7.1.13

Пълнозърнести мъфини с тиква. Или с ябълки. .... С круши ?


Харесвам я тази рецепта. Не само защото е лесна. Кои ли мъфини са трудни? Не само защото е изцяло с пълнозърнесто брашно и пак кексчетата са достатъчно пухкави. Дори не само защото има овесени трици за още по-здравословен ефект....

Дали пък не е заради орехите? Не. Тях си ги ям по всяко време, добавени някъде, или просто така....


Или пък, защото мога да си ги направя по всяко време? Продуктите ги имам редовно, най-много да свършат триците, но ще сложа овесени ядки, след като ги обърна два-три пъти в блендера...... И тиквено пюре нямам постоянно, но затова пък ябълки - задължително. И даже да ви кажа, с ябълки ги харесвам повече.



Вече забравих колко пъти съм ги правила. Всъщност тези с тиква  знам - два пъти от есента насам, но с ябълките не си спомням. С круши така и не пробвах, но е ясно, че ще стане. Както и с всякакъв плод, който е подръка и има сходна сладост и гъстота при пасиране.

Компактни като всички други, удобни за пренасяне. С глазура, без глазура. Стават за хапване в офиса или на други по- за предпочитане места. Какво ли да не им хареса човек?




Пълнозърнести мъфини  с плодово пюре
за 9 броя

120 г пюре от тиква цигулка (сварена на пара), ябълки, круши или сходен по сладост плод
1 яйце
60 мл айрян
60 мл олио
60 г пълнозърнесто брашно*
30 г овесени трици 
70 г кафява захар
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
щипка сол
1-2 щипки канела (или на вкус)
30 г нарязани орехи плюс допълнително за поръсване  

* ако обичате по-сухи след изпичане теста, добавете около 1 с.л. брашно допълнително

Яйцето се разбива леко с вилица, прибавя се плодовото пюре и се разбъркват. Добавят се млякото и олиото. Брашното се пресява заедно с бакпулвера, содата, солта и канелата, добавя се захарта и се разбъркват. Яйчената смес се прибавя към брашнената, като се разбърква за кратко с ръчна тел или вилица – само докато се смесят съставките (иначе мъфините ще станат по-плътни и жилави, вместо пухкави). Добавят се орехите и сместа се разпределя в предварително подготвени форми. Върху всеки мъфин може да се поръсят по 2-3 парчета нарязан орех, но не много, за да не преобладават ядките като вкус.  Пече се в загрята на 200 градуса фурна около 18-20 минути или докато пробна клечка излиза суха от сместа.Охлаждат се върху решетка, след като са извадени от формите за печене. Съхраняват се без да се завиват и покриват, така коричката се запазва хрупкава, а и тестото е достатъчно влажно, за  да не изсъхнат. Ако се пренасят, най-добре да се използва хартиен плик или кутия.

за глазура:
смесва се сока от половин лимон или портокал с фина пудра захар до гъстота, удобна за нанасяне.



19 коментара:

  1. Красота и страшно апетитни мъфини и снимки Диди!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошни са, а снимките - прелестни! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Диди,прекрасни мъфинчета..А и двете сме днес на тиквена вълна:)

    ОтговорИзтриване
  4. благодаря ви!
    Милена, времето си е за тиквена вълна :)

    ОтговорИзтриване
  5. Хахах, ама снимката с чехличките е трепач :)) Много ме развесели, Ди!
    По-често скиорсване из швейцарските Алпи с пълна раничка с пълнозърнести мъфини :)

    ОтговорИзтриване
  6. ех,от твоята уста до подходящите уши! благодаря;) и на теб същото пожелавам, ако ти е на сърце!

    поздрави и на теб, Зори!

    ОтговорИзтриване
  7. ...но може да не са швейцарските, става на чиято и територия да попадат

    ОтговорИзтриване
  8. страхотни снимки! превръщаш се в любимия ми бг фотограф :)

    ОтговорИзтриване
  9. шашна ме с този коментар, направо не знам какво да кажа, но благодаря!

    ОтговорИзтриване
  10. За мен едни на пистата, моля;) И ако може онази писта от къдравките снимки;) Това прилича на Матерхорн.
    Страхотно е всичко!

    ОтговорИзтриване
  11. да, Матерхорн. от различни места са изгледите.
    Радвам се, че ти харесва :)

    ОтговорИзтриване
  12. Напълно по моя вкус! Прекрасни мъфини!
    Диди, поздравления за страхотните снимки!
    Спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  13. Диди, супер са мърфинчетата! Снимиките- също.

    ОтговорИзтриване
  14. Привет Диди!
    Малко късничко преоткривам блогчето ти, но искам да споделя че тук е прекрасно!
    Чудесни рецепти и представени по оригинален начин подплатени с още по чудесни снимки!Поздравления!
    Позволих си да направя мъфините с тиква и искам да кажа че са страхотни !
    С поздрав :Дани:)

    ОтговорИзтриване
  15. Прекрасни снимки!Много хбави са и кексчетата!Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  16. Направих ги, супер са на вкус, с една допълнителна супена лъжица брашно.

    ОтговорИзтриване