27.8.16

кейк с рикота и малини




ах, този кейк! Беше толкова вкусен, колкото очаквах. Има такива рецепти, при които преди да съм ги опитала, вече съм напълно уверена във вкуса и в това, че са сполучливи. Подходяща е и за замразени малини, но непременно трябва да се опита в сезона, когато са свежи.



за форма с диаметър 23см

210 г бяло брашно
200 г захар
1 пакетче бурбонска ванилова захар
2 ч.л. бакпулвер
3/4 ч.л. сол
3 яйца L размер
250 г рикота
100 г краве масло, разтопено
170 г малини

Брашното се пресява заедно с бакпулвера и солта. Добавя се захарта. Яйцата се разбъркват с рикотата и ваниловата захар с помощта на ръчна тел. Към тях се прибавя брашнената смес. Поетапно се добавя разтопеното масло. Внимателно се прибавят 3/4 от малините и се разбърква с дървена лъжица. Изсипва се в облицована с хартия за печене форма. Отгоре се разпределят останалите малини като се притискат с пръст, за да потънат леко в сместа. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, около 50-60 минути или докато пробна клечка излиза суха от сместа.

адаптирана от bon appetit



2 коментара: