7.12.11

Медена торта със смокини, шамфъстък и лешници



Тази торта е посветена на половинката ми. Въпреки всичкото мърморене и недоволство относно взаимоотношенията ми с блога, все пак в най-важните моменти, свързани с него винаги съм имала безрезервната му подкрепа. Не го споменавам често и остава някак в сянка, но той всъщност е стабилната опора на цялото ни семейство. Познаваме се толкова отдавна - още от времето, когато края на миналия век беше ... хм.. едно доста далечно и несигурно бъдеще, свързано най-вече с мрачните предсказания за потоп.... Е, преживяхме го, удвоихме числеността си вкъщи и се надявам все така да преминем и през апокалиптичните очаквания за следващия декември....


Имали сме какви ли не юбилеи. Разбира се, правила съм торти за рожденните му дни. За една такава, перипетиите около нея и крайният резултат ще пиша, надявам се в обозримо бъдеще. И без това го отлагам повече от година поради липса на време и настройка, ще почака още малко, но няма да се откажа...
Тази торта частично е нещо като експеримент. Определено не прилича на Медовик като вкус, било в по-бавния или в по-лесния вариант, но пък тестото е без мазнина, с много малко брашно и обогатено с ядки и сушени плодове. Не само стайлинга й е ретро, но избора на продукти и начина на приготвяне също са в олд стайл маниер. Няма никакви модерни добавки, химически набухватели и специални електроуреди. Освен мазнина, не се използва и захар - сладостта идва от меда и сушените смокини.

 

А свежите смокини за мен са не само декоративен елемент, но и важен детайл на вкуса, така че тортата май преминава в категорията на сезонните рецепти. Освен  двата варианта за крем , които съм записала, в края на публикацията е и по-модерното й изпълнение, което правих за себе си. Отново, както и миналата година се спрях на мус от бял шоколад, но този път в комбинация с маскарпоне.


Виртуално ви черпя с парченце от нея по повод участието ми  в последния брой на едно от любимите ми списания - Casaviva , където с  Дани представяме коледни рецепти. Моята е Свинско руло с ябълки, червени боровинки и розмарин ,  като ще споделя  една хитрост -  може да се приготви и с ябълков сайдер, който вече се намира на нашия пазар. По този начин отново ще получите чудесен резултат.



 МЕДЕНА ТОРТА СЪС СМОКИНИ, ШАМФЪСТЪК И ЛЕШНИЦИ

основа
100 г бяло брашно
100 г смлени лешници *
40 г качествени сушени смокини
6 яйца
100 г мед
настъргана кора от 1 лимон
щипка сол

* използвайте сурови белени лешници (бланширани) или предварително запачете ядките за 10-15 минути в умерена фурна и още топли ги изсипете в чиста памучна кърпа, загърнете и претривайте докато се обелят люспите ( така самите лешници стават по-ароматни)

Измийте сушените смокини с гореща вода, подсушете ги с домакинска хартия и ги нарежете на малки парченца, поръсете ги с част от брашното за да не залепват. Разделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците на сняг. С тел разбъркайте жълтъците, меда, лимоновата кора и 4 сл топла вода. Към тях добавете пресятото със солта брашно, смлените лешници и парченцата смокини - поетапно, с разбъркване. Внимателно и постепенно прибавете  разбитите на сняг белтъци - разбърквайте сместа отдолу нагоре, всеки път до почти пълно усвояване. Изсипете сместа в облицована с хартия за печене форма с диаметър 25 см *. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30-40 минути или докато пробна клечка излиза суха от сместа. Когато блата е готов, оставете го 3-5 минути в изключената фурна с открехната врата, извадете го, изчакайте 3-4 минути, освободете от формата, отстранете хартията и охладете върху решетка.

* това е размер, при който след разрязване по хоризонтала ще получите  два блата. Ако искате по-висока торта, намалете диаметъра на формата или печете в три отделни по-малки съда. Като цяло по-тънък блат е по-удачен вариант.

Сироп за блатовете
3 1/2 с.л. мед
1 1/2 с.л. топла вода
сока от половин лимон или на вкус
Преди сглобяване на тортата блатовете се сиропират добре и от двете страни.

ВАРИАНТИ ЗА КРЕМА
 
Сметанов крем
500 мл млечна течна сметана, 30~36 % масленост
30 - 40 г мед
1-2 с.л. пудра захар с бурбонска ванилия

Разбийте добре охладената сметана с меда и ванилията до твърди върхове. Разпределете я между блатовете и отгоре. Гарнирайте с парченца пресни смокини и 2сл нарязан или счукан суров шамфъстък.

