14.12.11

Вита баница с червено цвекло и най-вкусното мариновано цвекло



Преди да дойде ред на коледните сладки, ще ви предложа две рецепти, подходящи за Бъдни вечер. Баницата с цвекло може съвсем достойно да застане редом до тиквеника и даже да го замести. Принципно прилича на него, но като вкус е съвсем различна - с плътен, богат земен вкус.


Макар да е традиционна за българската кухня, на практика e много слабо разпространена.Това определено ми е странно, защото по мое мнение са доста равностойни и аз със сигурност ще я правя повече от веднъж през идващите празници.


За разлика от баницата и предстоящия й дебют на трапезата за Бъдни вечер, маринованото цвекло присъства неизменно на нея (и не само...) вече няколко години.


Харесваме го вкъщи, всички от близките ми, които са го опитвали също ..... въобще досега няма някой недоволен. Пробвайте и вие :)




Вита баница с червено цвекло
 

500 г фини точени кори
800 г обелено цвекло *
 
300 г захар
190 мл олио
230 г нарязани орехи


* избирайте малки до средно големи глави цвекло с тънка и гладка ципа, защото те са по-сочни и сладки. От сухо цвекло баницата няма да се получи добре.Съвета ми е, ако пазара ви е наблизо да си купите малко количество и да проверите дали не са прекалено изсушени грудките

Цвеклото се настъргва на едро и се задушава 8-10 минути в 4 с.л. олио и 4 с.л. захар. Отделят се по две кори, напръскват се с 1 с.л. олио и около 1 1/2 с.л. захар, поръсва се от плънката и нарязаните орехи, завива се на руло. В намазана с олио тава се навиват в кръг готовите рула, като се започва от периферията. Поръсва се отгоре с олио и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна. Когато придобие хубава златиста коричка се напръсква с малко вода и се завива с кърпа за кратко.


Мариновано червено цвекло
700 г червено цвекло на грудки ( средно големи, с тънка и гладка кора - те са по-сочни и сладки)
80 мл олио
2 с.л. захар

малко сол, на вкус опция:
80-100 г хрян

за маринатата:
6 с.л. ябълков оцет
2-3 бр карамфил
3-4 зърна черен пипер
1 дафинов лист
щипка канела на прах
парче лимонова кора

Цвеклото се измива добре и се сварява необелено, без да се отстраняват корените и основата на листата ( за 15-ина минути в тенджерата под налягане). Оставя се да се охлади, обелва се и се нарязва на кубчета. Междувременно продуктите за маринатата се кипват в затворен съд, дръпват се от огъня, оставят се покрити да се охладят до стайна температура и се прецеждат. С получената течност се залива нарязаното цвекло, поставено в широка купа и се разбърква добре. Оставя се на хладно да престои поне 3-4 часа. Поръсва се със захарта, разбърква се, след това се прибавя и олиото, като може да добавите от тях допълнително на вкус. Съхранява се в добре затворен съд, на хладно.
Ако използвате хрян, добавете го настърган преди да подправите цвеклото или поръсете от него преди сервиране.

14 коментара:

  1. Диди, и двете предложения са много изкушаващи!
    Маринованото цвекло ще го пробвам, това ще е едно от ястията ми за бъдни вечер!
    Снимките са страхотни!

    ОтговорИзтриване
  2. Диди,
    определено ме заинтригува. Много обичам цвекло, мока да го хрупам като моркови. Мисля да го пробвам :)

    ОтговорИзтриване
  3. ако обичате цвекло най-вероятно ще ви допадне...надявам се :)
    благодаря ви и поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Обичам цвекло и постоянно търся начини да го приготвям. Ще опитам и двете рецепти. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Никога не бих се сетила!Невероятно интересно е!Непременно ще пробвам.Благодаря Диди,идеята е чудна!

    ОтговорИзтриване
  6. Диди, чудесна идея за любители на баница и на червено цвекло!
    Поздрави и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  7. Диди, идеята за баницата е страхотна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. А, тук съм в шах - обезателно ще се пробва, понеже адски обичам цвекло, баница също :))

    Благодаря за идеята, наистина е отлична!

    ОтговорИзтриване
  9. Такова нещо не съм и помисляла да приготвям, но като почитател на цвеклото, ще опитам;-)
    особено маринованото, че подозирам баницата сама ще си я ям у дома;-)
    Прекрасни снимки!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря за супер интересните рецепти! Червено цвекло хапваме често, но обикновено само с зехтин и лимон. С нетърпение ще опитам и тази рецепта:)

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря на всички за интереса и хубавите думи!
    Дано ви е вкусно, ако решите нещо да опитате!

    Поздрави! :-)

    ОтговорИзтриване
  12. Ех, знаех си, че ни чака нещо вкусно и различно.
    Много ме впечатли чудесния цвят на баницата, със сигурност ще впечатля близките си, ако им я поднеса на бъдни вечер :-)

    ОтговорИзтриване
  13. Да, цвета определено е много ефектен и наситен, при това няма ФШ намеса.

    ОтговорИзтриване
  14. Здравейте, интересува ме шест супени лъжици оцет наистина ли са достатъчни за маринатата? Жени

    ОтговорИзтриване