3.1.13

Не пропускайте тази супа!




Особено, ако обичате леща. Кафява, червена, зелена - няма значение, аз ги харесвам  всичките. За  тази страхотна гореща супа, мечта в студеното време (къде отиде хубавия сняг??)  ще ви трябва  зелена леща. Добър резултат ще се получи, ако е френска, но става вкусна и с каквато има. Напоследък по-трудно  намирам зелена френска леща, но да се надяваме, че няма да зачезне съвсем.

Няколко интересни  неща за кокосовото мляко. На прима виста, повечето хора го свързват с течността в кокосовата черупка, която всъщност е кокосова вода.  Кокосовото мляко се получава от плътната месеста част на кокосовия орех. Най-общо, тя се настъргва, потапя се във вода, след което се прецежда през тензух, може и многократно. Получената  субстанция е продукт, широко използван в югоизточната азиатска кухня. Има различна гъстота и  по-плътната се използва за десерти, а рядката - за супи. Това разграничение обаче е съществено и се прави в местната кухня. В западната  масовото мляко е почти едно и също - продаваното в кенове и кутийки.

Важно е да се отбележи, че  кокосовото мляко е  богато на сатурирани (наситени) мазнини. Въпреки, че  бяха заклеймявани като изключително вредни, все повече са теориите, че мазнините, дори и наситените, са полезни за човешкия организъм, стига да се спазва баланс в консумацията. Има нещо специално при кокосовото мляко и то е свързано с факта, че при него голям процент от сатурираните мазнини се пада на лауриновата киселина - тази, която се съдържа в майчиното мляко, има здравословен ефект и е различна от всички останали наситени мазнини. Така, кокосовото мляко в първичния си  чист произход е много ценно. Съществува и virgin coconut oil, подобно на екстра вържин зехтина, което се добива по щадящи методи. При промишленото производство на кокосово мляко, за съжаление картината е малко по-друга и ни е добре позната. Появяват се  разни добавки - стабилизатори, емулгатори и сие повече или по-малко вредни компоненти....

Накрая две-три думи за куркума-та, която също има главна роля в супата. Оказа се, че тя е тренд подправката на 2012-та. ..... 2012-та? Толкова писане и още не съм  честитила 2013-та. За много години! Пожелавам ви преди всичко здраве!


 
Супа със зелена леща и кокосово мляко

300 г зелена {френска} леща 
1 глава лук 
1-2 скилидки чесън 
950 мл зеленчуков бульон или вода 
1-2 с.л. олио 
1 и 1/2 с.л. куркума (или къри)
1-2 клонки свежа мащерка или 1 с.л. суха 
1/2 ч.л. канела(или една щипка) 
щипка индийско орехче 
щипка червен лют пипер 
сол 
250 мл кокосово мляко, пълномаслено*
2-4 шепи пресен спанак 
4 с.л.  фреш портокалов сок

* ако не консумирате кокосово мляко, заменете го с пълномаслена животинска сметана, но имайте предвид, че аромата на супата ще загуби една от компонентите си, ще се намали и сладостта(в този случай намалете малко количеството на бульона/водата)

Лещата се слага да се вари 20 минути заедно с бульона, клонките мащерка и куркумата. Лука се запържва в олиото докато леко покафенее. Добавят се солта,  лютия пипер, канелата,  индийското орехче и чесъна, намачкан и наситнен. Прехвърля се при лещата, като се изважда клонката мащерка. Добавя се кокосовото мляко и според гъстотата по преценка малко гореща вода (имайте предвид, че накрая ще се добави около 60-80 мл  портокалов сок). Оставя се да къкри 5 минути. Прибавя се нарязания на едро спанак и след 3 минути се отстранява от котлона. Слага се портокаловия сок и се сервира гореща. За повече пикантност се добавя лют пипер на вкус.


адаптирана от The Traveler`s Lunchbox  чрез Sprouted kitchen
референции:
Coconut milk
Spicy news: Turmeric is the trendy new nutritional supplement

снимана за сп.Кенгуру - брой 74/01.2013

19 коментара:

  1. За много години, Диди!
    Да е здрава, усмихната и щедра!
    Обичам леща, но френският вариант не съм срещала!
    Използвам много често кокосово мляко.
    Последно, в много вкусни питки и козунак!
    Същото ще кажа и за куркума-та!
    Така че си уцелила в десятката с това вкусно и ароматно предложение!
    Поздрави и хубаво начало!

    ОтговорИзтриване
  2. Интересно ми стана за питките, ще потърся в блога ти, Дани. Зелената френска леща е с по-твърди зърна, които не се разваряват много и има вкус на ядки.
    благодаря ти за пожеланията!

    ОтговорИзтриване
  3. Няма, няма!!! Само да открия тази зелена леща;) Кокосовото мляко открай време ми е любим продукт.
    За много години! И също ще наблегна на здравето в пожеланията си към теб.

