16.4.11

Ръжено-пшеничени питки от долината Отц / Ötztaler Breatlen



Както обещах в предишната ми публикация, днес ще разкажа за типичните селски питки от  Отцтал. Замесвани с пълнозърнесто ръжено брашно, сполучливо комбинирано с бяло брашно в съотношение 1:1 и изпичани навремето, а и сега в някои пекарни и домове на пещ. Ако приемем, че пещта е едно от условията за получаването на изкушаващи питки с твърда кора и мека вътрешност, то второто би следвало да бъде месенето им с много любов и положителни емоция.

     foto Trigonella caerulea  -  luirig.altervista.org

Но все пак, като че ли главния виновник за чудесния вкус и силен аромат са типичните за селския ръжен хляб подправки - сминдух и ким. Специално се набляга на полския сминдух, който е задължителен. Широко разпространен навсякъде по поляните в Алпите, заслужено е получил една от главните роли в това толкова старо свещенодействие - печенето на хляб.


 Разбира се, този тип хлябове се правят с предварителна закваска, комбинираща няколко действия и втасвания в рамките на 24 часа и повече. Но това е нещо, което е удобно да се прави за изпичането на голямо количество хляб. Рецептата, която предлагам е адаптирана за градските условия и забързаното ни ежедневие. Запазени, но съкратени са двете втасвания, а резултатът мен лично ме изненада приятно. Особено комбинирани с крем сиренето с див чесън и зелени маслини плюс малко свежи репички :)) И двете неща безусловно успяха да си запазят място на трапезата ни и занапред.



Ръжено-пшеничени питки от Отцтал

250 г пълнозърнесто ръжено брашно 
250 г бяло брашно
1 пакетче суха инстантна мая, 7г
3/4 - 1 ч.л. сол
1 ч.л. полски сминдух, смлян
1/2 - 1 чл ким
340 мл хладка вода

Пресейте брашното. Отделете една шепа за прибавяне при месенето, а към останалото добавете  солта,  маята и подправките, разбъркайте. Направете кладенче, сипете водата и започнете да месите тестото. Поради наличието на пълнозърнесто брашно в началото сместа се втвърдява леко, затова трябва да се меси по-енергично. Месете 5-10 минути, тестото е по-твърдо и плътно от замесените само с бяло брашно теста. Оформете на топка, сложете в намазнена купа, завийте с фолио за свежо съхранение, покрийте с кърпа и оставете да втасва един час на топло място, далече от течения. Премесете втасалото тесто 3-5 минути, разделете на 4 части, оформете питки, сложете ги в застлана с хартия за печене тава, поръсете ги с брашно (бяло) , покрийте с чиста памучна кърпа и оставете да втасат повторно за 40 минути. Пекат се в загрята на 250 градуса фурна. Веднага след като ги сложите пръснете със спрей вода във фурната, а на нейното дъно (в някой от ъглите) поставете метална чашка (формичка за крем карамел) с топла вода, за да отделя пара. След като питките образуват коричка и се зачервят ( за 8-10 минути), намалете фурната на 180 градуса и ги допечете. Общото времетраене е около 40 минути, готови са когато при почукване по дъното им издават кух звук. Готовите питки завийте с кърпа.


 преди второто втасване

 след второто втасване и готови

6 коментара:

  1. Диди, много хубави питки и пастетче ни показваш :)
    Поздрави и слънчеви празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Диди, освен за вкусната рецепта искам да ти благодаря и за историята, и за прекрасните снимки - наслада за очите и душата!
    А топъл хляб с дъх на сминдух е нещо толкова простичко и вкусно, на което всеки би искал да се наслади.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна рецепта, Диди!
    С разказ, идея и снимки - удоволствие за сетивата.
    Благодаря и
    честит празник - хубав, цветен и усмихнат, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасни питки и снимки, Диди!
    Весели празнични дни ти желая!

    ОтговорИзтриване
  5. Изглеждат прекрасни! Правя подобни хлебчета, но не съм слагала семена от копър. Ще пробвам твоя вариант.

    ОтговорИзтриване
  6. Мариета, понякога простичките неща ни доставят голямо удоволствие!
    Радвам се, че ви е харесал разказа!

    Благодаря ви!
    :)

    ОтговорИзтриване