24.2.11

Крем супа от червена леща с мента и хрупкави пръчици / Creamy red lentils soup with mint and crunchy sticks



Първо искам да ви кажа, че много се радвам на бързите положителни отзиви за две от четирите ми януарски рецепти. Стимулиращо е да прочетеш, че публикувана рецепта е била опитана и одобрена - едно от най-сладките неща във фууд блогинга, това толкова трудно, но пък безкрайно обсебващо занимание.
Днешната ми рецепта е от лесна по-лесна. Малко продукти, които обикновено постоянно са ни подръка. Единствено от ментата, чието присъствие е по-необичайно идва приятна изненада. Аз не се справям засега със саксийното отглеждане на билки, но добре че наблизо има голям супермаркет, в който често се намират пакетирани свежи. Във всеки случай не я пропускайте, дори да е изсушена.
Лещата като цяло е евтин източник на протеини, богата на фибри и желязо. Класация на Health magazine я включва в петте най-здравословни храни. Червената леща изпъква с предимството си, че е белена т.е. по-бърза за приготвяне и по-деликатна за стомаха.


По отношение на ястията съм на моменти. Обичам пикантните, сложно подправени в хармония. Предпочитам и семпли неща, съставени от няколко, но качествени и категорични във вкуса си продукти. Например едни от любимите ми в италианското вълшебство Паста и Пица са спагети Aglio e olio и пица Margherita.
Заради децата вкъщи основно правя семпли ястия с малко подправки. Една такава супа, гореща и засищаща, същевременно лека и ненатрапчива, винаги спасява положението, внасяйки и малко слънце на трапезата.


За хрупкавите спиралки използвах останалата ми половина от пакета готово многолистно тесто, взет за Тартите с круши и синьо сирене. С изключение на този случай, по разбираеми причини не бях купувала от така нареченото бутер тесто през последните 3-4 години. Даже бях забравила колко е вкусно и вече застана в приоритетната петица от най-важни рецепти, които да направя за блога. На човек, ако иска да похапва нещо истинско, не му остава друго, освен да си направи. Чудя се как се получи така, че в началото на 21 век сме принудени от индустрията за всяко нещо да внимаваме и да се оглеждаме подозрително. Развили сме се много, но станали ли сме по-разумни? .....Обърках се вече и дори не мога да кажа кое е по-вредно като съставки - тези хрупкави пръчици от готово тесто или фабричния хляб.....и мога ли всъщност да вярвам на авторитетната фирма, производителка на домашната ни машина за хляб, че незалепващото покритие в нея е безопасно. Кое ще е най-добре да сервирам към супата?...Но да не задълбавам в тази тема, че ето, за нея пък ще ни трябва пилешки бульон....


Creamy red lentils soup with mint and crunchy sticks recipe




Крем супа от червена леща с мента и хрупкави пръчици

2 малки до средни глави кромид
3 моркова
1 скилидка чесън
2 сл зехтин
190 г червена леща, белена (1 чаша от 240 мл)
500 мл пилешки бульон, натурален
морска сол
черен пипер

за гарниране - връзка свежа мента плюс пълномаслено кисело мляко или заквасена сметана, подправени със сол и черен пипер

Загрейте зехтина и задушете нарязаните лук и моркови за около 3 минути. Добавете наситнения чесън и добре измитата леща,  подправете леко със сол и разбъркайте за минута. Долейте бульона, предварително загрят и 300 мл гореща вода (200 мл за по-гъста супа). Оставете сместа да заври, намалете котлона и оставете 20 минути. Пасирайте супата. Сервирайте веднага, гарнирана с нарязана на тънки лентички мента и подправените мляко или сметана.

Хрупкави пръчици
200 г многолистно тесто
1 жълтък
сусамови семена

Размразете тестото. Разстелете го и отрежете тънки ленти с ширина 6-7 мм. Увийте ги няколко пъти на спирала, за да ги фиксирате намокрете леко краищата им и ги притиснете към хартията за печене, с която предварително сте застлали голяма тава. Намажете ги със жълтъка, разреден с 1 чл вода и поръсете със сусам. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна около 15 минути, докато придобият златиста коричка.


