Харесвам я тази рецепта. Не само защото е лесна. Кои ли мъфини са трудни? Не само защото е изцяло с пълнозърнесто брашно и пак кексчетата са достатъчно пухкави. Дори не само защото има овесени трици за още по-здравословен ефект....
Компактни като всички други, удобни за пренасяне. С глазура, без глазура. Стават за хапване в офиса или на други по- за предпочитане места. Какво ли да не им хареса човек?
Пълнозърнести мъфини с плодово пюре
за 9 броя
120 г пюре от тиква цигулка (сварена на пара), ябълки, круши или сходен по сладост плод
1 яйце
60 мл айрян
60 мл олио
60 г пълнозърнесто брашно*
30 г овесени трици
70 г кафява захар
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
щипка сол
1-2 щипки канела (или на вкус)
30 г нарязани орехи плюс допълнително за поръсване
* ако обичате по-сухи след изпичане теста, добавете около 1 с.л. брашно допълнително
Яйцето се разбива леко с вилица, прибавя се плодовото пюре и се разбъркват. Добавят се млякото и олиото. Брашното се пресява заедно с бакпулвера, содата, солта и канелата, добавя се захарта и се разбъркват. Яйчената смес се прибавя към брашнената, като се разбърква за кратко с ръчна тел или вилица – само докато се смесят съставките (иначе мъфините ще станат по-плътни и жилави, вместо пухкави). Добавят се орехите и сместа се разпределя в предварително подготвени форми. Върху всеки мъфин може да се поръсят по 2-3 парчета нарязан орех, но не много, за да не преобладават ядките като вкус. Пече се в загрята на 200 градуса фурна около 18-20 минути или докато пробна клечка излиза суха от сместа.Охлаждат се върху решетка, след като са извадени от формите за печене. Съхраняват се без да се завиват и покриват, така коричката се запазва хрупкава, а и тестото е достатъчно влажно, за да не изсъхнат. Ако се пренасят, най-добре да се използва хартиен плик или кутия.
за глазура:
смесва се сока от половин лимон или портокал с фина пудра захар до гъстота, удобна за нанасяне.
Красота и страшно апетитни мъфини и снимки Диди!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Разкошни са, а снимките - прелестни! :)
ОтговорИзтриванеДиди,прекрасни мъфинчета..А и двете сме днес на тиквена вълна:)
ОтговорИзтриванеблагодаря ви!
ОтговорИзтриванеМилена, времето си е за тиквена вълна :)
мхм... вкусни :)
ОтговорИзтриванеХахах, ама снимката с чехличките е трепач :)) Много ме развесели, Ди!
ОтговорИзтриванеПо-често скиорсване из швейцарските Алпи с пълна раничка с пълнозърнести мъфини :)
скиорсТване :)
ОтговорИзтриванеех,от твоята уста до подходящите уши! благодаря;) и на теб същото пожелавам, ако ти е на сърце!
ОтговорИзтриванепоздрави и на теб, Зори!
...но може да не са швейцарските, става на чиято и територия да попадат
ОтговорИзтриванестрахотни снимки! превръщаш се в любимия ми бг фотограф :)
ОтговорИзтриванешашна ме с този коментар, направо не знам какво да кажа, но благодаря!
ОтговорИзтриванеЗа мен едни на пистата, моля;) И ако може онази писта от къдравките снимки;) Това прилича на Матерхорн.
ОтговорИзтриванеСтрахотно е всичко!
да, Матерхорн. от различни места са изгледите.
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесва :)
Напълно по моя вкус! Прекрасни мъфини!
ОтговорИзтриванеДиди, поздравления за страхотните снимки!
Спокойна вечер!
Диди, супер са мърфинчетата! Снимиките- също.
ОтговорИзтриванеПривет Диди!
ОтговорИзтриванеМалко късничко преоткривам блогчето ти, но искам да споделя че тук е прекрасно!
Чудесни рецепти и представени по оригинален начин подплатени с още по чудесни снимки!Поздравления!
Позволих си да направя мъфините с тиква и искам да кажа че са страхотни !
С поздрав :Дани:)
Прекрасни снимки!Много хбави са и кексчетата!Поздрав!
ОтговорИзтриванеблагодаря, Соня! Поздрави и за теб!
ИзтриванеНаправих ги, супер са на вкус, с една допълнителна супена лъжица брашно.
ОтговорИзтриване