Сметанов крем с маскарпоне
250 мл млечна течна сметана, 30~36 % масленост
250 г маскарпоне
мед
2 сл пудра захар с бурбонска ванилия

Разбъркайте маскарпонето и го подсладете с мед на вкус. Разбийте сметаната с ванилената захар до много меки върхове. Прибавете я поетапно към сиренето, като бъркате внимателно отдолу нагоре със шпатула или  дървена лъжица. Гарнирайте с парченца пресни смокини и 2сл нарязан или счукан суров шамфъстък.

Мус с маскарпоне и бял шоколад
250 г маскарпоне
200 г качествен бял шоколад*
300  мл млечна течна сметана, 30~36 % масленост
2 сл пудра захар с бурбонска ванилия
 * най-добре хубав кувертюр, избягвайте силно ароматизираните шоколади

Шоколада се разтопява внимателно на водна баня ( съда с шоколада не бива да докосва водата в долния съд, а тя трябва леко да къкри ) . Дръпва се от огъня и се охлажда леко. Маскарпонето, предварително извадено от хладилника за 10- 15 минути с цел  да се отпусне се разбърква с ванилената пудра захар. Добавя се топлия, но не горещ шоколад, като се разбърква с ръчна тел. Добре охладената сметана се разбива до меки върхове. Прибавя се към горната смес, поетапно с внимателно разбъркване отдолу нагоре. Купата се завива със стреч фолио и се оставя в хладилника да се охлади. Муса е подходящ за нанасяне в рамките на следващите един-два часа.
Нанася се между сиропираните блатове, разпределя се отгоре и отстрани на тортата. За гарниране използвайте 3-4 пресни черни смокини,  1-2 сл суров шамфъстък, нарязан или счукан и 60-80 г лешници,  запечени и счукани.




  verdict




33 коментара:

  1. Диди, тортата е повече от фантастична, а снимките са приказни. Това за което искренно завидях е мелничката:)

    ОтговорИзтриване
  2. Харесва ми всико около този ретро стил - цветовете, стайлинга, съставките за блатовете, споделените мисли за най-близкия човек...

    ОтговорИзтриване
  3. Диди , тортата е разкошна ! А снимките са Уникални !!!!
    И аз имам същата мелничка :)
    Сърдечни поздрави от мен :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Впечатляваща торта, Диди -
    съставки и рецепта, оформление и представяне, да не пропусна и посвещението... Страхотна си!
    Моите адмирации и голяма прегръдка,Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Всичко е прекрасно, като за любим човек, с който връзката е дълга и емоционално трайна :)
    Красиво поднесена и подканяща....
    Прегрдки, Диди и много настроение и Коледен дух у дома!

    ОтговорИзтриване
  6. абсолютна наслада :) за окото, за небцето :)

    ОтговорИзтриване
  7. Произведение на изкуството....браво!

    ОтговорИзтриване
  8. Като видя снимка на смокини и се разтапям, а твоите винаги са били са доста въздействащи върху мен;-)
    Тортата е прекрасна!

    ОтговорИзтриване
  9. Диди, много красота, стил и прекрасен вкус! Снимките са уникални!

    ОтговорИзтриване
  10. Очите ми останаха в тази торта.. истинска наслада! Невероятни са ти снимките, Диди!
    С 24-70 ли ги прави? :-)

    ОтговорИзтриване
  11. Много изискана торта ,а за представянето адмирации!
    Истинска наслада за сетивата!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Тортата е прекрасна! Харесва ми този стар стил на тортоправене, а стила и светлината в снимките, чудесно допълват идеята. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Диди, страхотна, много нежна торта и прекрасни снимки!

    ОтговорИзтриване
  14. Руми, мелничката е на повече от 40 години, свих я от нашите:)
    Дени, Сабина, Дианка,Траяна, благодаря ви!
    Дани, така се получи - много дълга...
    Мария, висока оценка, но ме радва много :)
    Ири, да, с 24-70 са, доскоро снимах с другите два от комплекта на камерата - тъмни и неподходящи,китов и теле-
    Еос, Марияна, Мъх, Йоли, Весела, Пепи, мерси!
    Мира, Стани, много хубави думи!

    Страхотни отзиви сте ми написали! За снимките не очаквах такъв резултат, правих ги в автентична обстановка - в селската ни къща, вкъщи такава светлина нямам, за съжаление оказва се :)
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  15. Толкова изкусително изглежда...

