11.3.10

Ароматно пиле с басмати ориз и хрупкав червен лук - Spiced chicken w/ basmati rice & crisp red onions



В оригиналния вариант на рецептата не се използва сол, а млякото е нискомаслено.Целта - лека и нискокалорична вариация на класическо къри с чудесен баланс на вкусове и аромати.
 


Една рецепта от  GoodFood 101 HEALTHY EATS - triple tested recipes





за 4 порции

4 бр. пилешки гърди без кост и кожа, по 140-150 г всяка
3-4 с.л. слънчогледово олио
4 чл къри на прах
2 големи глави червен лук, нарязани на тънки полумесеци
200 г ориз басмати
1 стик канела
2 с.л. стафиди
170 г замразен грах
300 г кисело мляко
2 с.л. наситнена свежа мента, или две-три щипки суха
2 с.л. нарязан свеж кориандър, или няколко счукани зрънца
сол на вкус
опция
1-2 щипки шафран

  • посолете пилешките гърди и ги намажете добре от двете страни с олио, поръсете ги с къри
  • оваляйте лука в останалото олио и заедно с филето го сложете в тавичка, разпределяйки всичко равномерно на тънък пласт - лука между месото, не върху него
  • печете в предварително загрята на 190 градуса фурна - около 25-30 минути; в края на печенето може да включите грила на фурната на 200 градуса и да оставите на леко открехната врата докато месото се опече окончателно, а лука придобие хрупкава коричка
  • междувременно измийте добре ориза и заедно със стика канела, сол на вкус и шафрана (ако ползвате) сложете в тенджера с 600 мл вода; оставете да заври, след това разбъркайте веднъж, сложете стафидите, покрийте с похлупак, намалете котлона и варете на бавен огън 10-12 минути, докато ориза омекне
  • по средата на варенето на ориза добавете към него и замразения грах; когато всичко е готово, извадете канелата
  • в чинии разделете гарнитурата, добавете по едно филе, а отгоре хрупкав лук
  • разбъркайте млякото с ментата, кориандъра и сол на вкус; сервирайте като сос

8 коментара:

  1. Прекрасни снимки и много ароматно, Диди!
    Поздрави и хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ароматно и още как! - чак тук усетих :-D

    Оризът също се е получил чудесно!

    Браво, Диди! Винаги е удоволствие за сетивата посещението на блога ти - само на гладно не трябва да е ;-)

    Поздрав и :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Дани,благодаря!Приятен ден и теб пожелавам, а днес и слънцето се опитва да се покаже!:)
    Дими,много се изчервявам от този коментар:)Оценката ти може само и единствено да ме ласкае и радва!
    Поздрави,момичета!:)

    ОтговорИзтриване
  4. Диди, страшно вкусно изглежда това! Ще се пробва задължително!

    ОтговорИзтриване
  5. Колко апетитно изглежда само и със сигурност е много вкусно!Прекрасна снимка!С удоволствие ще си направя това пиле.Хубава вечер Диди!

    ОтговорИзтриване
  6. Диди,
    чудесна рецепта, красиво и
    елегантно поднасяне.
    Поздрав и вкусна вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Диди,
    като голям фен на пилешките гърди мога само да кажа: Чудесни са! Много апетитни и сочни!

    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. И аз съм фен на пилешките гърди. Че и не само на пилешките.

    ОтговорИзтриване