3.2.12

Морковен кейк / Carrot cake



Може ли в един кулинарен блог да няма рецепта за морковен кейк?.... Може, разбира се.
Но ще е по-хубаво ако има :) , казано в стила на един от любимците вкъщи - Мечо Пух.


Това е моят вариант на рецептата. Както вече правилно сте забелязвали при приготвянето  или преглеждането на рецепти, идеята за диетичен и здравословен кейк, породена на първо четене от думата морков, на второ четене отстъпва място на впечатлението за по-скоро леко калоричен кейк. Случвало ми се е да го  виждам и в категории детска кухня. С толкова много захар, масло и крем сирене? Но, какво пък.... могат да се подбират правилно моментите, в които да се приготвя и консумира.


Има дейности, които изискват полагането на известни усилия, така че някоя и друга калория в повече въобще няма да са излишни. Едно парченце кейк към закуската преди да отидем на  пистата, на разходка в парка или в планината - още един начин да се преборим със студа и да сме сред най-бързите....когато се налага  :) ....


Не е изненада, че смокините са може би най-подходящият плод за гарниране към глазурата от крем сирене. Направо се влюбих в комбинацията и това е едно от първите неща, които ще направя, когато са налични.


По това време на годината може да се заменят с филетирани резени мандарина или портокал, ако смятаме, че искаме някакъв плод към десерта .... Също парченца ананас от консерва ... Или пък да гарнираме само с леко запечени орехи и мед. Не знам за вас, но аз обожавам кейка след един ден престой в хладилника, когато основата е станала още по-сочна, а ароматите - по-силни....


Carrot cake recipe







Морковен кейк
за форма с диаметър 25см

180 г бяло брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. джинджифил на прах
1/8 ч.л. смлян карамфил
1/8 ч.л. индийско орехче
щипка сол
260 г кафява захар* (например)
2 яйца
180 мл олио
170 г ситно настъргани моркови(средно големи и не много сухи)
60 г нарязани орехи

глазура
200 г крем сирене
100 г меко краве масло
пакет
пудра захар, ароматизирана с ванилия (например)
40 г половинки и четвъртинки печени орехи
2-3 с.л. течен мед или на вкус
300 г свежи смокини**

* би могло предварително захарта да се направи по-фина с няколко пулсирания в блендер или кафемелачка (но не като пудра захар), така по-лесно се разтваря в тестото

** извън сезона заменете с филетирани резени мандарина или портокал, гарнирани  точно преди консумацията

Брашното се пресява с набухвателите, солта и подправките. Захарта, олиото и жълтъците се разбиват. Към тях се добавят морковите и орехите, след това на два етапа и брашнената смес. Всичко се разбърква добре с дървена лъжица или шпатула. Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят на части към сместа, като се разбърква внимателно отдолу нагоре. Изсипва се в застлана с хартия за печене форма, пече се в предварително загрята на 170 градуса фурна, около 50-60 минути или докато пробна клечка излиза суха от тестото в центъра на формата. Ако вътрешността е все още недопечена, а повърхността е готова, покрийте с парче алуминиево фолио, без да го загъвате. Извадения готов кейк се оставя 5 минути, след което се отстранява от формата и хартията,  охлажда се върху решетка.
Крем сиренето се разбива с маслото и пудрата захар. Кейкът се намазва с малко мед, отгоре се разпределя глазурата. Охлажда се в хладилник. Преди сервиране се гарнира със смокините и запечените орехи, поръсва се с мед.

Ако искате да направите торта, изпечете тестото във форма с диаметър 22-24 см, разрежете на три блата, сиропирайте ги с малко захарен сироп. Сглобете с удвоено количество на крема.

 рецепта за сп.Кенгуру / 11. 2011






28 коментара:

  1. Страхотно изглежда този кейк, а в комбинация със смокини съм сигурна, че вкусът е неустоим!
    Прекрасни и много забавни снимки, благодаря, че ги сподели Диди!
    Хубав следобед и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Диди, прекрасни снимки си направила! Много красиви моменти си уловила!
    А....кекса ти ....изглежда невероятно вкусно! Сервирала си го чудесно със смокини!!! Благодаря ти за рецептата! Желая ти прекрасен Уикенд! Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. If I am not mistaking this is a version of a carrot cake. Beautifully done. The photos are amazing and the children just adorable. Figs in February, now that is a treat. We are snowed in too here in Serbia!

