2.8.13
Риба - раз, два, три
Август. Ваканцията на море все още предстои. Не го преживявам толкова.
Какво ти море... С две малки деца! Забавно е, казваме обикновено ...
Рибата е ясна. Начините на приготвяне още повече. Интересно е останалото. На мен ми беше много вкусно :)
Прекрасен август ви пожелавам!
Бяла риба с чери домати и каперси
2 порции
300 г бяла риба ( ципура или друга)
200 г чери домати
3 глави лук, малки или средни
1 с.л. каперси
1 с.л. лимонов сок
зехтин
морска сол и черен пипер
Рибата се почиства, подсушава и нарязва на парчета. Подправя се със сол и черен пипер. Доматите се разрязват на половини, главите лук - на тънки слайсове. В купа се разбъркват резените домати, лука, каперсите (изплакнати от маринатата и изстискани), сол, 1 с.л зехтин и лимоновия сок. Сместа се разпределя върху две парчета алум. фолио, отгоре се слага рибата и се загъват. Пекат се 20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Сервират се веднага, гарнирани с рукола.
Тилапия с киноа и задушени зеленчуци
4 порции
4 бр. филе от тилапия
180 г киноа
200 г чери домати
1-2 стръка пресен лук
2 скилидки чесън
2 зелени чушки
1-2 зелени люти чушки
120 г царевица
1 с.л. сок от лимон
2-3 с.л. зехтин
черен пипер, прясно смлян
морска сол
царевичен грис за поръсване
Зърната киноа се измиват и се варят десетина минути в подсолена вода. Чушките се нарязват на малки парчета и се сотират в половината от зехтина. Добавя се чесъна, нарязан на тънко, след това и царевицата. Оставят се за 1-2 минути, след което се отстраняват от котлона. Прибавя се сварената киноа, доматите, нарязани на четвъртини, лука на колелца, лимоновия сок и малко сол. Рибата се измива и подсушава, подправя се със сол и черен пипер, овалва се в царевичен грис. Останалата половина от зехтина се загрява в тиган с незалепващо покритие - на етапи, за всяко филе поотделно. Филетата се запичат от всяка страна по 4 минути. Сервират се веднага, заедно с топлата зеленчукова гарнитура.
Филе от лаврак с песто от лайм и босилек
4 порции
4 бр. филе от лаврак
30 г прясно настърган пармезан
1 ч.ч. листа от босилек
настъргана кора от половин лайм
2 с.л. сок от лайм
1 1/2 с.л. зехтин екстра върджин
2-3 малки скилидки чесън
морска сол и черен пипер
опция - няколко ядки орехи
Приготвя се песто като се пасират пармезана, босилека, сока и кората от лайм, чесъна, зехтин и щипка сол. Филетата се почистват, отстраняват се всички костици, подсушават се и се поръсват със сол и черен пипер. Загрява се тиган с незалепващо покририе, намазан с малко зехтин. Филетата се гриловат по 4 минути от всяка страна.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Диди, много вкусни предложения за риба :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка с пожелания за една чудесна
морска ваканция :)
Благодаря, Дани!
ИзтриванеПоздрави от мен!
:)
Диди, интересни предложения за приготвяне на риба - вкусни и лесни!
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятна петъчна вечер!
Прекрасни снимки и вкусни рибни предложения! Хубаво лято, Диди!
ОтговорИзтриванеПочивката с деца може да е от най-разпускащите, но пък внася разнообразие, особено ако наоколо плуват такива вкусни рибки;)Хубаво лято, Диди!
ОтговорИзтриванеПоздрави на всички!
ОтговорИзтриванеблагодаря за пожеланията :)
Светлината обича снимките ти, Диди :) винаги много ми харесват!
ОтговорИзтриванеРецептите са страхотни, ще ги пробвам задължително!
радвам се!
Изтриванедано са ти харесали :)