16.12.13

Крем супа от червено цвекло



I`m dreaming of a white Christmas... just like the ones I used to know.....  
Ето тази песен се въртя вчера много пъти, докато се занимавах със снимките за днешната публикация. Ще излъжа, ако кажа, че ми е създала предколедно настроение. Ееее, може би малко.... Няма сняг; украсата направихме чак онзи ден, като закъсняхме по моя вина  (аз съм лоша майка!); коледния календар тази година липсва; не съм приготвила все още никакви специални лакомства; не съм правила и декорация от натурални материали с учебна цел;  но главното е, че Няма Сняг :( ... И може би в това е целият проблем. Съвсем по друг начин се чувствам, когато сутрин погледна през прозорците към вътрешния двор и видя ето тази гледка.



Оставам с надеждата гледката да се случи скоро, даже ще се постарая да направя седмичен countdown календар. Междувременно, докато снимам бисквитките, които съм  наумила, ще свърша още нещо полезно. Все пак  трябва да се хапва и друго, освен сладки. Затова предлагам  рецепта, която е нова в нашето меню, но вече сред фаворитите за мен и синът ми. Лошото е, че сестра му е на другия полюс относно харесването, и за нея задължително трябва да се приготвя нещо друго. С това се съгласих, но категорично отказах да пребивава около нас със щипка на носа. Вкуса на цвекло не харесва, но поне с аромата му ще трябва да свикне, след като има негови фенове около себе си. Компромисите трябва да са взаимни ; ). Вкусове разни, какво да се прави..... Поне малко сняг  да навали....


Рецептата е правена специално за юбилейния колекционерски брой 100 на списание Good Food. Благодаря им за поканата, пожелавам им следващите 100 броя да са все така интересни!



Крем супа от червено цвекло

450 г червено цвекло
300 г картофи
1 голяма глава лук
900 мл домашен зеленчуков бульон или вода
25 г масло
1 бр. дафинов лист
1 с.л. суха мащерка
сол и прясно смлян черен пипер
1 с.л. винен оцет или на вкус

за гарниране
заквасена сметана
корен джинджифил

Нарежете лука на дребно, картофите - на кубчета, а цвеклото - на тънки жулиени. Загрейте маслото и сотирайте лука за 4-5 минути. Добавете горещия бульон, зеленчуците, мащерката и дафиновия лист. Подправете със сол и черен пипер. Оставете да се вари около 20 минути или докато омекнат зеленчуците. Отделете част от бульона и пасирайте супата, като добавяте по малко от отделената течност до достигане на желаната гъстота. Прибавете 1с.л. оцет или на вкус. Сервирайте супата гореща, гарнирана със сметана, предварително подправена с настърган джинджифил на вкус.


verdict





8 коментара:

  1. Когато бях малка не можех да понасям сладкиши с аромат на лимон и отказвах да ги ям в къщи. Майка ми казваше, че всичко трябва да се яде. Сега не мога да ям сладкиш ако няма аромат и много харесвам аромата на лимон.
    Нещата се променят. Това относно"щипката на носа". А иначе отдавна чакам публикации. И не трябва да се квалифицирте като "лоша майка",

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз на това разчитам - да се променят нещата.

      добре, че не написах "ужасна" ;-)
      при мен самокритиката действа бързо и ползотворно

      Благодаря за коментара!

      Изтриване
  2. Чудесна супичка, с удоволствие бих опитала, защото харесвам цвекло. А малката си я представих с щипка на носа и ме усмихна.. :)
    И браво за списанието! Още много успехи ти желая, Диди, хубава вечер

    ОтговорИзтриване
  3. Диди, имам си списанието и съм я планирала тази супа. Хареса ми момичето с щипка на носа- тази сценка я гледам дори, когато приготвям брауни от сина ми ( не понася миризмата на шоколадовите сладкиши, както и вкусът им) и при цвекло, броколи и карфиол от дъщеря ми;) Така че, деца, какво да ги правиш.
    Пожелавам и на теб и на мен, разбира се, снегът да се материализира до дни, за да е една истинска Коледа!
    Поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ха, твоят сладур точно шоколада си "избрал" : ))
      Деца, живи и здрави да са!

      Благодаря ти! Поздрави!

      Изтриване
  4. Чудна супичка, снощи я сготвих и останах приятно изненадана от вкуса й ! Благодаря за прекрасната рецепта, още една супичка за студените зимни дни ))

    ОтговорИзтриване