    ОтговорИзтриване
  4. Дидка, прекрасни снимки! Не само на сладкиша, но и от пързалката, с децата!
    Сладкиша не го и мисля, правя морковени кексчета и са много обичани в къщи, макар да не съм признала, че са с моркови :)) пък и иникой не ме пита.
    Пожелавам ти хубави почивни дни по пързалките и още много хубави моменти да запечаташ за нас :))

    ОтговорИзтриване
  5. Само едно парче от тази сладост и с удоволствие ще дърпам шейната в студа :)

    ОтговорИзтриване
  6. Много интересен вариант на морковения кейк. Благодаря за свежата идея и приятното настроение! Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  7. Това е любимата ми торта - морковена! Чудесен е този кейк, но смокини нямам:)
    Снимките са чудесни на сладурите!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесна зимна история с шейни :-)! Кейкът изглежда много много вкусен.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  9. Диди, чудесен кавалер и дама :)
    Тези смокини са ти толкова апетитни....
    И в медената торта ме примамват :)
    А морковения е кейк за мен е един от сочните и най-вкусни сладкиши!
    Топли прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Много апетитен сладкиш, направо неустоим :) У дома сладкишите с моркови са на почит. ще изпробвам и твоя вариант. Много сладки моменти има на тези снимки :)
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  11. Морковената торта ми стана любима след като я опитах, но в комбинация със смокините, направо си представям какъв страхотен вкус ще има.
    Снимките на мъниците ме развеселиха много, големи сладури са!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Толкова е стилен с тези смокини! Красота!

    ОтговорИзтриване
  13. Диди, изглежда страхотно! Много обичам морковен кейк, сигурно комбинацията със смокини е невероятна! :)
    Много красиви зимни снимки, върнаха ме в детктвото :)
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  14. Много ви благодаря момичета! Нямах възможност да се включа по-рано с коментар, страхотно е да прочетеш толкова хубави отзиви!
    Пожелавам ви един приятен и много вкусен уикенд!

    Jelena,yes, it's a version of a carrot cake. Finding fresh figs in February is really a great challenge.You can use orange and tangerine supremes instead of figs, or drained canned pineapple.
    Thanks for the nice comment! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Ами много ми хареса историята на тези двамата дребчовци в снимки;)
    От една година и аз съм на вълна смокини и слагам навсякъде. Този морковен кейк с притурка от смокини изглежда прекрасно.
    Правиш убийствени снимки ( не че разбирам нещо от фотография, но усещането като ги гледам е много истинско).
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  16. Диди,благодаря и за тази твоя публикация!
    Несравнима наслада за окото!
    Харесвам този кейк,както и по-небрежната му аранжировка,отива му!Със смокините е бил фантастичен!
    Дечицата са...душички милички!
    Прегръдки за тях,и за теб!

    ОтговорИзтриване
  17. Стопли ми душата,Диди -
    много красиво, елегантно и неустоимо предложение.
    Великолепни снимки и съчетания - страхотно!
    Беше ми изключително приятно, благодаря ти.
    Сърдечни поздрави, усмивки и хубава неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  18. Колко много красота и топлин аможе да бъд епредадена с една вкусна рецепта и талантлива майка зад обектива на апарата си! Възхитена съм!

    ОтговорИзтриване
  19. Мъхче, и аз съм в смокиновия капан - сушени, свежи ... много ги харесвам :)
    Роси, Дианка, радвам се, че ви е била приятна публикацията!
    Бубе, благодаря за комплимента!
    Специални поздрави за всички!

    ОтговорИзтриване
  20. Прекрасни снимки и страхотна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  21. Диди, много свежа, приятна и зареждаща публикация, в комбинация с фантастична рецепта! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  22. радвам се, че ви е харесала публикацията :-)

    ОтговорИзтриване
  23. Как да не му хареса на човек?
    Прекрасни дечица,вкусен кейк,вълшебни снимки!
    Всичко направено с любов и предава любов!
    Много ми хареса при теб Диди и ще идвам с удоволствие!

    ОтговорИзтриване
  24. gogolina, благодаря! ... и заповядай! :)

    ОтговорИзтриване
  25. Великолепни снимки, изтинско изкушение! А този крем подходящ ли е за шприцоване?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря! Не съм го пробвала със шприц, но смятам че ще стане добре, особено ако е с по-широк накрайник.

      Изтриване
    2. Ах, сега си видях правописната грешка! Съжалявам, трябва да чета какво пиша :(

      Изтриване