    ОтговорИзтриване
  4. За много години! Кокосовото мляко се ползва, куркумата също, ама с тази зелена леща.....ще я търсим!

    ОтговорИзтриване
  5. Интересна рецепта, особено в частта с портокаловия сок. Опитвала съм нещо подобно с кокосово мляко, но с червена леща, лимонова трева и сок от лайм за завършек. И тази ще я опитам с каквато леща има :-) Харесва ми това съчетание на подправки.
    Кокосовото олио ако е екстра върджин и сурово, а не преминало през топлинна обработка, е доста полезно именно заради онези три киселини, които съдържа и дори може да се хапва ей, така по една чаена лъжица на ден. Супер е за готвене понеже има висока точка на горене, но не с всички ястия се съчетава добре. Някои се получават твърде сладки, за други и идеално, но с това трябва да се експериментира... Преминах в енцикопледична тоналност, пак, но напоследък проявявам интерес към кокосовите продукти и все повече ги използвам.
    Честита Нова Година и от мен! Много здраве ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  6. За много години, Диди! Здраве и благополучие за теб и любимите ти хора!
    Много интересна и хубава идея за приготвяне на леща! Изглежда изключително вкусно! :)

    ОтговорИзтриване
  7. За много години, Диди! Не се и съмнявам, когато надникна тук, че ще намеря много полезна информация и невероятно красиви и стилни фотографии - истинска наслада! Интересна рецепта - с удоволствие бих я приготвила! Пожелавам ти здраве, същия този нестихващ глад за информация, която поднасяш изключително елегантно и увлекателно за четене; време -защото това е един огромен труд, но и време за любимите ти хора, места и мечти! Поздрави успешна година!

    ОтговорИзтриване
  8. зелената леща се намира лесно - в повечето големи супермаркети я има, тук е показана тази на Крина( Green lentils и French lentils):
    http://www.suicom.com/?bg,premium

    Мъхче, благодаря специално за наблягането!;)

    Dani, Иглика, радвам се, че ви допада!

    Дени, от теб научавам интересни неща. За кокосовото мляко само нахвърлих някои основни работи, които ми се струват важни, щом го използваме.
    При вас сигурно се намира върджин кокосово олио, за тукашния пазар не съм сигурна, ще трябва да проуча.

    Ив, благодаря ти за пожеланията! Времето е много ценно, ако можеше 365х2 да се сместят в една година най-добре :)Информативните публикации в блога са неща, които ме интересуват и се ровя да ги разуча и проверя, а тук ги систематизирам. Така и така съм го свършила, по-добре да е от полза и за други хора. Но действително отнема време. Както са казали хората, всеки си чеше крастата :)... ако има такава. А повече ли са, вече става сложно.

    Поздрави на всички! И само хубави емоции през годината!

    ОтговорИзтриване
  9. Диди, много интересна рецепта! Привлече ми вниманието и при първа възможност ще опитам супичката!

    Честита Нова година и на теб! С пожелание за здраве, щастие и успех във всяко начинание!

    ОтговорИзтриване
  10. благодаря ти, надявам се да ви допадне!
    харесвам я много, правя я вече няколко пъти :)

    ОтговорИзтриване
  11. Мила Диди,
    честита нова година! Желая ти най-вече здраве и време, тъй като другото зависи най-вече от самите нас, както и попътен вятър във всички проекти, с които се захванеш.
    Супата звучи много интересно - леща + кокосово мляко...не съм опитвала досега, но пък първата снимка ме плени, така че в най-скоро време ще притичав до магазина. Много обичам леща.

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ти, Дани! Всичко най-хубаво и успехи през новата година!
    Странна изглежда комбинацията, но е сполучлива.

    ОтговорИзтриване
  13. Честита Нова година и да продължавате все така с красивите неща в този блог :)

    Тъкмо един пакет червена леща ми се моткаше из шкафа от доста време...

    ОтговорИзтриване
  14. здрасти, искаме да публикуваме рецептата ти в рубриката BG Blogs на списание GoodFood, ако си ок с това, моля да ни изпратиш снимки на r.dimitrova@goodfood.bg.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Супата я приготвих преди известно време със зелена леща. Хареса ми, а също и комбинацията от тези подправки. Използвам ги понякога, когато приготвям и яхния от леща.
    Поздрави и благодаря за вкусната рецепта :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. има голям интерес към рецептата и супата, явно много сполучлива комбинация. Поздрави, Дени!

      Изтриване
  16. Привет! супата изглежда супер вкусно! Поздравления! Имам един въпрос относно кокосовото мляко - защо на снимката изглежда като разбита сметана и къде може да се намери н софия? Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. Сниманото е от кутийка тетра пак, пълномаслено и гъсто като паста. По принцип кокосовото мляко има тази способност да се утаява и да образува два слоя - плътен и течен, затова и много често му добавят стабилизатори, за да не смятат купувачите, че е развалено. Аз го намирам редовно в Пикадили, предполагам, че и в другите големи вериги има.

    ОтговорИзтриване