7.3.14

да похапнем мъфини


... и да поговорим малко за тях. Разбира се, теоретични отклонения като това, не са за моите приятели, кулинарни блогъри, които винаги много ме радват с присъствието си тук, и които знаят повечето неща по-добре и от мен. Случва се да получавам мейли от читатели на блога, пишещи ми, че тепърва започват с опитите да готвят и имат желание да се научат. Ще се радвам за всеки един млад човек, спечелен за каузата "топло, току-що изпечено" vs. "консервирано и пакетирано"... Отделно, блажено си представям как някой ден децата ми също четат и научават разни работи от тук. А какво по-подходящо за едно успешно начало от мъфините ))
Английски мъфини няма да правим сега, само ще ги уважим с малко внимание, защото са първи по старшинство. Корените им може да се търсят  доста назад във времето -  10-11 век. Появили са се под формата на хлебчета, изпечени в индивидуални порции, а името  muffin произлиза от немското "muffe" или френското "moufflet", което означава мек хляб. Тестото за английски мъфини се меси и втасва с мая, както при хляба. В края на 18 век, след създаването на  химическите набухватели, се появяват техните по-млади събратя - мъфините в американски стил. И тук ситуацията става много интересна. Изключително удобни и бързи за правене, те успяват да придобият завидна популярност по цял свят. Техниката за приготвянето им е направо мечта. В указанията на рецептите не само няма да срещнете "разбивайте с миксер внимателно и продължително", а точно обратното - цялата процедура по забъркването трябва да бъде много кратка, обикновено става с помощта на една вилица и даже е желателно да останат някои бучки неусвоено брашно. Причината за това не е  в идеята да ни бъде лесно, а защото не трябва да се дава възможност на глутена в брашното да се развие, създавайки предпоставка за жилави и стегнати мъфини. Но да не обръщаме внимание сега на глутена, а да имаме предвид, че 10-15 разбърквания са достатъчни, за да гарантират получаването на меки, бухнали и  пухкави мъфини - точно каквито искаме да бъдат....


Бананови мъфини с орехи и кафе/ рецепта за една купа

Шест са основните съставки на традиционните мъфини  - яйце, брашно, течна мазнина, мляко, сода или бакпулвер, захар (ако са сладки). Обикновено към тях се добавят ядки, плодове, подправки, сирена. Мъфин-метода за приготвяне изисква отделно в две купи да се смесят и разбъркат сухите и мокрите съставки, след което да се обединят (с 10-15 разбърквания!). Има и рецепти за една купа (one bowl muffins), при които всичко се добавя поетапно, само в един съд. Тук лесното не свършва. В допълнение имаме тави и формички за индивидуални порции, което съкращава времето за печене, а и хартиени капсули за тях. Така не само че разкрасяваме мъфините, но си спестяваме намасляването и набрашняването на формите, а и миенето след това е песен (една-две купи, една вилица и лъжица, една почти чиста тавичка и да не броим чашите за кафе, чай, сок след почерпката накрая : ))
Има и мъфини, които се правят по технологията за приготвяне на кекс, но те са преходен вариант към cupcake - малките кексчета, които са по-сладки от мъфините и декорирани с глазура или крем. При кейк-метода, мазнината обикновено е меко масло, което се разбива добре със захарта и след това се продължава с останалите съставки по рецептата.
Най-удачният момент за сервиране на мъфини е на закуска, когато са все още топли, току-що изпечени. Обикновено всяка рецепта има своя специфична съставка, която определя името ѝ. Най-често това са ядки, шоколадов чипс, сирена, плодове или зеленчуци - боровинки, малини, ягоди, банани, портокал, лимон, ябълки, праскови, тиква, моркови, или подправки - канела, ванилия, джинджифил. Приготвяето и конумацията на мъфини заема специално място в живота на американците. Наскоро научих, че три щата официално са приели определен вид мъфини като символи, които ги олицетворяват. За Минесота това са мъфините с боровинки, за Масачузетс – царевичните мъфини, за Ню Йорк, познайте : ) - мъфин с ябълка, естествено .

Рецептите за мъфини с банани са много и най-различни. В днешната има един малък трик, който за мен изглежда съществен. Банановите мъфини имат лек нюанс в аромата и вкуса, който не ми допада и именно добавката на кафе към съставките тушира този недостатък. Но ако само си въобразявам, не ми казвайте, предпочитам да остана с тази заблуда, защото така са ми по-вкусни ; ) )
В следващата публикация - една рецепта за мъфини, която има шанс да е сред фаворитите в категорията "сериозно здравословни"...

Бананови мъфини с орехи и кафе
за 12 бр.

200 г брашно
400 г добре узрели банани, измерени без кората
80 мл  разтопено масло
140 г захар
1 яйце, леко разбито с вилица
1 ванилия
1с.л. еспресо или силно кафе
1 ч.л. сода бикарбонат
щипка сол 

100 г орехи, нарязани

Бананите се намачкват с вилица и се поставят в голяма купа. Към тях се прибавя маслото, като се разбърква добре с дървена лъжица. Прибавят се захарта, яйцето, кафето и ванилията. Поръсват се содата и солта и се разбъркват. Добавя се пресятото брашно и се разбърква само докато се смеси с останалите продукти, нормално е да останат някои бучки. Към тестото се прибавят нарязаните орехи и се разпределя с помощта на лъжица в облицовани с хартиени капсули форми за мъфини. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 25-30 минути или докато пробна клечка излиза суха от сместа.

адаптирана от Simply Recipes


10 коментара:

  1. Страхотно - както винаги - информация, снимки, всичко!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Много ми беше интересна публикацията, аз мъфини май само веднъж съм правила :)) С интерес очаквам следващата рецепта, че ми стана интересно какви ще да са тези "сериозно здравословни" мъфини :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. няма да се бавя със следващата рецепта ; )
      Поздрави, Катерина!

      Изтриване
  3. Имах нужда от малко теория по въпроса! Изключително полезна и красива публикация! Поздравления, Диди!

    ОтговорИзтриване
  4. Винаги съм с две ръце против пакетирано и консервирано. Прекрасни снимки и инфо, ама чакам здравословните, че обичам да ги бутам в ученическите раници;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ще, ще ; )
      скоро и на мен ми предстои да се боря с раниците : )

      Изтриване
  5. Диди, липсваше ми твоето поднасяне на рецептите.
    Ще ме накараш да ги заобичам тези мъфини :)
    Прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, и аз не съм чак такъв фен, но не мога да отрека,
      че са много бързи и удобни (особено ако няма друго подръка),
      а и рецептите са различни.
      Приятни почивни дни!

      Изтриване