референции - Wikipedia

17 коментара:

  1. Невероятни снимки! Изглеждат толкова живи - много ми се иска да мога да се протегна през монитора и да си взема една хрупкава пръчица :)
    От доста време планирам да сготвя червена леща, но ме спираше това, че не знаех дали изисква някаква по-различна обработка. Сега вече ще опитам тази толкова примамлива рецепта. Имам само един, може би глупав, въпрос - червената леща само белена ли я продават? Имам предвид дали трябва да потърся на определена фирма или всяка една ще ми свърши работа?

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Габи!:)

    Доколкото се ориентирам, червена леща е по-общо понятие в България и се употребява точно за тази леща - белената.На опаковката, на показаната на снимките ми пише "фина леща" ,има и етикети, на които пише "червена белена леща".
    А доколкото се ориентирам това всъщност е сорта Petite Crimson.

    По принцип има и небелена червена леща - Red Chief, но не съм виждала такава в магазините.Така че, едва ли има начин да се сбърка.

    ОтговорИзтриване
  3. Диди, ии аз опитах тази година крем супа от червена леща и останах много доволна :)
    А ментата я използвам като подправка и сушена и прясна, дори си суших лятото сама :)
    Многолистно тесто обожавам, но купешкото не ми се отразява добре и си мисля, че е от маслото.
    Но пък кое масло е хубаво, не знам вече!
    Изобщо много питанки има, когато започнем да пазарим!
    Снимкте както винаги са прекрасни!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Дани, следващото лято и аз ще си изсуша повече :)
    За многолистното тесто не съм сигурна дали въобще съдържа масло...
    За питанките си права, безбройни са, когато тръгне човек на пазар.
    Благодаря ти, хубава вечер и на теб!

    ОтговорИзтриване
  5. Много благодаря за бързия отговор и подробните разяснения! Ще потърся, защото у нас лещата е на почит. Хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  6. Диди, не сме в близки отношения с лещата, но пък това не пречи да се насладя на прекрасните ти снимките. :)
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  7. Диди много топли снимки и прекрасна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  8. Много хубави снимки, Диди! Аз съм от страната на тези, дето обичат леща, но пък домашните не обичат :) Ще взема да купя тази червената и пасирам, дано не познае девойчето.
    И :) много нежни кокиченца, аз още не съм брала тази година :)
    Поздрави и лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  9. Олеле, като се прочетох малко по-нагоре как съм се оплела в собствените си думи, мисли и повторения...днес не ми е ден за писане :)

    Ева, Лулу, благодаря ви!
    Пепи, кокичетата са от една баба на пазара, веднага ме грабнаха.
    Тази леща може и да не се разпознае, особено ако е комбинирана с повече неща.

    Поздрави и от мен!
    :)

    ОтговорИзтриване
  10. Диди, страхотни снимки! :) Много обичам червена леща, но обикновено я правя на къри. Ще трябва да я пробвам и като супа :) Много нежни кокиченца, вижда се, че идва пролет :)
    Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  11. Направо ми се дояде ...

    Боже,страшни снимки!

    ОтговорИзтриване
  12. Мира,Йоли, благодаря ви!
    Mира,така в супа и без индийски подправки също я харесвам.

    Хубава неделя:)

    ОтговорИзтриване
  13. Обожавам червена леща и веднага ще изпробвам рецептата! Снимките са топли и много слънчеви! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Лина,благодаря! Надявам се да ти допадне, щом си фен на червената леща!

    ОтговорИзтриване
  15. Малко със закъснение, но Честита Баба Марта и на теб, Диди! Бъдете здрави, румени и засмени! А от публикацията ти и тези снимки със свежи цветове, усмивката се появи и на моето лице в този студен ден. Поздрави и хубави празнични дни! :)

    ОтговорИзтриване
  16. Диди,

    прекрасни снимки!!! Оранжеви, светли, свежи и тези невероятни кокичета как огравят всичко. И аз обичам червена леща, наистина е по-деликатна за стомаха и много вкусна при това. Благодаря за рецептата. Приятни почивни дни :)

    ОтговорИзтриване
  17. Мира,благодаря!
    Дани, радвам се,че ти допадат снимките!

    ОтговорИзтриване