3.10.16

вариации с патладжан



Казват, че дори когато изглежда готов, това не е така и печенето трябва да продължи, докато омекне изцяло и се свие под тежестта на собствената си кора. Освен това пуристите не признават  всяка, макар и слабо потъмняла част и я отстраняват заедно с кората. Остава само светлата, добре опушена вътрешност на плода.



Пушекът е една от най-важните съставки за един перфектен баба гануш. След това се нареждат скилидките чесън и сусамовия тахан. Зехтинът запазваме за финално поръсване, а киселото мляко пропускаме, за да не изгубим цитрусовата нотка и го оставяме за втората рецепта.



Баба гануш

2 патладжана
2 с.л. сусамов тахан
2 скилидки чесън, смачкани и наситнени
прясно изстискан сок от половин лимон
1 с.л. зехтин плюс допълнително за поръсване
сол
1 щипка смлян кимион
1-2 щипки лют пипер

Патладжаните се набождат с вилица на няколко места  и се изпичат на жар. Разрязват се на две по дължина и се посоляват. Оставят се да се отцедят. Вътрешността се издълбава с лъжица и се намачква. Прибавят се останалите съставки и се разбърква добре.




Борани бадемджан

1 патладжан, 400 г
1 с.л. сок от лимон
1-3 скилидки чесън
сол и прясно смлян черен пипер
2 с.л. заквасена сметана или кисело мляко
1 с.л. зехтин
2 глави жълт лук
чесън
орехи или бадеми

Патладжанът се изпича на жар, грил или във фурна. Вътрешността се изважда с помощта на лъжица и се овкусява с лимоновия сок, пресована скилидка чесън, сметаната, сол, черен пипер и зехтин. Обелените глави лук се нарязват на тънки полумесеци и се карамелизирт, като  към края може да се добавят 1-2 скилидки чесън. Разпределят се върху дипа от патладжан и се поръсват със запечени на сух тиган орехи или филирани бадеми.





4 коментара: