Случайно намерени на селски пазар пъдпъдъчи яйца, дузината от които се продаваше за скромната сума от лев и петдесет, стана причина за появата на тази рецепта. Отдавна ми се искаше да снимам нещо с цветове от тиквичка, така че с Гери набрахме всичко налично в градината и пристъпихме към действие.
Както често се случва, пъзелът се нареди от само себе. Новите формички за печене, които си стоят опаковани от доста време вече, най-накрая влязоха в употреба. Не съм си и помисляла дори, че първото приготвено в тях ястие ще бъде нещо подобно, но съм доволна от резултата. Имаше достатъчно за дегустация, следващия път - повече...
печени пъдпъдъчи яйца
за 1 порция
5 пъдпъдъчи яйца
4-6 бр. цвят от тиквичка
млечна сметана за готвене
сол
зехтин
опция - дребни парченца крехка зелена чушка
Цветовете от тиквичка се измиват, като се отстраняват тичинките. Разполовяват се и се подреждат в индивидуални огнеупорни форми. Налива се сметана, колкото да ги покрие и отгоре внимателно се чукват яйцата. Посоляват се и се поръсват с няколко капки зехтин. Пекат се десетина минути на водна баня в предварително загрята на 180 градуса фурна или докато белтъкът побелее. Сервират се веднага, поръсени с черен пипер.
Като картина, не като ястие изглежда!Страхотно!
ОтговорИзтриванеНе знам за вкуса, но снимките са жестоки!
ОтговорИзтриванеблагодаря ви, беше и много вкусно!
ОтговорИзтриванеЧудесна идея, Диди :) А тъкмо се чудех как да използвам последните цветове от градината, ще опитам задължително! Снимките са фантастични :)
ОтговорИзтриване