13.10.16
кейк с полента и грозде
Докато завърша снимките за дъждовната есенна публикация изгря слънце, така че първо споделям слънчевата. Този кейк, освен че съдържа цялото лято, събрано в ароматните гроздови зърна, притежава и чудесен баланс на съставките. Използването на масло и олио, на захар и мед и на два вида брашно, не е каприз или израз на колебание кое от двете да бъде. Партнират си перфектно и създават една приятна текстура с характер. Една лека сладост, омекотена от меда, с намек за аромат на масло, добре подкрепен от лимоновата кора. И наситен жълт цвят, дължащ се на домашните яйца и полентата. Няма какво да увъртам, допадна ми дотолкова, че вече три пъти този сезон беше приготвян за компания на сутрешното и следобедното кафе.
200 г бяло брашно
160 г царевичен грис
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
150 г захар
4 яйца
настъргана кора от 1 голям лимон или 2 малки
4 с.л. разтопено масло
120 мл олио от гроздови семки
120 мл айрян
4 с.л. мед
350 - 400 г тъмно ароматно грозде, евентуално без семки
Брашното се пресява заедно със солта и бакпулвера. Добавя се царевичния грис. Яйцата се разбиват със захарта и лимоновата кора. Прибавят се поетапно маслото, олиото, брашното и млякото. Разбърква се за кратко колкото да се смесят добре съставките. Добавя се меда като се разбърква леко и две трети от гроздовите зърна, поръсени леко с брашно. Сместа се сипва в облицована с хартия за печене форма с размер 20х25см. Отгоре се разпределя останалото грозде. Пече се в загрята на 180 градуса фурна докато пробна клечка излиза суха от сместа. Охлажда се върху решетка и се поръсва с бурбонска ванилова пудра захар.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Прекрасен кейк,Диди!
ОтговорИзтриваневлезе в графата на често приготвяните )
Изтриване