3.5.11

Супа с агнешко месо и пролетна салата с яйца / Lamb soup and spring egg salad



Подготвяйки тази публикация си дадох сметка, че супите са доста слабо застъпени в блога, а със салатите положението е още по-странно - въобще нямам такава категория в съдържанието на рецептите.


Поправям тази несправедливост с две вкусни предложения :)- лека и приятна супа с агнешко, подходяща за сезона, в който традиционно консумираме повече от това месо и една свежа пролетна салата.


Салатата успешно може да се използва и като леко ястие - за вечеря например. Яйцата и хлебните трохи я правят  хранителна и богата на фибри. Краставицата допринася за създаване на чувство за ситост. Освен всеизвестното сериозно количество вода, съдържа  полезни органични киселини, подобрава храносмилането и спомага за отделянето на излишната вода от организма.  Със зеления лук - един от обичайните заподозрени в пролетните салати, като че ли сме свикнали дотолкова, че въобще не му отдаваме голямо значение, а всъщност притежава дълъг списък от силни качества.
Предстоят още две приятни салати, с които да запълня оформилата се по мое невнимание празнина в тази толкова любима категория :)


Lamb soup w/ yogurt and lemon juice recipe
Spring egg salad w/ breadcrumbs recipe




Супа с агнешко месо, кисело мляко и лимонов сок

1,5 л вода
500 г агнешко месо
100 г ориз
2  жълтъка
200 г кисело мляко
сока от един лимон
пресен магданоз и джоджен
сол, черен пипер


Месото се сварява във водата, като към него се добавят ситно нарязан магданоз, джоджен и сол. Когато е готово, се изважда и оставя на топло, а бульонът се прецежда. В него се сварява оризът. Жълтъците, киселото мляко и сокът от лимон се разбиват много добре. Сместа се добавя при постоянно бъркане към ориза с бульона, след като той е  сварен и свален от огъня. Месото се реже на порции, поставя се в дълбоки чинии и се залива със супата, подправя се с черен пипер.

Пролетна салата с яйца и трохи от черен хляб
4-5 порции

150 г  пълнозърнест ръжен хляб, престоял
10  яйца
1  голяма прясна краставица
1 връзка пресен лук
1 и 1/2 сл майонеза
1 чл дижонска горчица
магданоз
листа от маруля

Ако е необходимо, хляба се оставя предварително да изсъхне и след това се надробява на едри трохи. Би могло  да се запече на тостер и с помощта на блендер да се натроши.
Смесват се горчицата и майонезата. Сварените яйца  се нарязват на парченца заедно с краставицата и лука .  Посоляват се, прибавят се смесените горчица  и майонеза и се разбъркват внимателно. В чиния се подреждат листа от маруля, отгоре се сипва от салатата, поръсва се с трохите, добавя се  магданоз.

рецепти за сп. Кенгуру, 05/2011

7 коментара:

  1. Ехаааа и двете рецепти звучат страхотно, а снимките са прекрасни!

    ОтговорИзтриване
  2. Еее, Диди,
    супата изглежда много добре! А поставката за яйца е много сладка. Ще си запълниш категориите, споко.

    ОтговорИзтриване
  3. Диди, чудесен старт на раздела със салати :)
    И двете ти предложения са страхотни, а с тези снимки - да си посегне човек на монитора.
    И - поздравления за трайното място, което си имаш в сп. Кенгуру!

    ОтговорИзтриване
  4. Изобщо не е късно за попълване на категориите :)
    И двете предложения за много вкусни!
    И красиво поднесени, разбира се !

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви, момичета!
    Така се радвам най-много - както са си вкусни нещата, така и да изглеждат!:)
    Пепи,мерси и за поздравлението!

    Поздрави за всички!

    ОтговорИзтриване
  6. Me encanta tu blog tus recetas tus fotos es una maravilla,me encanta la comida de tu país,me he maravillado con la gallina y los huevos,también tengo una en mi casa ,pero no en fotos,se ve estupenda,te felicito,mi blog es de comida tradicional Chilena,un blog auténtico con mucha información cariños y buena semana para tí,seguiré admirando tu cocina,abrazos.

    ОтговорИзтриване