22.9.11

Щрихи от лятото - коктейл с Просеко, къпини и розмарин; коктейл с Кампари, розов грейпфрут и морска сол



Изненадващо за мен, след като направих справка, се оказа, че за една година имам снимани и публикувани в блога повече коктейли и напитки, отколкото салати, а броя им е почти колкото супите.... Изглежда  необичайно и не показва адекватно честотата на консумация на едните и другите. Но пък това са едни от нещата, с които ми е най-приятно да експериментирам и снимам -  понякога по-успешно, друг път - не толкова.


Характерното за коктейлите, показани това лято е че се спрях на три различни варианта  захарен сироп, ароматизиран с билки -  мента, мащерка и розмарин. Symple syrup, symple sugar syrup или bar syrup e малката, но важна подробност, благодарение на която се балансират вкуса и сладостта на напитките. Лесен за приготвяне, може да се направи в началото на топлия сезон и да е подръка седмици или повече от месец дори, в зависимост от съставките и пропорцията.


Най-удобен и траен е универсалният сироп, направен само от захар и вода. Но нищо не пречи да се комплицира малко ситуацията  с добавката на билки, подправки или плодове, подбрани според останалите участници в  коктейла. Харесва ми, когато нещата са направени по-специални...


Когато имат характер и дълбочина. Обичам детайлите. Постоянно се вглеждам в тях, често несъзнателно. Приятно ми е да ги намирам навсякъде - по-дребни или едри, фини и деликатни, стандартни или изненадващи, галещи сетивата и вдъхновяващи....Например стария, масивен и същевременно елегантен парапет, погален леко от бръшляна, може да ми създаде настроение за цял ден. Падналите отгоре пожълтели листа от още по-стари дъбови дървета  ще внесат допълнително меланхолична нотка. Приятно ще ми бъде да открия тези листа, увековечени в красивите капители....


 Или пък лехите с цъфтящи билки, кичестия розмарин... Създават букет от емоции.Желание да ги погледаш, да ги снимаш в естествената им среда, което е далеч по-истинско отколкото на кухненската дъска... порив да ги откъснеш и приготвиш нещо...


Малко съжалявам, че не успях да публикувам навреме рецептата за този елегантен и типично летен коктейл, тъй-като излезе още през юли в сп. Кенгуру. За сметка на това, втория е по-скоро всесезонен...


Може да се забърка по всяко време, стига да разполагате с розов грейпфрут. Вече съм споделяла, че харесвам вкуса му, както и този на Кампари. Очарована съм  от комбинацията между тях. Заедно с муса от бял шоколад направиха превъзходна тортата за миналогодишния ми Рожден ден....


Ето ги и тук, отново в чудесен синхрон, като този път партньор им е морската сол. Към нея и произхода й също се оказа, че имам особено отношение :) Направо ще си каже човек, че коктейла е правен точно за мен, въпреки че не си падам по розовите мечти, сънища, очила и прочие :)  Рецептата е адаптирана от Марта Стюарт , където носи  забавното име Pink Salty Dog .


Невероятен е! Свеж, леко горчив, с нежно солено докосване по ръба...





Коктейл с розмарин и къпини
6-8 порции

180 г къпини 
100 г захар 
170 мл вода 
1 и ½ с.л. иглички от розмарин 
750 мл  Просеко или друго  сухо бяло пенливо вино

В съд с дебело дъно сложете къпините, захарта, розмарина и водата. Варете ги на слаб огън докато сместа се сгъсти и намалее до две трети, около 20 минути. Прецедете през ситна цедка, без да пресирате плодовете. Трябва да получите около 80 мл сироп. Оставете го да се охлади. Разпределете студеното вино в чаши за шампанско. Добавете 1 и ½ чл от сиропа. Сервирайте веднага.


Коктейл с Кампари, розов грейпфрут и морска сол
2 порции

50 мл фреш сок от розов грейпфрут 
40 мл водка 
20 мл кампари 
1/4 ч.ч. кубчета лед 
качествена морска сол на дребни кристали 
2 резенчета розов грейпфрут

Навлажнете ръба на чашите с помощта на парче грейпфрут и ги обърнете върху солта, предварително поръсена върху широка чиния. Сложете сока, водката и кампари-то в блендер, пулсирайте 2-3 пъти. Добавете кубчетата лед и отново пулсирайте няколко пъти, докато част от леда се разтопи. Налейте коктейла в чашите, гарнирайте с резен грейпфрут и сервирайте веднага.

Коктейли за сп.Кенгуру / юли, 2011

17 коментара:

  1. Чудесно! Не съм опитвала тази комбинаци, но съм почти убедена, че ще ми хареса.
    А снимките са страхотни!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна статия. Красива, вдъхновяваща и предизвикваща коктейлни желания!

    ОтговорИзтриване
  3. Диди, благодаря за удоволствието!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. След като прочетох заглавието на публикацията, асоциацията ми беше за уникалната бяла торта.
    Прекрасни снимки, когато те чета съм в приказка.

    ОтговорИзтриване
  5. Просто усетих вкуса от снимките! Невероятен коктейл!

    ОтговорИзтриване
  6. Много хубави коктейли и прекрасни снимки! И аз съм любител на комбинацията грейпфрут - кампари:)

    ОтговорИзтриване
  7. Мъх, Ласка, Еос, Траяна, благодаря ви!
    Марияна, асоциацията идва някак си неизбежно :)
    Руми, мерси! Радвам се! :)

    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Диди,тук винаги човек може да релаксила с удоволствие сред тези пресрасни фотоси,а в компанията на свеж коктейл си е истинско блаженство!

    Хубава,спокойна и слънчева неделя пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  9. Красиви снимки.Напомнят ми на отминалото лято и ме карат да се чувствам добре.
    Наздраве с прекрасният коктейл който си представила.

    ОтговорИзтриване
  10. Луксозни Коктейл обожавам любов къпини, снимките са много обичам виждат розмарин цветя, имам няколко у дома са щастливи, големи прегръдки.

    ОтговорИзтриване
  11. Диди, както винаги, прекрасно - и рецептите и снимките! Откъде е снимката с белите столове? Обожавам розов грейпфрут, затова съм сигурна, че коктейлът с него е невероятен!
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. Еликсирче,Веси, благодаря ви за хубавите думи!
    Gracias, Rosita!
    Мира, запомнила съм, че си фен на розовия грейпфрут :) Снимката на белите столове и всичко останало, заедно с лехата с розмарин е от един страхотен хотел в Ривиера (БГ:)

    ОтговорИзтриване
  13. Диди,
    Обичаш детайлите ...
    Успяваш да ги откриваш и пресъздаваш впечатляващо - винаги, когато идвам тук намирам много светлина, красота и стил.
    Благодаря за удоволствието, Диана

    ОтговорИзтриване
  14. Прекрасни снимки! В хладилника имам едни малко позабравени розмарин и къпини и вече знам как ще ги комбинирам, за да отбележа края на работната седмица :-)!
    Усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  15. Дойдох, видях, релаксирах. Чудесни рецепти, вдъхновяващи снимки. Благодаря за удоволствието!

    ОтговорИзтриване
  16. Удоволствието е и мое!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. Най-сетне успявам да ти оставя коментар и за коктейла с просеко, който приготвях вече няколко пъти. Включително и днес – в един почивен, дъждовен и мрачен понеделник, в който ароматът на розмарин, съчетан с много сухото вино действат страхотно на настроението ми :-)
    Поздрави

    ОтговорИзтриване