 връзки пресен лук
сол и прясно смлян черен пипер
зехтин и пресен джоджен
Почистеното и измито бутче се подправя със сол и черен пипер, намазва се със зехтин, поставя се в тава, завива се с фолио и се слага в загрята на 220 градуса фурна.Пече се 30 минути, горната страна се намазва с още малко зехтин, обръща се и се запича още 30 минути.Изважда се от фурната, около него се нареждат обелените, поръсени със сол и зехтин моркови, както и стръковете на лука и чесъна, поръсва се с нарязан джоджен.Връща се във фурната за още 20 минути, след което пак се обръща, поръсва се и от тази страна с джоджен, маха се фолиото и се оставя на 200 градуса да се допече и придобие хрупкава коричка още 20-ина минути или до готовност на месото.Последните 10-15 минути можете да добавите зелените краища на перата, също подправени с малко сол и зехтин.
Гарнирайте със запечени млади картофи, а за зелената салата е ясно - тя е задължителна за трапезата на Гергьовден :)

14 коментара:

  1. Диди, голяма сладурана имаш!
    Да е жива и здрава, усмихната и с прекрасно
    детство!

    А агнешкото е толкова апетитно...

    Слънце и много усмивки в почивните дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна усмивка има тази малка принцеса :)
    Гони ли гълъбчетата? :)))

    Чудесни снимки и много изкушаващо агнешко бутче.
    Поздрави: Ина

    ОтговорИзтриване
  3. Поздравления, Диди!

    пп. Пу-пу! - да не са ви уроки :-D

    ОтговорИзтриване
  4. Винаги усмихнатото детско личице буди усмивка и в мене. Да са ти живи и здрави имениците, Диди - чаровницата и баща ти.
    Агнешкото с тази коричка е неустоимо!

    ОтговорИзтриване
  5. Диди,
    да са ви честити именниците!
    Целувки за малката голяма чаровница,
    здраве, много щастие и късмет за всички ви.
    Прекрасно си приготвила и представила агнешкото, но това го знаеш.
    Сърдечен поздрав и усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Диди, да са ти живи и здрави именниците!
    А малката госпожица да расте все така слънчево и лъчезарно дете, много е сладка!

    За агнешкото оставам безмълвна ........ Обожавам го!

    ОтговорИзтриване
  7. Живи и здрави да са ти имениците! Обожавам агнешко, а твоето направо вика "Ела и ме изяж!", снимките ти са невероятни!

    ОтговорИзтриване
  8. Да са ти живи и здрави именниците, Диди!
    А малката принцеса да расте щастлива за радост на мама и тати!
    А агнешкото - чудничко!
    Спокоен завършек на почивните дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Да са ти живи и здрави именниците ти, Диди! Все така да е усмихната и много шастлива малката принцеса!
    И агнешкото е страхотно, но морковчетата отстрани - ммм...

    Поздрави и усмихната неделя :-)

    ОтговорИзтриване
  10. Толкова е сладка малката русокоска, да ти е жива и здрава, Диди! :-)
    Аз съм сразена от снимките ти! Преливат от свежест, цвят, чист фокус и прекрасно кадриране! Особено пък морковите, направо ти иде да си откраднеш един от връзката :-)
    Агнешкото изглежда божествено!

    Слънчеви поздрави от мен и приятна нова седмица :-)

    ОтговорИзтриване
  11. Диди, на патерици - да са ти живи и здрави именниците! Дъщеричката ти е рекрасна - толкова слънчева и усмихната! И агнешкото е страшно апетитно :)
    Приятна седмица :)

    ОтговорИзтриване
  12. Диди, агнешкото изглежда невероятно апетитно, но това, което най- вече ме грабна е прелестната малка госпожица:) При теб традиционно, всичко е поднесено с много настроение и свежест!
    Поздрави и много усмивки!
    Руми

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря на всички!Много ме развълнуваха коментарите ви!Нямах интернет тези дни и така накуп прочетени толкова хубави и мили пожелания страшно ме трогнаха!
    Поздрави и прегръдки!:)

    ОтговорИзтриване
  14. Диди, и аз със закъснение: поздрави на сладката малка именичка! Прекрасни снимки!:-)

    ОтговорИзтриване