7.12.13

Сладки със сушени плодове, ядки и шоколад


Едни от най-харесваните  сред моите хора, стане ли дума за Коледа и големия поднос на масата в хола, отрупан с различни  бисквити и сладки. Така и нямаха досега  възможност да имат собствена публикация и заглавие, въпреки че тук са се появявали вече в две. Днес са гости като рецепта на деня в сайта  Гответе с мен  и реших да им отдам заслуженото и на собствена територия.

Няма нищо необичайно в това да забъркаме едно вкусно тесто от сушени плодове,  брашно, яйце. Рецепта, стара колкото света.... Обратът в събитията настъпва с добавянето на малко настърган черен шоколад. Опитайте!







стих - Валери Петров/ "Първи сняг"



Сладки със сушени плодове, ядки и шоколад
 за 40 - 44 броя


60 г сушени смокини
50 г стафиди ( микс от едри и дребни, златни и тъмни)
50 г черен шоколад
250 г ядки ( 150 г орехи и 100 г лешници)
2 яйца
1 жълтък
240 г пудра захар
4 с.л. брашно
сладко от ягоди с цели плодове
кафява нерафинирана захар за овалване

Измийте смокините и стафидите с топла вода и ги подсушете с домакинска хартия. Нарежете ги на дребни парченца (стафидите също - на две или три части). Поръсете ги с малко брашно за да не се слепват. Нарежете почти до настъргване шоколада, ядките смелете в блендер до степен с по-фини и по-едри частички. С миксер разбийте яйцата, жълтъка и пудрата захар, добавете смокините и стафидите, после шоколада, ядките и брашното, като накрая може да разбъркате със шпатула или дървена лъжица. От получената смес оформете топчета с диаметър до 4см, оваляйте ги в кафявата захар, натиснете с пръст в средата и в оформената дупка сложете цяла дребна ягодка или парче от по-големите (ако прецените, че сместа е твърде лепкава и неудобна за работа добавете съвсем малко брашно, също може да ги овалвате в захарта  с помощта на две лъжички). Наредете сладките в застлана с хартия за печене тава на  разстояние една от друга. Печете ги в предварително загрята на 180 градуса фурна около 18 минути или докато образуват коричка и тестото не изглежда неизпечено около ягодата. Когато са готови, извадете тавата, оставете 1-2 минути да се охладят, прехвърлете ги върху решетка и охладете окончателно.
Съхранявайте в добре затворена кутия за сладки. 


11 коментара:

  1. Диди, много апетитни тези сладки! И да, шоколадът прави чудеса!
    Много уютно се чувствам и аз като имам бисквитки на масата.
    Хубав и празничен декември!

    ОтговорИзтриване
  2. Приказни са... Определено мисля да ги опитам. Благодаря, че ги сподели, Диди, а и заслужено са си получили славата. :)
    Сърдечни поздрави и весел декември! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ммм, вълшебни вкусове и ухания се разнасят от красивите снимки! Уютна вечер, Диди! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Диди, чудесни са!
    Ароматни и хрупкави!
    Хубав уикенд от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасни!!! И не изглеждат трудни. Дано да се справя с тях през празниците. Благодаря за рецептата. Весели празници!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Много стил и красота! Наистина ухае на Коледа и празници! поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. благодаря ви, момичета! много сте мили!
    Поздрави за всички!
    : )

    ОтговорИзтриване
  8. Диди, страхотни са! И са толкова лесни, че няма как- ще им търся място на коледната трапеза:)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Диди, изглеждат страхотно вкусни, а и лесни! :) Разбирам защо са на такава почит у вас :)
    Поздрави и приятни коледни приготовления!

    ОтговорИзтриване
  10. nas, krasi, Mira, поздрави от мен! 10x!
    :-)

    ОтговорИзтриване