4.3.10

Медовик / Medovik cake

Медовик за Рожденния Ден на баща ми, с който се изчерпва възкраткия списък от миналогодишни торти за близки хора.Надявам се тази година да успея с направата и за пропуснатите, включително myself.
Тортата е по рецепта на Селма, предоставена в BG Mamma. Тук е темата с многобройните почитатели, техните отзиви и снимки.Благодаря на Селма, че украси и услади празника ни!






за форма 24см (сниманата торта е правена във форма 26см) ,
1чч=240мл

основа
1чч = 150 г брашно
100г меко краве масло
2 яйца
1/2 чч = 120 г захар
3 сл мед
1 чл сода бикарбонат
крем
600 - 800 г заквасена сметана (според вкуса)
1/2 чч = 120 г захар
120 г орехи, смлени
100г сушени сливи, предварително накиснати за 1 час в гореща вода1
капсула ванилия
украса
смлени орехи
неподсладено какао на прах
  • в метален съд се загрява меда на слаб огън, прибавя се содата и се оставят за 2-3 минути; сместа се разпенва и става ярко жълта, дръпва се от котлона
  • на части се добавят маслото, захарта, яйцата и брашното, разбърква се добре
  • изсипва се в намаслена и поръсена с брашно форма, пече се в леко загрята фурна, на умерена температура 160-170 градуса, около 20 минути; наблюдавайте блата по време на печенето, защото медените теста изгарят бързо; за готовност проверявайте с дървена клечка
  • изпечения и охладен блат се срязва на две по хоризонтала
  • заквасената сметана се разбива със захарта, с помощта на миксер, добавят се ванилията и 2/3 = 80г от смлените орехи
    с част от този крем се намазва долния блат, разпределят се и се обмазват сливите, отгоре се слага втория блат
  • към останалия крем се добавят другите 40г орехи и с него се намазва тортата отгоре и отстрани
  • украсява се, като се поръсва със смлени орехи, престоява една нощ в хладилника преди консумация
  • ако решите да украсявате с какао и шаблон, имайте предвид, че след престоя какото поема влага и изглежда като разтопен шоколад; ако искате да изглежда по-сухо, нанесете го на плътен слой точно преди консумация




12 коментара:

  1. Изглежда перфектно и много вкусно...
    Поздрави
    Пепеляшка

    ОтговорИзтриване
  2. Много дизайнерска украса:))) Сигурна съм, че тортата е била фантастична! Аз я правих съвсем наскоро и вкуса беше неочаквано добър:)

    ОтговорИзтриване
  3. Диди, очарована съм от оформлението! Идеята ще я заимствам с твое позволение в някоя от следващите си тортички. Много семпло, в унисон със съдържанието и много красиво! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. Пепеляшка,Lulu,Ивейн, благодаря ви!
    Lulu,аз също много харесвам вкуса - само няколко продукта са,но идеално се съчетават.
    Ивейн,разбира се.Това е идея за бързо оформление на торта,покрита със смлени ядки...при мен има и неядлива украса,но не ми остана време да си намеря захарна такава:)

    ОтговорИзтриване
  5. Поздравления, Диди!

    Оригинален начин за украса, семпъл и едновременно абсолютно достатъчен - много ми харесва! Ефектно!

    Поздрав и :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Наистина много оригинална украса, Диди!
    И разрезът й е страхотен, направо ми се дояде :)

    Поздвави и усмихнат ден :)

    ОтговорИзтриване
  7. На мен много ми харесва изрязаният макет на цифрите :-) А такава медена торта много обичам, но от години не съм яла... Срещам я вече няколко пъти из блоговете и май най-накрая трябва да я направя :-)

    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Дими,Тони,Ирина,благодаря за отзивите!
    Ирина и на мен много ми се похапва,все си мисля за нея откакто направих публикацията,така,че май ще я правя скоро:)

    ОтговорИзтриване
  9. Тортата е страхотна! а рецептата лесна, особено за човек, който прави торта за първи път ;)

    ОтговорИзтриване
  10. Тортата наистина е страхотна, близките ми често я споменават и искат да я правя :)
    Невероятно сполучлива комбинация от липса на всякаква сложнаст при приготвянето,бързина и чудесен вкус!

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте! Тортата наистина звучи и изглежда страхотно, а и четох много добри отзиви за нея. Искам да я направя за рождения си ден, който ще празнувам тази събота. За това се чуда, ако направя тортата още в четвъртък,няма ли блатовете да се напоят от крема и да омекнат прекалено много до събота? Какво бихте ме посъветвали и кой ще е по- удачния вариант- да я направя цялата заедно със сглобяването още в четвъртък или да опека блатовете тогава, а в петък да я сглобя?
    Желая Ви усмихнат и слънчев ден :)

    ОтговорИзтриване
  12. Съжалявам, късно виждам въпроса. Има доста спам към блога и част от анонимните коментари се пренасочват.
    Надявам се, че се е получила тортата.

    ОтговорИзтриване