11.1.13

Крем супа от тиква с целина и сотирани гъби


Все още нямам тиквена супа в блога, крайно време е за първата. Нищо екзотично и нестандартно този път - само обичайни  продукти и подправки . Правя и един сходен вариант, без целина и гъби, с повече лук, с добавка на мляко или сметана, и много магданоз.

използвана moomin илюстрация на Tove Jansson

Внимание при някои деца! Вкусните гъби дърпат фокуса  изцяло към себе си за сметка на супата. Лошо :) В този случай се справям както намеря за добре.



Успешен и спокоен край на седмицата!


Крем супа от тиква с целина и сотирани гъби

500 г почистена тиква
200 г почистен корен целина
2 картофа, средно големи
1-2 моркова
1 глава кромид лук
1-2 стръка целина
900 мл  бульон или вода
зехтин, сол  и черен пипер
300-350 г гъби
2-3 малки скилидки чесън


Зеленчуците се нарязват на кубчета и се слагат да се варят в бульона докато омекнат, като се добавя сол и около 1с.л. зехтин (стръковете целина се прибавят към края, нарязани). Отделя се малко от течността, останалата част се пасира до желаната гъстота като при нужда се добавя от заделеното. Гъбите се нарязват на тънки резени. В широк тиган се загрява  малко зехтин, слагат се скилидките чесън, необелени и смачкани леко с нож. Разбъркват се няколко пъти, за да овкусят добре зехтина и се изваждат. На части се сотират гъбите, като се посоляват (за кратко, при висока температура, за да не отделят течността си). Супата се поднася гореща, гарнирана с гъбите и подправена с прясно смлян черен пипер.

по идея от менюто на La piccola casa


15 comments:

  1. Вкусна и питателна супа! Чудесни снимки! :)
    Поздрави, Диди!

    ReplyDelete
  2. Чудесна е и на цвят :)
    Поздрави, Диди!

    ReplyDelete
  3. Апетитна красота!
    Поздрави!

    ReplyDelete
  4. Много хубава идея, Диди! Обичам и гъби и тиква...само дето не се бях сетила до момента да ги комбинирам - супер! Снимките така или иначе са както винаги страхотни (-:
    Хубав уикенд!

    ReplyDelete
  5. Ваня,Dani.B,zi4e, благодаря ви :)

    Дани, lois, силен е дошъл малко цвета. Може би е трябвало да намаля сатурацията, но сутринта бързах.

    Пропуснала съм да сложа и линк към автора на картинката, фейсбук страницата също се бъгна и не ме приема като админ, така че не мога да я обновявам като хората...

    Dida, наистина добре се получава комбинацията.

    Поздрави!

    ReplyDelete
  6. Страхотно изглежда! Обичам крем супите и само се каня за тиквена :) За съжаление гъбите ще махна - обичам ги много, но организмът ми не ги приема(:
    Приятна петъчна вечер!

    ReplyDelete
  7. Супата от тиква често присъства на трапезата ни, досега без гъби, ама вече се "сетих" и другия път ще добавя;) Прекрасен цвят!
    Хубав уикенд , Диди!

    ReplyDelete
  8. Ох,че вкусно изглежда...красота!

    ReplyDelete
  9. tillia, щом не си опитвала въобще тиквена, пробвай някой от вариантите. Предполагам, че и без гъби ще ти хареса.

    благодаря ви и хубав снежен уикенд!

    ReplyDelete
  10. Много красиви снимки. Направо като ги гледам и ми се прищя да имам една купичка!

    ReplyDelete
  11. Eх, че ме е яд - последната тиква падна геройски в боя, опечена и полята с мед. Обаче на село има, така че ще пробвам и твоя вариант на супата, Диди. Снимките са повече от красиви, поздравления!

    ReplyDelete
  12. Ще пробвам и този вариант, изглежда изкусително вкусна!
    Още повече че от скоро заобичах супите с тиква:)
    Поздрав с усмивка:)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...