29.5.15

запечени яйца


Трябваше да се наричат пролетни, но докато ги споделя в блога, лятото вече е на прага ....




До астрономическото  начало има още малко време, но това са подробности. Стане ли юни, за мен вече е лято. И не само заради спомена за ученическите ваканции, които сега започват наново да се въртят с моите мушмороци. Това не значи, за съжаление, че и аз излизам във ваканция, но ситуацията определено ми се отразява на графика и по-точно води до липсата на всякакъв график, но това също минава в графа подробности.



Освен това си дадох сметка, че няма как да се наричат пролетни, при положение че броколите в градината на вилата са наскоро засадени тънки стъбла. Картофите, и те са в подобна ситуация, така че предстои тази рецепта да се прави още много пъти. Очевидно, щом съм с такива намерения, значи ми е харесала. Даже много.


Все пак, ако я бях направила в оригиналната версия, има логика в това да се определи като пролетна. Пресни картофки - да, аспержи - м ммм, меко козе сирене и сметана - чудесно! Това вече е и една по-така комбинация, но не много удобна за всекидневна употреба. Поне за мен. Не за друго, но тези продукти трябва да купувам специално и предварително, а аз предпочитам да действам импулсивно и в последния момент да отскачам до пазара, разположен на три минути от нас. Така е по-вероятно да се сдобия с броколи, мляко, твърдо краве или козе сирене - това всъщност добавих към пресните яйца.


Рецептата дава възможност за различни комбинации  и ще ми бъде интересно, да не говорим колко вкусно, да опитам някои от съчетанията, които Аран предлага - печени домати и тиквички през лятото, пресен грах и прошуто - отново пролетно-лятна комбинация, гъби за есента, печена тиква, салвия и прошуто - точно за зимата...


Остава да помислим или да се погрижим за основния продукт в рецептата!



запечени яйца
4 порции

150 г  броколи
400 г дребни пресни картофи
1-2 връзки пресен лук
350 г краве или козе сирене
170 мл прясно мляко или сметана
4 яйца
2 с.л. зехтин
морска сол и черен пипер

Нарязаното  броколи се бланшира за 3 минути в подсолена вряща вода и се отцежда, като се изплаква със студена вода. Картофите се нарязват на тънки колела и се сотират в загрят зехтин, заедно с лука, нарязан на дълги парчета, разполовени на жулиени. Сиренето се намачква с вилица и се разбърква с прясното мляко. Леко запържените картофи и лук се разпределят в намазани със зехтин огнеупорни формички. Отгоре се разпределят розичките броколи и сиренето. Във всяка се чуква по едно яйце, поръсва се със сол и се пече около 15 минути в загрята на 180 градуса фурна или докато белтъкът побелее.

адаптирана от cannelle et vanille

8 коментара:

  1. Много обичам такива рецепти, Диди. Слагаш зеленчуци, малко мазнина, леки подправки и едно яйце и всичко е готово за минути. Да си призная в летните месеци вкъщи правим различни видове салати, а протеини набавяме точно от яйцата, сиренето, млякото, рибата. Месото го избягваме през лятото, тъй като като имаш толкова много пълни и богати на витамини плодове и зеленчуци, е грехота да ядеш месо, което можеш да консумираш целогодишно.
    Портрета на кокошката е страхотен ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. постер от Икеа е, Дани, има ги още :)
      Месото започнах да го избягвам по принцип, даже и в блога от известно време нямам рецепти с месо. Притеснява ме качеството, не че не го обичам ...

      Изтриване
  2. Семпло и вкусно! Харесва ми :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се!
      Вкусно е, непременно ще пробвам и другите комбинации.

      Изтриване
  3. Отново ми достави наслада, Диди :)
    И не само на небцето :)

    ОтговорИзтриване
  4. Винаги съм предпочитала безмесните ястия, а когато са бързи , идейни и вкусни, още по-добре.
    Хубава седмица, Диди!

    ОтговорИзтриване