Тази торта е посветена на половинката ми. Въпреки всичкото мърморене и недоволство относно взаимоотношенията ми с блога, все пак в най-важните моменти, свързани с него винаги съм имала безрезервната му подкрепа. Не го споменавам често и остава някак в сянка, но той всъщност е стабилната опора на цялото ни семейство. Познаваме се толкова отдавна - още от времето, когато края на миналия век беше ... хм.. едно доста далечно и несигурно бъдеще, свързано най-вече с мрачните предсказания за потоп.... Е, преживяхме го, удвоихме числеността си вкъщи и се надявам все така да преминем и през апокалиптичните очаквания за следващия декември....
Имали сме какви ли не юбилеи. Разбира се, правила съм торти за рожденните му дни. За една такава, перипетиите около нея и крайният резултат ще пиша, надявам се в обозримо бъдеще. И без това го отлагам повече от година поради липса на време и настройка, ще почака още малко, но няма да се откажа...
Тази торта частично е нещо като експеримент. Определено не прилича на Медовик като вкус, било в по-бавния или в по-лесния вариант, но пък тестото е без мазнина, с много малко брашно и обогатено с ядки и сушени плодове. Не само стайлинга й е ретро, но избора на продукти и начина на приготвяне също са в олд стайл маниер. Няма никакви модерни добавки, химически набухватели и специални електроуреди. Освен мазнина, не се използва и захар - сладостта идва от меда и сушените смокини.
А свежите смокини за мен са не само декоративен елемент, но и важен детайл на вкуса, така че тортата май преминава в категорията на сезонните рецепти. Освен двата варианта за крем , които съм записала, в края на публикацията е и по-модерното й изпълнение, което правих за себе си. Отново, както и миналата година се спрях на мус от бял шоколад, но този път в комбинация с маскарпоне.
Виртуално ви черпя с парченце от нея по повод участието ми в последния брой на едно от любимите ми списания - Casaviva , където с Дани представяме коледни рецепти. Моята е Свинско руло с ябълки, червени боровинки и розмарин , като ще споделя една хитрост - може да се приготви и с ябълков сайдер, който вече се намира на нашия пазар. По този начин отново ще получите чудесен резултат.
МЕДЕНА ТОРТА СЪС СМОКИНИ, ШАМФЪСТЪК И ЛЕШНИЦИ
основа
100 г бяло брашно
100 г смлени лешници *
40 г качествени сушени смокини
6 яйца
100 г мед
настъргана кора от 1 лимон
щипка сол
* използвайте сурови белени лешници (бланширани) или предварително запачете ядките за 10-15 минути в умерена фурна и още топли ги изсипете в чиста памучна кърпа, загърнете и претривайте докато се обелят люспите ( така самите лешници стават по-ароматни)
Измийте сушените смокини с гореща вода, подсушете ги с домакинска хартия и ги нарежете на малки парченца, поръсете ги с част от брашното за да не залепват. Разделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците на сняг. С тел разбъркайте жълтъците, меда, лимоновата кора и 4 сл топла вода. Към тях добавете пресятото със солта брашно, смлените лешници и парченцата смокини - поетапно, с разбъркване. Внимателно и постепенно прибавете разбитите на сняг белтъци - разбърквайте сместа отдолу нагоре, всеки път до почти пълно усвояване. Изсипете сместа в облицована с хартия за печене форма с диаметър 25 см *. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30-40 минути или докато пробна клечка излиза суха от сместа. Когато блата е готов, оставете го 3-5 минути в изключената фурна с открехната врата, извадете го, изчакайте 3-4 минути, освободете от формата, отстранете хартията и охладете върху решетка.
* това е размер, при който след разрязване по хоризонтала ще получите два блата. Ако искате по-висока торта, намалете диаметъра на формата или печете в три отделни по-малки съда. Като цяло по-тънък блат е по-удачен вариант.
Сироп за блатовете
3 1/2 с.л. мед
1 1/2 с.л. топла вода
сока от половин лимон или на вкус
Преди сглобяване на тортата блатовете се сиропират добре и от двете страни.
ВАРИАНТИ ЗА КРЕМА
Сметанов крем
500 мл млечна течна сметана, 30~36 % масленост
30 - 40 г мед
1-2 с.л. пудра захар с бурбонска ванилия
Разбийте добре охладената сметана с меда и ванилията до твърди върхове. Разпределете я между блатовете и отгоре. Гарнирайте с парченца пресни смокини и 2сл нарязан или счукан суров шамфъстък.
