29.1.13

Паста ала болонезе в западноевропейски_американски стил

Както стана дума, рецептата за сос Болонезе претърпяла различни трансформации. Някои я изопачавали до неузнаваемост, а други променяли съотношението на продуктите, така че отново да се получи балансиран вкус, макар и различен от класическия.



Такова е и днешното ми предложение. Сходно с рецептите, които често се срещат на запад и най-вече зад океана и се характеризира със значително увеличено количество на доматите спрямо месото. Харесвам подобен тип сосове, а в този много ми допада ефекта на канелата и карамфила.Сполучливо подчертават зимния характер на ястието и създават чувство за топлина и комфорт. Сосове, отдавна замислени да се готвят дълго през студените  дни, когато печката  бумтяла целодневно и какво ли е било по-сгряващо и засищащо от  едно богато, топло ястие с ароматите на уюта.





Паста ала болонезе

400 г телешко месо, смляно
200 г свинско месо, смляно (по-тлъсто, или пълнежа на хубава наденица или в комбинация с бекон)
1-2 моркова, малки или средно големи
3-4 стръка целина
1 глава кромид лук, средна
600 мл белени домати от консерва
100 мл прясно мляко, пълномаслено
кубче масло и зехтин
2-3 щипки канела
1-2 карамфилчета, зрънцата счукани и стрити
сол и черен пипер

Зеленчуците се нарязват на много дребни кубчета и се задушават, докато омекнат в маслото и малко зехтин. Прибавят се смлените меса и на по-висока температура се запържват добре. Подправят се с канелата, карамфила, сол и пипер. Добавят се доматите, оставя се да заври, намалява се температурата. След около половин час, като поизври водата от доматите, на части започва да се добавя млякото, като се разбърква. Соса  къкри общо около два часа, докто се сгъсти. Поднася се с къса паста - фусили, с талятели, или се използва за лазаня.

10 коментара:

  1. Диди, обичам комбинация на телешко с канела!
    Сигурна съм, че този сос ще ни допадне!
    Хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
  2. Обожавам тази комбинация и много силно я експлоатирам! Чудесно предложение... и снимки:)

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасно се съчетават месата с канелата и пастата, а снимките са просто невероятни!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотна комбинация, която все още не съм пробвала! Време е.
    Снимките са уникални, Диди! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Чувствам се като в кулинарен рай около теб,Диди...........А и снимките ти са уникални!Браво!:)

    ОтговорИзтриване
  6. Много ви благодаря! Толкова са ми ценни всички коментари, които оставяте!!

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасно съчетание и изглежда толкова апетитно!
    Диди, снимките ти са чудесни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. И аз обичам тези аромати!Наскоро предложих и в блога Пастицио с телешка кайма , канела и карамфил!Само млякото е нов момент, но предполагам, че е много вкусно, както със сметана!Поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. непременно ще я потърся в блога ти, наистина чудна комбинация ...
      поздрави!
      :)

      Изтриване