17.1.13

Топла салата с киноа и сладка царевица


Без да съм го планирала, първият месец от годината се оказа посветен на лесни, бързи, ефектни и с достъпни продукти рецепти. В голяма степен здравословни. Това е и основната цел на блога - да споделям повечето нови и интересни от тях, които откривам, изпробвам, променям или пък се опитвам да сглобявам сама (има и такива, да не повярваш). Тази бледо презентирана салата, която може да се използва и като леко ястие, може би стои като черното пате на фона на някои от последните рецепти, но въобще не е за пренебрегване. Освен, че е много вкусна, всеки от продуктите има ценни качества.


Киноа - съдържа пълния състав незаменими аминокиселини, съчетани в отличен баланс. И ценни растителни протеини. Царевица - освен витамини от В-групата и добри количества желязо, с богатото си съдържание на целулоза играе ролята на метач на храносмилателния тракт, като  улавя и изхвърля от организма вредни токсини и канцерогенни вещества. За лука, чесъна, лютата чушка, меда и лимона няма нужда да изреждам, за да не изпадам в суха теория, към която явно имам афинитет, а това се надявам да ми го простите.
Хубав и вкусен уикенд ви пожелавам!... ако може - и снежен :)


 

Киноа със сладка царевица и лимоново-меден дресинг
3-4 порции

200 г киноа
200 г качествена сладка царевица
1 глава червен лук
2 с.л. зехтин
дресинг:  
1 с.л. течен мед
2 с.л. лимонов сок, прясно изстискан
настъргана кора от един лимон (иска ми се да напиша Био, но ако няма - изтъркайте добре с четка кората преди да я настържете или я пропуснете...)
2 малки скилидки чесън, фино настъргани
около 3/4 ч.л. фина морска сол
1/4 ч.л. прясно смлян черен пипер
1 люта зелена чушка

Всички продукти за дресинга се слагат в съд с капак и се разклащат добре. Зърната киноа се сваряват за около 10 минути, прецеждат се и се оставят на топло, близо до котлона. Лука се нарязва на тънки полумесеци и се задушава в 1 с.л. зехтин. Добавя се царевицата и се оставя още 2-3 минути на котлона. Към тях се прибавят  сварената киноа и останалия зехтин, разбърква се и се отстранява от огъня. Разбърква се добре с дресингът, гарнира се с тънко нарязаната чушка, чиито семена предварително са отстранени.

рецепта за сп.Кенгуру, брой 74/2013


10 comments:

  1. Обичам киноа и ще опитам рецептата!
    Обичам я малко кисела :)
    Последно опитвах кинори и съм във възторг!
    Благодаря за споделеното, Диди!
    Хубаво настроение!

    ReplyDelete
  2. Диди, изпробвах рецептата, но с разликата, че увеличих лютите чушки за сметка на чесъна и лука. Стана страхотно. Благодаря ти за прекрасната рецепта, галеща сетивата. Продължавай да вдъхновяваш!

    ReplyDelete
  3. Дани, и аз съм по киселото, и по сладко-киселото:)
    На кинори не му е дошъл реда при мен, ще се забързам, щом го препоръчваш.

    Много светкавична проба! радвам се, че е одобрена:)

    ReplyDelete
  4. Здравословна и вкусна салата и не на последно място - красива!
    Поздрави!

    ReplyDelete
  5. поздрави и на теб, Тилия!

    ReplyDelete
  6. Диди, много хубава рецепта, ще гледам да я пробвам следващия уикенд.
    Тъкмо имам киноа в шакафа. Обикновено я купувам с голям ентусиазъм, а после все нещо залежава :)
    Сърдечни поздрави и хубава седмица :)

    ReplyDelete
  7. Проздрави за хубавата рецепта ,Диди!На мен и семейството много ни хареса!Поздрави и много успехи!

    ReplyDelete
  8. радвам се!
    благодаря ви!

    ReplyDelete
  9. Направих я вчера и много ми хареса. Благодаря за рецептата!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...