5.9.13

Тарт с цедено мляко и печени праскови




"Какво ще готвим? Нещо солено или нещо вкусно?" -  един от последните забавни лафове на шестгодишната ми дъщеря.
Ами, вкусно ще да е, както се вижда от заглавието и снимките :) Освен това е много подходящо за тези, които сме  си направили труда да поспортуваме добре през ваканцията. Все пак, колкото и да обожавам класическото тесто за тарти и сладкишите от този тип с минимум 100-150 г масло в тях, не ми се иска да ги правя толкова често.... По-точно не бива да е толкова често, колкото ми се иска.  Така де, някои неща са за делници, други - за празници.



Това е първият десерт, който приготвих след като се върнахме от море. Промених малко  стара рецепта от блога, която от известно време се очертаваше като първа в списка ни "пожелахте да хапнете". С корекциите и с летния вариант на плодовата гарнитура се получи по-добре от очакваното. Хубавото при нея е, че тестото се прави със зехтин вместо масло. Добавих  смлени орехи и съм много доволна от резултата. Имам  още идеи за изпробване при него, така че нищо чудно до Коледа да се превърне в едни чудни бисквитки.

Пълнежа от цедено мляко също смъква калориите, но този път с малко сметана към него нещата се балансираха  екстра. Дори да се гарнира само с мед и орехи, пак ще е добре. Печените праскови са заигравка, за който има желание. Не че е сложно - малко мед, ликьор, ванилия и двайсетина минути във фурната .....
Това е от мен засега. В следващата публикация - нещо вкусно, но солено, каквито пък са предпочитанията на сина ми.
:)




Тарт с цедено мляко и печени праскови
за форма с диаметър 24 см


основа
190 г бяло брашно

40 г смлени орехи
1 яйце, голямо
40 г захар
1 ч.л. бакпулвер
1/3 ч.л. сол
40 мл зехтин
3 с.л. прясно мляко или айрян

пълнеж
 4 x 400 г кофички кисело мляко 3.6%, което се изцежда

1 х 400 г заквасена сметана
100 г пудра захар, или на вкус (може да подсладите  с мед)

плодова заливка
2 големи праскови

1-2 с.л. мед
3-4 с.л. ликьор
1/2 шушулка ванилия

за гарниране
течен мед с добавени семена ванилия
нарязани орехи


Намаслете и поръсете с брашно формата за печене. В купа пресейте брашното с бакпулвера и солта. Прибавете захарта, леко разбитото яйце, зехтина и 2 с.л. от млякото. Замесете продуктите дотолкова, че да ги оформите на топка, като при нужда добавите и останалото мляко.Завийте я с фолио за свежо съхранение и охладете за един час в хладилника. Върху хартия за печене разточете тестото на тънка кора с дебелина 3-4 мм, като преди това го покриете с лист фолио за свежо съхранение. Отстранете фолиото и внимателно пренесете тестото в тавата.Лесно става, ако захлупите тавата върху тестото и обърнете заедно с него и хартията за печене. Изрежете излишната хартия, притиснете и оформете разточената кора хубаво към съда, без да я разтегляте. Подравнете  ръба на канта, като изрежете излишното тесто. Напълнете тавата с това, което сте определили да играе ролята на тежест - ориз, леща, боб. Печете 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна, отстранете пълнежа и хартията и допечете още около 10-15 минути, докато порозовее дъното.
Извадете и оставете да се охлади. Смесете цеденото мляко и сметаната, подсладете ги и ги охладете добре. Около час-два преди сервиране напълнете основата на тарта и оставете да престои. При сервиране гарнирайте с печените плодове, част от сиропа, мед и орехи.


печени праскови - нарежете ги на тънки резени, наредете ги в тавичка, поръсете с течен мед, 3-4 с.л. ликьорр 2-3 с.л. вода и семената от разполовена половин шушулка ванилия. Печете в загрята  фурна около 20 минути или докато омекнат добре. При нужда добавете още течност.

14 коментара:

  1. Разкошно и леко! Според мен и най-върлите фенове на соленото, с удоволствие ще си хапнат от тази вкусна тарта :)

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасно!Така свежо е това твое предложение!Цялото лято е събрано в него.Страхотно,Диди!

    ОтговорИзтриване
  3. Диди, и аз харесвам това тесто със зехтин!
    И останалата част на "вкусното" е чудесна!
    С нетърпение чакам и вкусната солена рецепта!
    Прегръдка и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  4. Диди, не мисля, че ще се намери човек, на когото да не му хареса... И с удоволствие бих заменила в момента някоя супер калорична шоколадова торта за твоя прекрасен тарт.
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасен сладкиш ! И много красиви снимки ! Ще чакам ''вкусното , но солено '':) !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. Аз явно имам вкусовете на дъщеря ти, а дори и в леката форма, сладкиш като този няма как да бъде пренебрегнат. Лятото си отива, но при теб и в изобилие!
    Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  7. Мъхче, благодаря за поздрава! Малко със закъснение, но бях наа едно хубаво място без интернет :)

    Дани, Ана, Гери, Ивана, благодаря ви и на вас за хубавите думи! наистина, сладкото си е сладко, а такива десерти трудно се подминават ;)

    Поздрави за всички!

    ОтговорИзтриване
  8. Диди, откакто видях тестото със зехтин, май не съм правила друго :). Бях пробвала предния ти вариент на рецептата, но май и този ще го направя в най-скоро време :)
    Прекрасна тарта!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. спомням си, че ти беше харесало, а с ядки е още по-добре :)
      предполагам, че със смлени запечени лешници също ще се получи, но зависи от пълнежа
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  9. Направих го и у дома много ни хареса, на мен мнго ми хареса как ухае тарта когато го изкараш от фурната! Половината го направих с праскови по рецептата другата половина със свежи смокини.Поздравления за вкусната рецепта! Диди

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. много се радвам! Със смокини сигурно е чудно.
      Тарта търпи толкова вариации. Общо взето каквото ни е под ръка :)

      Изтриване