24.1.12

Запечени круши с ароматно козе сирене и прошуто / Roasted pears with herbed goat`s cheese & prosciutto



Върнах се към една изостанала от есента рецепта. Искаше ми се да я приготвя и с друг сорт круши, но не направих нищо по въпроса, а вече почти преполовихме зимата. Вкусни са, ако се консумират самостоятелно, много добре се получава и  комбинацията  със салата от рукола с меден дресинг. Но това не знам даже защо го пиша, като се разбира от само себе си :) В тази рецепта няма нищо изненадващо откъм  вкусове, просто човек трябва да им се наслади....


А аз не спирам да се наслаждавам на зимата [избирателно, разбира се :) -  кишата и калта се правя, че не ги забелязвам]. В събота сутринта картината от падналия през нощта сняг беше  разкошна...още повече като не си го очаквал. Добре, че успях да щракна някои неща в двора преди слънцето да разтопи магията. Имаше снежни водопади по брезата, цели дръвчета във формата на снежинки или клоните на други - като корали. А пък как се разсъних рано, рано, въртейки се в студа на терасата....бррр рр


Успешна и спокойна седмица от мен!...


Roasted  pears with herbed goat`s cheese &  prosciutto


Запечени круши с ароматно козе сирене и прошуто
4 порции

150 г меко козе сирене
4 круши Уилямс
8 резена прошуто
1 1/2 - 2 сл пресен магданоз, розмарин и босилек, нарязани на дребно
70 г рукола
4 с.л. зехтин
1 с.л. ябълков оцет
2 1/2 с.л. мед
морска сол
черен пипер, фино смлян

Крушите се разрязват наполовина, отрязват се дръжката и основата, отстранява се семенната част; ако предпочитате може да ги обелите и/или да запазите дръжката. Сиренето се намачква с вилица, добавят се зелените треви, малко сол и черен пипер. Половинките круши се намазват със 1 сл от зехтина, подправят се леко със сол и пипер, пълнят се с подправеното сирене и всяка се завива с парче прошуто. Разполагат се в покрита с хартия за печене тавичка и се запичат в предварително загрята на 180 градуса фурна за 15-18 минути, докато омекнат. Ако е нужно се включва се грила 200 градуса и се допичат за 2-3 минути, докато придобият златиста коричка.
Приготвя се дресинг от останалия зехтин, оцета, меда, сол и пипер на вкус. С него се овкусяват листата рукола и се разпределят в 4 чинии. Отгоре се разполагат по две половинки круши, които опционално се поръсват с малко мед. Сервира се топло.


адаптирана рецепта от Taste.com.au

20 коментара:

  1. Диди, ако знаеш как добре би ми дошла тази круша за обяд:-) Прекрасен колаж с брезата и сиренето!

    ОтговорИзтриване
  2. Пленително представяне на много лека и вкусна рецепта. Прекрасно!

    ОтговорИзтриване
  3. Диди, снимките ти са истинска наслада!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесно предложение,и много вкусно!
    И при мен в късна есен имаше подобен вариант,но още отлежава/може да дочака и следващата есен :)!
    Диди,много красива снежна картинка си запечатала!
    Приготвяй апарата,идва пак и студ,и сняг :).

    Поздрави и уютна вечер,мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Ох, Мария, и на мен щеше да ми дойде добре :) точно по обяд оправях публикацията. А все си мислех, че вече съм претръпнала от снимки на храна.
    Бубе, Ири, благодаря ви! :)
    Роси, забелязала съм, че всяко нещо си изчаква неговото време.
    Приятна вечер и на вас!

    ОтговорИзтриване
  6. Ох,обожавам това!Невероятно фино и изискано!За снимките - без дъх останах!

    ОтговорИзтриване
  7. Снежна красота си снимала! А сутрешният студ как действа ускоряващо на събуждането...:-)

    ОтговорИзтриване
  8. Онемях, Диди,
    Много стил, финес и вкус -
    толкова красота събрана на едно място.
    Страхотна си,
    поздрави и хубава вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Диди, чудесни снимки :)
    Наслада за душата ми!
    И като добавка тези апетитни круши....
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Диди, много настроение носят снимките ти, прекрасно-нежни и искрящи от светлина...истинска наслада за очите!
    А крушите са страхотни, поздравления!

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасно :) Божествени снимки!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ви! Поздрави за всички! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Диди, една малка фантазия! Много красиви снимки!

    ОтговорИзтриване
  14. Чудно съчетание между бяло и медено-коралови тонове :)всичко струва ми се деликатно вкусно,ммм

    ОтговорИзтриване
  15. Красота и наслада за очите и небцето!

    ОтговорИзтриване
  16. Диди, рецептата наистина е класика, но с твоите снимки и колажи става нещо неповторимо и невероятно изкушаващо!

    ОтговорИзтриване
  17. радвам се, че ви харесва, дами :)

    ОтговорИзтриване
  18. Аз се появявам малко със закъснение, но не мога да не кажа колко ми харесват снимките.
    Крушата бих я хапнала с най-голямо удоволствие, особено в тази красива зима;)

    ОтговорИзтриване
  19. Невероятна комбинация, страхотни снимки! Определено предизвикват апетит!

    ОтговорИзтриване