    ОтговорИзтриване
  16. Looks delicious. Would love for you to share this with us over at foodepix.com.

    ОтговорИзтриване
  17. Страхотна торта! Обожавам тази рецепта. Правя я всеки уикенд.

    ОтговорИзтриване
  18. Здравей, бих искал да попитам няколко неща, тъй като искам да опитам да направя тази торта, а готварските ми умения са на ниво "талантлив, но начинаещ ентусиаст". Първо, какво означава кувертюр-става въпрос за белия шоколад, и коя марка бял шоколад би била най-подходяща, щом не трябва да е ароматизиран. Второ, какво е, и откъде може да се намери пудра захар с бурбонска ванилия, може ли да бъде заместена от пудра захар с обикновена ванилия, предполагам че да, но често някоя съставка е много важна за крайния резултат. И трето, при разтапянето на шоколода за муса с маскарпоне, как така съда с шоколада не трябва да докосва водата в долния съд, извинявам се за глупавия въпрос, но това не ми е ясно как се постига на практика. Благодаря предварително, в случай че отговориш на въпросите ми :)

    ОтговорИзтриване
  19. The witch, благодаря!
    Gio, Angie, thank you!
    FoodEpix, I was just about to do it :)
    море в турция, радвам се!Кое по-точно от всичкото?

    Ники, под кувертюр съм имала предвид белия шоколад, който се използва в сладкарството за разтопяване . Доколкото знам може да се намери в Метро, Пикадили, сигурно и в други големи супермаркети. Ако не ти се търси, за по-добър резултат използвай хубав шоколад - Lindt например; може и Милка, въпреки,че аз малко се разочаровах от него. За пудра захар с бурбонска ванилия съм имала предвид тази - http://farm6.static.flickr.com/5070/5594698165_7dfa6df06a_o.jpg , защото има лек приятен аромат, но каква ванилия ще се избере е въпрос на предпочитания.
    За разтопяване на водна баня избери малка тенджерка и метална купа,стесняваща се към дъното. Като сложиш купата в тенджерата, дъното й да не стига по-ниско от горната половина на тенжерата - така ако на дъното на тенджерата къкри вода, тя няма да облива дъното на купата. Това е и целта - само отделената пара да загрява дъното на купата. Успех!

    ОтговорИзтриване
  20. Невероятна торта.Само това мога да кажа.Така семпла и красива,така непретенциозна и нежна и най - вече вкусна.Благодаря за това прекрасно предложение за торта :)

    ОтговорИзтриване
  21. Tonchita, благодаря за хубавите думи!

    ОтговорИзтриване
  22. Уникалноооо! Страхотна торта, красива, колоритна и убедна съм вкусна. Не мога да откъсна очи от снимките! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  23. Уникални снимки, очите ми останаха! Мечнтая си някой ден и аз да мога така да снимам сготвеното от мен! Снимките ти са произведение на изкуството. Пропсовете също ми хасесаха много.

    ОтговорИзтриване
  24. Много е шик тази поставка за торта в черно!!! И много интересна е - за първи път при теб виждам такава - метална. Аз често търся подобни неща, заради страстта ми кам сладкишите (ако си забелязала, аз залитам НЕ по кулинарията, а само по сладкарството) и си признавам, че се изненадах приятно като я видях тук. Всичките ти снимки ме оставят без дъх и ме карат отново да се връщам и да ги преглеждам. Би ли ми казала с какъв обектив си? :)

    ОтговорИзтриване
  25. Прекрасна торта и невероятни, спиращи дъха снимки! Браво, Диди! Благодаря за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване
  26. Направили сте страхотни снимки на това кулинарно изкушение,което след известно време ще направя с домашните смокини от вилата ми, но сега е още рано.От доста време ми се иска да намеря торта или сладкиш в която мога да сложа доста от тях, но да не е типичният кекс примерно.Напълно съм съгласна, и аз , че като декоративен елемент е важно да има всяка торта , но и важен детайл на вкуса са всичките неща по нея, но е неприятно , че преминава в категорията на сезонните рецепти тази торта, не съм опитвала да замразя няколко да видя дали ще се запази аромата и свежестта им.Пишете ни пак.

    ОтговорИзтриване
  27. Здравейте! Вместо лешници може ли да се сложат орехи! Защо изоставихте блога! Много го харесвах! Яна

    ОтговорИзтриване