Сметанов крем с маскарпоне
250 мл млечна течна сметана, 30~36 % масленост
250 г маскарпоне
мед
2 сл пудра захар с бурбонска ванилия
Разбъркайте маскарпонето и го подсладете с мед на вкус. Разбийте сметаната с ванилената захар до много меки върхове. Прибавете я поетапно към сиренето, като бъркате внимателно отдолу нагоре със шпатула или дървена лъжица. Гарнирайте с парченца пресни смокини и 2сл нарязан или счукан суров шамфъстък.
Мус с маскарпоне и бял шоколад
250 г маскарпоне
200 г качествен бял шоколад*
300 мл млечна течна сметана, 30~36 % масленост
2 сл пудра захар с бурбонска ванилия
* най-добре хубав кувертюр, избягвайте силно ароматизираните шоколади
Шоколада се разтопява внимателно на водна баня ( съда с шоколада не бива да докосва водата в долния съд, а тя трябва леко да къкри ) . Дръпва се от огъня и се охлажда леко. Маскарпонето, предварително извадено от хладилника за 10- 15 минути с цел да се отпусне се разбърква с ванилената пудра захар. Добавя се топлия, но не горещ шоколад, като се разбърква с ръчна тел. Добре охладената сметана се разбива до меки върхове. Прибавя се към горната смес, поетапно с внимателно разбъркване отдолу нагоре. Купата се завива със стреч фолио и се оставя в хладилника да се охлади. Муса е подходящ за нанасяне в рамките на следващите един-два часа.
Нанася се между сиропираните блатове, разпределя се отгоре и отстрани на тортата. За гарниране използвайте 3-4 пресни черни смокини, 1-2 сл суров шамфъстък, нарязан или счукан и 60-80 г лешници, запечени и счукани.
verdict
Диди, тортата е повече от фантастична, а снимките са приказни. Това за което искренно завидях е мелничката:)
ОтговорИзтриванеХаресва ми всико около този ретро стил - цветовете, стайлинга, съставките за блатовете, споделените мисли за най-близкия човек...
ОтговорИзтриванеДиди , тортата е разкошна ! А снимките са Уникални !!!!
ОтговорИзтриванеИ аз имам същата мелничка :)
Сърдечни поздрави от мен :-)
Впечатляваща торта, Диди -
ОтговорИзтриванесъставки и рецепта, оформление и представяне, да не пропусна и посвещението... Страхотна си!
Моите адмирации и голяма прегръдка,Диана
Прекрасна е!
ОтговорИзтриванеВсичко е прекрасно, като за любим човек, с който връзката е дълга и емоционално трайна :)
ОтговорИзтриванеКрасиво поднесена и подканяща....
Прегрдки, Диди и много настроение и Коледен дух у дома!
абсолютна наслада :) за окото, за небцето :)
ОтговорИзтриванеПроизведение на изкуството....браво!
ОтговорИзтриванеКато видя снимка на смокини и се разтапям, а твоите винаги са били са доста въздействащи върху мен;-)
ОтговорИзтриванеТортата е прекрасна!
Диди, много красота, стил и прекрасен вкус! Снимките са уникални!
ОтговорИзтриванеОчите ми останаха в тази торта.. истинска наслада! Невероятни са ти снимките, Диди!
ОтговорИзтриванеС 24-70 ли ги прави? :-)
Много изискана торта ,а за представянето адмирации!
ОтговорИзтриванеИстинска наслада за сетивата!
Поздрави!
Изключителен финес!Изключителен!
ОтговорИзтриванеТортата е прекрасна! Харесва ми този стар стил на тортоправене, а стила и светлината в снимките, чудесно допълват идеята. Поздрави!
ОтговорИзтриванеЧудесна е!
ОтговорИзтриванеВесела
Диди, страхотна, много нежна торта и прекрасни снимки!
ОтговорИзтриванеРуми, мелничката е на повече от 40 години, свих я от нашите:)
ОтговорИзтриванеДени, Сабина, Дианка,Траяна, благодаря ви!
Дани, така се получи - много дълга...
Мария, висока оценка, но ме радва много :)
Ири, да, с 24-70 са, доскоро снимах с другите два от комплекта на камерата - тъмни и неподходящи,китов и теле-
Еос, Марияна, Мъх, Йоли, Весела, Пепи, мерси!
Мира, Стани, много хубави думи!
Страхотни отзиви сте ми написали! За снимките не очаквах такъв резултат, правих ги в автентична обстановка - в селската ни къща, вкъщи такава светлина нямам, за съжаление оказва се :)
Поздрави от мен!
