26.3.15

леща с червено вино



Сядам да пиша тези редове с тайната надежда, че Март е бил изключение и публикациите в блога няма да се превърнат от ежеседмични в едномесечни. Появиха се нови проекти и спешни задачки, месецът се изниза неусетно,  премина като ден. Общо взето, заспивах пред компютъра, заспивах и преди да стигна до него. Концентрирана в работа, успях да регистрирам с периферните си сетива, че имаше сняг, имаше и празници, и топли дни, но всичко, там някъде далече от мен... Направих доста снимки на храна през това време, успях да открадна и някои моменти за себе си.  Без да го обмислям като такъв, изглежда все пак съм намерила начин да се порадвам на последните дни от зимата. Едно прочистване на шкафа от изостанали стафиди и сушени плодове се материализира в ароматен бармбрак. Толкова ми допадна, че още когато го правих за Хелоуин, си дадох сметка, че ще го пека и по друго време. За моя абсолютно егоистична радост, децата не го харесват заради многото стафиди, така че почти целият си остава за мен. Филийки, запечени на тостер и намазани с хубаво масло, заедно с чаша топло мляко и малко еспресо в него за разкош - не са ли едни прекрасни другарчета, когато на баба Марта ѝ е криво?....





А този път  беше много люта. Момчетата от нашия блок извадиха масите и столовете в задния двор, но грешно си бяха направили сметките.


Аз пък имах една чудесна рецепта, подходяща точно за такова време. Правила съм я и с обикновена кафява леща, и с френската сиво-зелена леща. Най-много обаче ми хареса с планинска леща или berglinsen. Това беше и първият път, в който пробвах рецептата. Бях купила един пакет и реших да я приготвя по различен начин. Тази леща вирее в планинските местности на Турция и в един от всичките красиви райони на Италия - Умбрия. Зърната запазват формата си при варене и имат богат ядков вкус - също, както и френската, с която са правени снимките. Въобще, аз съм един сериозен любител на лещата ....




леща с червено вино

250 г  френска или планинска леща
2 стръка праз
1-2 скилидки чесън
2 моркова
1 клонка целина
2 с.л. зехтин
шепа сушени домати без олио
морска сол и черен пипер
1 ч.л. суха машерка
1 ч.л. червен пипер
80 мл сухо червено вино

Зехтина се загрява и в него се сотират дребно нарязаният праз, морковите и целината. Прибавят се наситнения чесън, мащерката и измитата леща. Добавя се 1.3 л гореща вода и сушените домати. Оставя се да къкри около 30-40 минути или по-кратко, ако лещата е обикновена. Когато лещата е сварена, се подправя със сол, черен и червен пипер. Добавя се виното. За сгъстяване се прибавя 1 с.л. брашно, размито в малко вода.  Лещата може да се сгъсти и без добавка на брашно, като се пасира леко. Така част от зърната се разкъсват и освобождават скорбяла, а останалите остават цели - ястието се сгъстява и получава приятна текстура.




18 коментара:

  1. И аз обичам леща :)
    Правила съм я с вино по рецепта на Цаньо Сърнев
    и става божествена!
    Този сорт със сигурност е много вкусен!
    Прегръдки, Диди!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ще я потърся тази рецепта.

      Благодаря, Дани, прегръдки и от мен!

      Изтриване
    2. Ето линк към моята :
      http://beautiful-danito.blogspot.com/search?q=%D1%8F%D1%85%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%84%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B9

      Изтриване
    3. О, мерси! Направо си представих вкуса! ....
      задължително ще се пробва ;)

      Изтриване
  2. Ще пробвам, защото много обича леща!
    Снимките са пленителни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Габи!
      и аз си ги харесвам : )

      Поздрави!

      Изтриване
  3. О, колко интересно! И аз ще опитам. Диди, великолепно изглежда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. на мен ми е много вкусна, особено с планинската леща ...

      Поздрави, Йоли!

      Изтриване
  4. Изключително вкусно ястие ни поднасяш, а в комбинация със снимките се почувствах толкова уютно. Прекрасна презентация! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Лещата изглежда апетитна, а пъстрото пиле на фона на снега очарователно :)
    Все още мартенски поздрав и от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. : )
      синигерчетата, от Коледа насам, всяка сутрин са при мен, ама и аз ги оглезих - оставям им слънчогледови семки и орехи, направо гурме ....
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Диди, прекрасна супа и много готина аранжировка! Влюбих се в чинията. Откъде се сдоби с нея? Аз наскоро направих крем супа от тиква с джинджифил, мента и препечен сусам - стана много добра, но така и не успях да снимам. Следващият път :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Дани,
      чинията е от някакъв магазин от типа home decor, но беше отдавна и вече го няма...
      Супата, така както изреждаш нещата, звучи много вкусно. Аз имам малко изостанала тиква в камерата, замислила съм нещо великденско с нея, ако остане време...

      Поздрави!

      Изтриване
  7. Диди, много интересна супа, особено с добавката на виното :)
    Аз не съм особен почитател на лещата, а за супа ползвам основно червената. Но твоят вариант много ми хареса.
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, последната ти рецепта с червена леща съвсем скоро ще изпробвам.
      По-плътните лещи се получават изненадващо добре с вино.
      Поздрави, Мира, и хубава неделя!

      Изтриване
  8. Диди, май сме били на подобна вълна;) Аз за пръв път добавям вино в лещата, но мисля, че занапред ще ми стане навик. Прекрасна е супата ти, за сервирането-думи нямам.
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мъхче, видях и твоя вариант, много ми допадна!
      На тази рецепта ѝ се каня от сума ти време да я добавя тук, защото си е зимна, добре че накрая успях, ама тя и зимата не бърза много да си ходи.... Наистина комбинацията си я бива.

      Изтриване