16.12.11

Сладкиш с портокал и сушени смокини




С тази  публикация днес съм гост на Руми в един от най-интересните блогове, в който има по Нещо от повечето мои любими теми - впечатляваща фотография; интересни разкази и пътувания;  вкусни рецепти; оригинално декорирани торти, които понякога те оставят с ей-такива-ОкОкОрени Очи; забавни истории, разсмиващи до сълзи...


Удоволствие беше за мен да я приготвя  с празнична тематика  и коледно настроение.... въпреки неподходящото време. Какво да се прави - сняг няма, няма и в склада, както се казва :) Даже забелязвам, че и хора, които не са му фенове заради кишата, задръстванията, чистенето на колите и т.н. също го търсят и чакат вече. Какво остава за нас, обичащите го - двойно страдание...


Тъй-като сладки все още не съм правила ( нищо ново под слънцето, при мен всичко все е в последния момент ), днес имам рецепта за един семпъл, но лесен и вкусен сладкиш, подходящ за сезона. От тези с многото масло и ронливо тесто, на които съм почитател. За една от съставките даже не ми се отваря дума, въпреки че я има вече в заглавието, като знам, че съм планирала още две рецепти със смокини - тъкмо предостатъчно да ви досадя окончателно с тях, а най-накрая и на себе си да омръзна.


Все пак обещавам едната да остане за следващата година, след Коледа ..... Коледа! .... Къде ни е снега? Не е честно! Искаме си уюта, чувството за спокойствие, бялата тишина, неповторимото усещане да гледаш танцуващите снежинки, падащи леко, като на забвен каданс ... скърцащия под обувките сняг ... Не че няма начин да си го създадем сами ( уюта, не снега ), както и винаги сме правили, но все пак един от най-важните елементи липсва ... за сега ...



Оставаме в очакване.....




Сладкиш с портокал и сушени смокини

280 г бяло брашно
170 г краве масло
190 г захар
щипка сол
1 голямо или две малки яйца

3-4 сл филирани бадеми , за поръсване

за плодовата паста:
230 г дребни сушени смокини
100 мл фреш от портокал
настъргана кора от 1 портокал
настъргана кора от 1 лимон
1.5 сл брашно
1 чл мед или на вкус


Сложете брашното, солта и захарта в блендер, пулсирайте няколко пъти. Прибавете студеното масло, нарязано на кубчета. Смелете всичко до едри трохи и преместете в купа. Добавете яйцата, леко разбити и разбъркайте с дървена лъжица, докато сместа се обедини. Две трети от нея преместете в застлана с хартия за печене тава с размер 25/35 см. Пресирайте и заравнете с ръка тестото. От останалата част оформете по-едри и дребни топчета и трохи, като поръсвате малко брашно, ако е нужно; сплескайте ги след това. Преместете тавата и топинга в хладилника.
Измийте смокините с гореща вода и ги подсушете. Нарежете ги на малки парченца, като отстраните дръжките. Сложете ги заедно с цитрусовата кора, сока, меда и брашното в блендер. Пасирайте ги до гъста паста. Разстелете я върху тестото, отгоре поръсете тестения топинг. Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна около 40-45 минути или докато образува златиста коричка. Около 15 минути преди края на печенето поръсете сладкиша с филираните бадеми.
Оставете готовия сладкиш да се охлади до стайна температура, извадете от тавата и нарежете на квадрати.

14 comments:

  1. Много вкусен десерт и много уютна публикация!
    Чак и на мен,дето мразя сняг и студ,ми се прииска да завали,но само ако не духат хали и е на едри парцали,така съм съгласна :)!
    Диди,чудесно представяне,комплименти!
    Роси

    ReplyDelete
  2. Диди, знаеш че за мен удоволствието започва със заглавието на поста ти и завършва с коментар!
    И днес сутринта с кафето се насладих на чудесните, с топли сгряващи цветове, снимки!
    И естествено на вкусната рецепта!
    Топла прегръдка от мен и усмихнати почивни дни!

    ReplyDelete
  3. Роси, да, точно на едри парцали искам и аз! :)
    Дани, радвам се, че съм ти правила компания към кафето!
    Поздрави и прегръдка и от мен!

    ReplyDelete
  4. Оххх, много красиво и стилно е всичко, както винаги!

    ReplyDelete
  5. Прекрасни снимки и разкошна рецепта:)

    ReplyDelete
  6. Диди, много ме вдъхновяваш! Благодаря ти за красотата и уюта, които създаваш!

    ReplyDelete
  7. Не можеш да видиш, но можеш да си представиш моите ей-такива-ОкОкОрени Очи, Диди!
    Всяка твоя публикация, презентация и рецепта ме очароват, и даряват с наслада за сетивата.
    Отново прекрасни снимки, композиции и идеи - много свежо, зареждащо и стилно.
    Моите адмирации и хубави празнични дни, Диана

    ReplyDelete
  8. Те хората, дето уж познават времето, казах другата седмица;-) За празниците ще са заредили със сняг:-) Така че, дотогава , в оставащото още съвсем мъничко време, се надявам хора като теб и Лулу по-честичко да ни даряват с хубаво настроение и празничен дух:-)
    Е, разбира се и сами ще си помогнем:-)
    Прекрасно, както винаги!

    ReplyDelete
  9. Ина, Траяна, Марияна, благодаря ви! Драго ми е всяко ваше отбиване!
    Дианка, както и друг път съм писала, чувствата са взаимни!
    Мъхче, мерси! ...дано са познали!
    Спокойни почивни дни!
    :)

    ReplyDelete
  10. Не знам за снега, но тези снимки чудесно пресъздават цялото това усещане за уют, спокойствие и тишина, присъщо за края на декември...много са красиви!
    Поздрави

    ReplyDelete
  11. Диди,
    невероятни снимки и удоволствие да ги гледа човек. Някой май е пазарувал от Capasca :) Поздрави и очаквам и аз белия сняг

    ReplyDelete
  12. Диди, за мен е голямо удоволствие да те чета и да разглеждам снимките ти!
    Връщам се по няколко пъти и всеки път виждам нещо, което не съм забелязала преди това!
    Прегръщам те:)

    ReplyDelete
  13. Дени, и на мен така ми въздействат подобни гледки, затова и направих по този начин снимките :)
    Дани, радвам се! Много харесвам и уважавам Capasca, даже и заради това... :)
    Кате, много ти благодаря, прегръдки и от мен!

    Хубава неделя!

    ReplyDelete
  14. Диди, благодаря ти още веднъж! Рецептата много ми допада като съчетание на вкусове, а за снимките просто нямам думи!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...