Толкова изкусително изглежда...
ОтговорИзтриванеWOW! :D
ОтговорИзтриванеLooks delicious. Would love for you to share this with us over at foodepix.com.
ОтговорИзтриванеСтрахотна торта! Обожавам тази рецепта. Правя я всеки уикенд.
ОтговорИзтриванеGOrgeous photos! And I love your cake stand too.
ОтговорИзтриванеЗдравей, бих искал да попитам няколко неща, тъй като искам да опитам да направя тази торта, а готварските ми умения са на ниво "талантлив, но начинаещ ентусиаст". Първо, какво означава кувертюр-става въпрос за белия шоколад, и коя марка бял шоколад би била най-подходяща, щом не трябва да е ароматизиран. Второ, какво е, и откъде може да се намери пудра захар с бурбонска ванилия, може ли да бъде заместена от пудра захар с обикновена ванилия, предполагам че да, но често някоя съставка е много важна за крайния резултат. И трето, при разтапянето на шоколода за муса с маскарпоне, как така съда с шоколада не трябва да докосва водата в долния съд, извинявам се за глупавия въпрос, но това не ми е ясно как се постига на практика. Благодаря предварително, в случай че отговориш на въпросите ми :)
ОтговорИзтриванеThe witch, благодаря!
ОтговорИзтриванеGio, Angie, thank you!
FoodEpix, I was just about to do it :)
море в турция, радвам се!Кое по-точно от всичкото?
Ники, под кувертюр съм имала предвид белия шоколад, който се използва в сладкарството за разтопяване . Доколкото знам може да се намери в Метро, Пикадили, сигурно и в други големи супермаркети. Ако не ти се търси, за по-добър резултат използвай хубав шоколад - Lindt например; може и Милка, въпреки,че аз малко се разочаровах от него. За пудра захар с бурбонска ванилия съм имала предвид тази - http://farm6.static.flickr.com/5070/5594698165_7dfa6df06a_o.jpg , защото има лек приятен аромат, но каква ванилия ще се избере е въпрос на предпочитания.
За разтопяване на водна баня избери малка тенджерка и метална купа,стесняваща се към дъното. Като сложиш купата в тенджерата, дъното й да не стига по-ниско от горната половина на тенжерата - така ако на дъното на тенджерата къкри вода, тя няма да облива дъното на купата. Това е и целта - само отделената пара да загрява дъното на купата. Успех!
Невероятна торта.Само това мога да кажа.Така семпла и красива,така непретенциозна и нежна и най - вече вкусна.Благодаря за това прекрасно предложение за торта :)
ОтговорИзтриванеTonchita, благодаря за хубавите думи!
ОтговорИзтриванеУникалноооо! Страхотна торта, красива, колоритна и убедна съм вкусна. Не мога да откъсна очи от снимките! Поздравления!
ОтговорИзтриванеУникални снимки, очите ми останаха! Мечнтая си някой ден и аз да мога така да снимам сготвеното от мен! Снимките ти са произведение на изкуството. Пропсовете също ми хасесаха много.
ОтговорИзтриванеМного е шик тази поставка за торта в черно!!! И много интересна е - за първи път при теб виждам такава - метална. Аз често търся подобни неща, заради страстта ми кам сладкишите (ако си забелязала, аз залитам НЕ по кулинарията, а само по сладкарството) и си признавам, че се изненадах приятно като я видях тук. Всичките ти снимки ме оставят без дъх и ме карат отново да се връщам и да ги преглеждам. Би ли ми казала с какъв обектив си? :)
ОтговорИзтриванеПрекрасна торта и невероятни, спиращи дъха снимки! Браво, Диди! Благодаря за споделената рецепта!
ОтговорИзтриванеблагодаря!
Изтриване:)
Направили сте страхотни снимки на това кулинарно изкушение,което след известно време ще направя с домашните смокини от вилата ми, но сега е още рано.От доста време ми се иска да намеря торта или сладкиш в която мога да сложа доста от тях, но да не е типичният кекс примерно.Напълно съм съгласна, и аз , че като декоративен елемент е важно да има всяка торта , но и важен детайл на вкуса са всичките неща по нея, но е неприятно , че преминава в категорията на сезонните рецепти тази торта, не съм опитвала да замразя няколко да видя дали ще се запази аромата и свежестта им.Пишете ни пак.
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Вместо лешници може ли да се сложат орехи! Защо изоставихте блога! Много го харесвах! Яна
ОтговорИзтриване